Rosną w wielu ogródkach. "Polskie trufle" kosztują krocie
Entuzjaści grzybów z niecierpliwością czekają na rozpoczęcie sezonu, a ci bardziej doświadczeni zdają sobie sprawę, że wkrótce będą mogli natknąć się na wyjątkowy okaz. Smardz jadalny to wyjątkowy grzyb, wyróżniający się wyglądem i wyśmienitym smakiem. Gdzie i kiedy najlepiej legalnie go zbierać?
Smardz jadalny to rzadki okaz, który do 2014 roku był w Polsce pod ochroną. Znacznie częściej można go spotkać w Czechach, na Słowacji oraz na Węgrzech, gdzie można go spokojnie zbierać. To właśnie z tego powodu wielu grzybiarzy jeździ do naszych sąsiadów, gdzie bez problemu można zbierać jedne z najdroższych grzybów.
Co ciekawe od blisko 10 lat smardz jadalny, inaczej zwany smardzem zwyczajnym, podlega częściowej ochronie na terenie Polski, a to oznacza, że zbieranie go i wykorzystywanie na własny użytek jest możliwe. Warto jednak wiedzieć, że pozyskiwać można go jedynie na terenach szkółek leśnych, parków, ogrodów oraz prywatnych działkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Są jednymi z najdroższych grzybów
Smardze są cenione ze względu na swój oryginalny smak, a także rzadkie występowanie. Za ćwierć kilograma tych suszonych grzybów obecnie należy zapłacić blisko 300 zł. Gatunek ten pojawia się przeważnie w połowie marca aż do kwietnia, jednak szczyt sezonu przypada w maju.
Jak rozpoznać ten rarytas? Przede wszystkim grzyb cechuje się główką o wysokości około 3-10 cm i średnicy 3-7 cm, występującą w odcieniach beżu lub szarości. Jego kapelusze, owalne lub stożkowate, wyróżniają się głębokimi, nieregularnymi jamkami oddzielonymi żeberkowatymi przegródkami. Z kolei trzon smardza osiąga długość od 2 do 6 cm i występuje w kolorach kremowym, białym lub żółtym. U dojrzałych egzemplarzy często można zauważyć rozszerzoną i pofałdowaną podstawę trzonu.
Gdzie można spotkać smardza jadalnego?
Smardz jadalny rośnie zazwyczaj w po ulewnych deszczach w sezonie wiosennym. Preferują glebę nawożoną korą, jednak można je znaleźć również w pobliżu drzew iglastych i liściastych. W górach często występują wzdłuż potoków, zaś na nizinach warto szukać ich pod topolami białymi.
Znalezienie smardza to jedno, ale jak wykorzystać go w kuchni?
Tutaj warto pamiętać, że charakterystyczny orzechowy, lekko korzenny smak ma niezwykle intensywny aromat. Grzyb koniecznie należy odpowiednio przygotować. Spożycie surowego smardza może być szkodliwe, dlatego też zaleca się poddanie go obróbce termicznej, poprzez podsmażanie lub duszenie na patelni.
Oczywiście, smardze doskonale nadają się do suszenia, co pogłębia ich aromat. Stanowią świetny dodatek do różnych dań mięsnych, ale równie dobrze smakują np. podane w jajecznicy.
Czytaj także: Lekarz zaleca jeść codziennie. Wydłużają życie
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.