Sezon grillowy oficjalnie otwarty! Ciekawe pomysły na ogrodową ucztę

Dni są coraz cieplejsze i bardziej słoneczne, a to niezawodny znak, że czas na grilla. Żeby uczta w ogrodzie była ciekawa i urozmaicona, warto odejść od grillowych tradycji i sięgnąć po nowe przepisy na dania z rusztu. W naszym artykule znajdziesz ich całkiem sporo. Grillowany kurczak, ryby czy chrupiące warzywa z dodatkiem oleju rzepakowego to pyszne i lekkie dania, które zachwycą każdego. Olej rzepakowy ma wysoką temperaturę dymienia (ponad 240 stopni), dlatego jest bezpiecznym tłuszczem do grillowania.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Imprezy w ogrodzie z grillową ucztą w tle to nieodłączny element naszej tradycji. Od lat spędzamy tak majówkę i ciepłe, słoneczne weekendy, zajadając na świeżym powietrzu pyszne przysmaki z rusztu. Choć zwyczaj grillowania zakorzenił się w Polsce na dobre, pomysł na przyrządzanie pieczonych dań w plenerze nie jest nasz – zaczerpnęliśmy go z amerykańskiej kultury, gdzie grill upowszechnił się już w latach 50. Flagowymi daniami z rusztu były oczywiście mięsa, a wśród nich m.in. karkówka, żeberka w sosie barbeque, pieczone skrzydełka, steki oraz kawałki boczku.

Z biegiem lat grillowe zasady rozluźniły się nieco, a ruszt przestał kojarzyć się jedynie z mięsnymi daniami. Dziś coraz częściej na grillu ląduje drób, ryby, warzywa, a nawet owoce. Jeżeli szukasz pomysłów na ogrodową ucztę, zapoznaj się z naszymi propozycjami. Dania zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, jak np. olej rzepakowy – świetne źródło kwasów Omega-3 (ALA) i Omega-6 (LA), które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki naszym przepisom przygotujesz lekkie, zdrowe i różnorodne menu, które zadowoli każdego gościa.

Grillowa klasyka. Kiełbasa w miodowej marynacie

Na grillu nie może zabraknąć kiełbasy – obok karkówki i żeberek to prawdziwy klasyk. Fani tego specjału z pewnością będą zaskoczeni, gdy przygotujesz go w nieco odświeżonej wersji. Nasza propozycja to kiełbaski z miodową nutą – danie, które zaskakuje wybornym smakiem i skutecznie przełamuje grillową monotonię. Idealna propozycja dla osób, które marzą o grillu z prawdziwym amerykańskim akcentem. Do kiełbasy w miodowej marynacie doskonale pasują młode ziemniaki pieczone w folii. Wśród składników potrzebnych do przyrządzenia tego wyśmienitego dania nie mogło zabraknąć oleju rzepakowego, który wraz z przyprawami i miodem tworzy smaczną marynatę, a dodatkowo dostarcza cennych witamin E i K oraz kwasów omega, odpowiedzialnych za obniżenie złego cholesterolu we krwi. Zapoznaj się z naszym przepisem i wypróbuj go podczas najbliższej grillowej imprezy!

© Adobe Stock

Kiełbaski w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki:

  • 4 kiełbaski wieprzowe
  • 1 łyżeczka miodu
  • trzy łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chili
  • szczypta soli
  • kilogram młodych ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj olej rzepakowy, miód, curry i paprykę. Natnij każdą kiełbaskę i nasmaruj przygotowaną marynatą, a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Po upływie tego czasu połóż kiełbaski na rozgrzany grill i piecz dokładnie z każdej strony. Przed końcem grillowania posmaruj je resztą miodowej marynaty.
  3. Młode ziemniaki dokładnie umyj, następnie każdy z nich zawiń w folię aluminiową i wrzuć między rozgrzany węgiel grilla. Kiedy będą już miękkie, zdejmij je z rusztu i odwiń z folii.
  4. Spłaszcz każdego ziemniaka widelcem, posyp solą i pieprzem, a następnie ponownie połóż na ruszt. Piecz kilka minut, aż skórka będzie zrumieniona i chrupiąca. Serwuj ziemniaki z kiełbaską w miodowej marynacie.

Kofta, czyli aromatyczne greckie szaszłyki mięsne

Nie ma chyba nic lepszego niż smak śródziemnomorskich dań! Grecy szczególnie wiedzą, jak dogodzić podniebieniu, a ich potrawy z rusztu należą do najsmaczniejszych. I my sięgnęliśmy do greckich zwyczajów kulinarnych, które doskonale sprawdzają się w przypadku imprez z grillem w tle. Jeżeli planujesz imprezę w ogrodzie, koniecznie przygotuj koftę – pyszne szaszłyki z mięsa mielonego. Żeby danie nie było suche, do jego przyrządzenia wykorzystaj odrobinę oleju rzepakowego, który zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny kwasów Omega-3. Zdrowo i smacznie! Takiemu specjałowi trudno się oprzeć, a jego wykonanie jest bardzo proste.

© Adobe Stock

Kofta z mięsa mielonego

Składniki:

  • 600 g mieszanego mięsa mielonego (np. kurczak i wołowina)
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • po łyżeczce kolendry, soli i słodkiej papryki
  • po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
  • szczypta cynamonu i kminu rzymskiego
  • drewniane patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. Natkę pietruszki i cebulę drobno posiekaj.
  2. Do miski ze zmielonym mięsem dodaj wszystkie suszone zioła i świeże, posiekane drobno składniki. Całość wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, żeby masa była gładka i jednolita.
  3. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz wcześniej w zimnej wodzie, żeby nie przypaliły się podczas grillowania.
  4. Z masy mięsnej formuj kulki, a następnie nadziewaj je na patyczki. Każdy szaszłyk posmaruj olejem rzepakowym.
  5. Grilluj kofty ok. 10 minut na każdą stronę. Szaszłyki podawaj z pitą, świeżymi warzywami i sosem jogurtowym.

Chrupiące frytki z warzyw

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby frytek. Te klasyczne przygotowuje się z ziemniaków, jednak w przypadku grilla można puścić wodze fantazji i przyrządzić frytki w nieco urozmaiconej wersji. My zamiast ziemniaków proponujemy miks warzyw: batatów, marchewki i cukinii. Przygotuj je z olejem rzepakowym – nieocenionym źródłem witamin i cennych kwasów tłuszczowych, a także z aromatycznymi ziołami, a następnie grilluj, aż będą chrupiące. To pyszna warzywna przekąska albo dodatek do mięsnych dań.

© Adobe Stock

Frytki z batatów, marchwi i cukinii

Składniki:

  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg batatów
  • 2 cukinie
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • odrobina ziół prowansalskich
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i pokrój w zapałki.
  2. Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grube słupki.
  3. Batatów nie obieraj, ale dokładnie je umyj, a następnie pokrój na grubsze frytki.
  4. W misce wymieszaj olej rzepakowy, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Dodaj słupki z marchwi i cukinii oraz kawałki batatów. Dobrze wymieszaj warzywa z marynatą.
  5. Warzywa wrzuć na grilla i polej resztą marynaty, pozostałą w misce. Piecz z obu stron ok. 15–20 min. Podawaj z sosem majonezowym.

Działanie zostało zrealizowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Płatna współpraca z Polskim Stowarzyszeniem Producentów Oleju
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni