Dodaj podczas smażenia. Pieczarki będą lepsze niż grzyby z lasu
Jeżeli lubicie pieczarki, a jednocześnie jesteście otwarci na nowe smakowe doznania, spieszymy z pomocą. Grzyby te, jeżeli tylko użyjemy odpowiednich przypraw, mogą nas naprawdę zaskoczyć.
24.02.2024 | aktual.: 24.02.2024 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczarki świetnie uzupełniają wiele potraw. Niektórzy jednak uważają, że ten rodzaj grzybów jest nieco mdły i bez smaku. Wystarczy jednak dobrać kilka ziół, aby na sam zapach smażonych pieczarek, ciekła nam ślinka. Poniżej znajdziecie przydatne wskazówki.
Najlepszy sposób na aromatyczne pieczarki
Zanim jeszcze przejdziemy do tajemniczych składników, warto powiedzieć kilka słów o samym procesie przygotowania. Pieczarki są dość wodnistymi grzybami, dlatego, zanim wrzucimy je na patelnię, najpierw rozgrzejmy na dużym ogniu olej. Nie wrzucajmy też od razu wszystkich pokrojonych grzybów, ponieważ przysłużymy się do wytwarzania się nadmiaru wody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczarki podsmażamy przez kilka minut, następnie dodajemy sól i kontynuujemy proces smażenia aż do momentu, gdy grzyby nabiorą złocistego koloru. Nie zapominaj, by często mieszać grzyby, żeby nie przywarły do patelni i usmażyły się równomiernie.
Zobacz także
Prosty przepis, który odmieni twoje życie
Wystarczy, że do pieczarek dodamy odpowiednie przyprawy. Czosnek, chili, świeża natka pietruszki i grzyby nabiorą zupełnie innego smaku przypominającego ten leśny! Przepis na pewno zagości w twojej kuchni na dobre. Potrzebujesz jedynie:
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina;
- 600 gramów pieczarek;
- trzech ząbków czosnku;
- niewielkiej wielkości suszonej papryczki chili;
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego;
- natki pietruszki;
- soli oraz pieprzu do smaku;
- oleju.
Zacznij od oczyszczenia i pokrojenia pieczarek na mniejsze kawałki. Następnie pokrusz chili i posiekaj czosnek. W międzyczasie rozgrzej olej, a potem podsmaż na nim papryczkę i czosnek. Po chwili dodaj sos sojowy oraz pieczarki. Smaż do momentu, gdy grzyby zmienią kolor i zmiękną. Wówczas wlej wino i duś pieczarki przez pięć minut, do wyparowania alkoholu. Na koniec dopraw wszystko pieprzem i solą, udekoruj natką pietruszki.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl