Sezon grillowy oficjalnie otwarty! Ciekawe pomysły na ogrodową ucztę
Dni są coraz cieplejsze i bardziej słoneczne, a to niezawodny znak, że czas na grilla. Żeby uczta w ogrodzie była ciekawa i urozmaicona, warto odejść od grillowych tradycji i sięgnąć po nowe przepisy na dania z rusztu. W naszym artykule znajdziesz ich całkiem sporo. Grillowany kurczak, ryby czy chrupiące warzywa z dodatkiem oleju rzepakowego to pyszne i lekkie dania, które zachwycą każdego. Olej rzepakowy ma wysoką temperaturę dymienia (ponad 240 stopni), dlatego jest bezpiecznym tłuszczem do grillowania.
Imprezy w ogrodzie z grillową ucztą w tle to nieodłączny element naszej tradycji. Od lat spędzamy tak majówkę i ciepłe, słoneczne weekendy, zajadając na świeżym powietrzu pyszne przysmaki z rusztu. Choć zwyczaj grillowania zakorzenił się w Polsce na dobre, pomysł na przyrządzanie pieczonych dań w plenerze nie jest nasz – zaczerpnęliśmy go z amerykańskiej kultury, gdzie grill upowszechnił się już w latach 50. Flagowymi daniami z rusztu były oczywiście mięsa, a wśród nich m.in. karkówka, żeberka w sosie barbeque, pieczone skrzydełka, steki oraz kawałki boczku.
Z biegiem lat grillowe zasady rozluźniły się nieco, a ruszt przestał kojarzyć się jedynie z mięsnymi daniami. Dziś coraz częściej na grillu ląduje drób, ryby, warzywa, a nawet owoce. Jeżeli szukasz pomysłów na ogrodową ucztę, zapoznaj się z naszymi propozycjami. Dania zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, jak np. olej rzepakowy – świetne źródło kwasów Omega-3 (ALA) i Omega-6 (LA), które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki naszym przepisom przygotujesz lekkie, zdrowe i różnorodne menu, które zadowoli każdego gościa.
Grillowa klasyka. Kiełbasa w miodowej marynacie
Na grillu nie może zabraknąć kiełbasy – obok karkówki i żeberek to prawdziwy klasyk. Fani tego specjału z pewnością będą zaskoczeni, gdy przygotujesz go w nieco odświeżonej wersji. Nasza propozycja to kiełbaski z miodową nutą – danie, które zaskakuje wybornym smakiem i skutecznie przełamuje grillową monotonię. Idealna propozycja dla osób, które marzą o grillu z prawdziwym amerykańskim akcentem. Do kiełbasy w miodowej marynacie doskonale pasują młode ziemniaki pieczone w folii. Wśród składników potrzebnych do przyrządzenia tego wyśmienitego dania nie mogło zabraknąć oleju rzepakowego, który wraz z przyprawami i miodem tworzy smaczną marynatę, a dodatkowo dostarcza cennych witamin E i K oraz kwasów omega, odpowiedzialnych za obniżenie złego cholesterolu we krwi. Zapoznaj się z naszym przepisem i wypróbuj go podczas najbliższej grillowej imprezy!
Kiełbaski w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniaczkami
Składniki:
- 4 kiełbaski wieprzowe
- 1 łyżeczka miodu
- trzy łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka chili
- szczypta soli
- kilogram młodych ziemniaków
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj olej rzepakowy, miód, curry i paprykę. Natnij każdą kiełbaskę i nasmaruj przygotowaną marynatą, a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po upływie tego czasu połóż kiełbaski na rozgrzany grill i piecz dokładnie z każdej strony. Przed końcem grillowania posmaruj je resztą miodowej marynaty.
- Młode ziemniaki dokładnie umyj, następnie każdy z nich zawiń w folię aluminiową i wrzuć między rozgrzany węgiel grilla. Kiedy będą już miękkie, zdejmij je z rusztu i odwiń z folii.
- Spłaszcz każdego ziemniaka widelcem, posyp solą i pieprzem, a następnie ponownie połóż na ruszt. Piecz kilka minut, aż skórka będzie zrumieniona i chrupiąca. Serwuj ziemniaki z kiełbaską w miodowej marynacie.
Kofta, czyli aromatyczne greckie szaszłyki mięsne
Nie ma chyba nic lepszego niż smak śródziemnomorskich dań! Grecy szczególnie wiedzą, jak dogodzić podniebieniu, a ich potrawy z rusztu należą do najsmaczniejszych. I my sięgnęliśmy do greckich zwyczajów kulinarnych, które doskonale sprawdzają się w przypadku imprez z grillem w tle. Jeżeli planujesz imprezę w ogrodzie, koniecznie przygotuj koftę – pyszne szaszłyki z mięsa mielonego. Żeby danie nie było suche, do jego przyrządzenia wykorzystaj odrobinę oleju rzepakowego, który zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny kwasów Omega-3. Zdrowo i smacznie! Takiemu specjałowi trudno się oprzeć, a jego wykonanie jest bardzo proste.
Kofta z mięsa mielonego
Składniki:
- 600 g mieszanego mięsa mielonego (np. kurczak i wołowina)
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- świeżo posiekana natka pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
- po łyżeczce kolendry, soli i słodkiej papryki
- po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
- szczypta cynamonu i kminu rzymskiego
- drewniane patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. Natkę pietruszki i cebulę drobno posiekaj.
- Do miski ze zmielonym mięsem dodaj wszystkie suszone zioła i świeże, posiekane drobno składniki. Całość wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, żeby masa była gładka i jednolita.
- Drewniane patyczki do szaszłyków namocz wcześniej w zimnej wodzie, żeby nie przypaliły się podczas grillowania.
- Z masy mięsnej formuj kulki, a następnie nadziewaj je na patyczki. Każdy szaszłyk posmaruj olejem rzepakowym.
- Grilluj kofty ok. 10 minut na każdą stronę. Szaszłyki podawaj z pitą, świeżymi warzywami i sosem jogurtowym.
Chrupiące frytki z warzyw
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby frytek. Te klasyczne przygotowuje się z ziemniaków, jednak w przypadku grilla można puścić wodze fantazji i przyrządzić frytki w nieco urozmaiconej wersji. My zamiast ziemniaków proponujemy miks warzyw: batatów, marchewki i cukinii. Przygotuj je z olejem rzepakowym – nieocenionym źródłem witamin i cennych kwasów tłuszczowych, a także z aromatycznymi ziołami, a następnie grilluj, aż będą chrupiące. To pyszna warzywna przekąska albo dodatek do mięsnych dań.
Frytki z batatów, marchwi i cukinii
Składniki:
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg batatów
- 2 cukinie
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- odrobina ziół prowansalskich
- szczypta chili
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i pokrój w zapałki.
- Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grube słupki.
- Batatów nie obieraj, ale dokładnie je umyj, a następnie pokrój na grubsze frytki.
- W misce wymieszaj olej rzepakowy, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Dodaj słupki z marchwi i cukinii oraz kawałki batatów. Dobrze wymieszaj warzywa z marynatą.
- Warzywa wrzuć na grilla i polej resztą marynaty, pozostałą w misce. Piecz z obu stron ok. 15–20 min. Podawaj z sosem majonezowym.
Działanie zostało zrealizowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.