Śliwki - kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Śliwki to smaczne owoce, które wyróżniają się licznymi właściwościami zdrowotnymi i wartościami odżywczymi. Ich walorami możemy się cieszyć przez cały rok, zajadając je na surowo, w dżemach, marmoladach, w kompotach, a także w postaci suszonej lub wędzonej. Ile kalorii dostarcza śliwka? Dlaczego warto włączyć śliwki do swojego jadłospisu?
Kilka informacji o śliwce
Śliwka jest owocem śliwy, czyli rodzaju krzewów i drzew z rodziny różowatych. Obejmuje ponad 200 gatunków i występuje w strefie umiarkowanej i ciepłej półkuli północnej. Drzewo śliwy osiąga wysokość do 10 metrów, choć niektóre odmiany są niskimi krzakami. Owoce śliwki są jadalne i zazwyczaj zjada się je na surowo. Są jednak świetnym materiałem na przetwory, w tym dżemy, konfitury, marmolady, kompoty, powidła, a także nalewki.
Większość odmian śliwek charakteryzuje się słodkim smakiem, jedynie kilka odmian wyróżnia się smakiem kwaśnym lub cierpkim. Skórka śliwek może przybierać kolor fioletowy, żółty, czerwony czy też granatowy. Wszystkie rodzaje śliwek cechują się podobnym składem wartości odżywczych, różnice dotyczą ich kaloryczności.
Popularne odmiany śliwki
Śliwki to jedne z tych owoców, których odmiany znamy z nazwy. Wśród tych najbardziej popularnych, wymienia się:
- Śliwka mirabelka - mirabelka to malutka, żółta i bardzo słodka odmiana śliwki. Drzewo wydające mirabelki osiąga ok. 5-6 metrów i owocuje przez ok. 30 lat. Mirabelki sprawdzają się w przetworach, ponieważ podczas długiego smażenia nie tracą swoich wartości odżywczych.
- Śliwka węgierka - węgierka to jedna z najstarszych i najbardziej znanych nam odmian. Kształt węgierek jest owalny, a skórka fioletowa. Miąższ węgierek jest soczysty i bywa lekko cierpkawy. Choć mocno dojrzałe owoce są bardzo słodkie. Śliwki węgierki najlepiej zjada się na surowo, ale sprawdzają się też w kompotach i powidłach.
- Śliwka renkloda - to dobrze nam znana odmiana śliwek, których owoce są duże, okrągłe i bardzo słodkie. Pestki tych śliwek z trudem oddzielają się od miękkiego miąższu. Bardzo dojrzałe renklody przybierają ciemne barwy, czasem wręcz czarne.
- Śliwka lubaszka - lubaszki to niewielkie śliwki o ciemno granatowej skórce z niebieskim nalotem. Miąższ tej odmiany śliwki jest zielonkawy, kwaśny i średnio smaczny.
Śliwka - kalorie i indeks glikemiczny
Śliwka jest owocem niskokalorycznym, dlatego stanowi idealny dodatek do diet odchudzających. Najczęściej spożywamy śliwki węgierki. 100 g śliwki węgierki to ok. 45 kcal. Śliwkę wyróżnia również niska wartość indeksu glikemicznego. IG śliwki wynosi 30. To oznacza, że śmiało mogą po nią sięgać diabetycy oraz osoby zmagające się z insulinoopornością.
Śliwka - wartości odżywcze i właściwości
Śliwka jest owocem, który wzbogaca naszą dietę o liczne witaminy i składniki mineralne. Śliwka jest źródłem antyutleniaczy, takich jak witaminy A, C, E i K. Działanie antyoksydacyjne śliwek neutralizuje wodne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju chorób nowotworowych. Z kolei zawarte w śliwkach witamina B6 i magnez korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.
W śliwkach znajdują się także pektyny, czyli rodzaj błonnika, który poprawia apetyt, a także reguluje procesy trawienne. Śliwki dostarczają organizmowi również witaminy K, która pomaga zwalczać pękające naczynia krwionośne. Śliwki wykazują również właściwości opóźniające proces starzenia się skóry i powstawania zmarszczek.