Lekarz zaleca jeść codziennie. Wydłużają życie

Niestety są często niedoceniane w naszej kuchni, a zawierają wiele cennych składników. Dr Marek Skoczylas twierdzi, że powinniśmy je spożywać jak najczęściej. Co takiego jest w boczniakach?

Dlaczego warto jeść boczniaki? - zdjęcie ilustracyjne
Dlaczego warto jeść boczniaki? - zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe

24.02.2024 | aktual.: 25.02.2024 09:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z pozoru niecodzienne, a są bombą składników odżywczych. Boczniaki z pewnością są znane weganom i wegetarianom, jednak według specjalisty wszyscy powinniśmy je docenić. Te hodowlane grzyby na tapet wziął dr Marek Skoczylas, który udziela się w mediach społecznościowych.

Dlaczego warto jeść boczniaki?

Jak się okazuje, w boczniakach znajdziemy m.in. przeciwutleniacz, który przez część środowiska medycznego nazywany jest "witaminą wiecznej młodości". Ergootioneina, bo o niej mowa, może poprawić stan zdrowia i sprawić, że będziemy czuć się zdecydowanie lepiej. Inne jej źródła to m.in. tempeh, czyli fermentowana soja, także pieczarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ergotioneina zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, a także zmniejsza ryzyko śmiertelności powiązane z tymi schorzeniami. Co więcej, ten przeciwutleniacz osiada w organach, które są najbardziej narażone na stres oksydacyjny oraz wszelkie stany zapalne! Potrafi też przeniknąć praktycznie do każdego zakamarka naszego ciała.

"Ergotioneina po przeniknięciu do naszego ciała zmniejsza stężenie bardzo, bardzo powoli, czyli po 30 dniach od jej spożycia jest jej w naszym ciele niewiele mniej. Raz spożyta chroni nasz organizm w sposób ciągły" -tłumaczy doktor Marek Skoczylas.

Nie tylko "witamina młodości"

Prozdrowotnych właściwości boczniaków ma być zdecydowanie więcej. Grzyby te mają też posiadać substancje, które m.in. chronią układ krwionośny przed toksynami, zwłaszcza metalami ciężkimi. Mogą zmniejszyć ból powiązany z chorobami stawów, ale też pomóc w chronieniu naczyń krwionośnych przed np. miażdżycą. Działają też zbawiennie na układ nerwowy osób cierpiących na cukrzycę.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
kuchniagrzybyboczniaki
Komentarze (9)