Skrzydełka kurczaka w cytrynowym sosie
Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, proponuje zestawienie skrzydełek kurczaka z nutą cytryny.
Kurczak to jeden z najpopularniejszych mięsnych produktów w polskich kuchniach. Podawany w panierce czy grillowany może się znudzić, dlatego warto poszukać inspiracji i nowych pomysłów na to danie. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, proponuje zestawienie skrzydełek kurczaka z nutą cytryny.
Składniki na 8 skrzydełek cytrynowych: 8 sztuk skrzydełek z kurczaka, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sok z 1 dużej cytryny, skórka starta z 1 cytryny, 2 łyżki syropu o smaku limonki i cytryny, sól morska do smaku, pieprz czarny do smaku, płatki chilli do smaku, kilka gałązek świeżego tymianku.
Umyte pod bieżącą wodą skrzydełka wymieszaj w misce z miksturą pozostałych składników. Okryj miskę folią spożywczą i pozostaw do marynowania w lodówce na ok godzinę. Po upływie tego czasu wyłóż mięso wraz z marynatą do formy i piecz w 160C przez ok 40-60 minut do czasu, aż skórka będzie zrumieniona.
Sugestie: w trakcie pieczenia wymieszaj skrzydełka kilka razy w marynacie, aby z wierzchu nie wyschły i były apetycznie lśniące. Jeśli masz niewiele czasu, nie musisz marynować mięsa. Możesz od razu wlać całą zawartość miski do formy i piec. Skrzydełka możesz również przyrządzić na grillu (przy pomocy pędzelka smaruj je co jakiś czas marynatą). Skrzydełka najlepiej podawać z bukietem sałat, frytkami, pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, warzywami.
Wersja light: oliwę z oliwek zastąp wodą. Mięso przygotuj na parze.