Smak raju - przepisy z tropików!

Po drugiej stronie globu, na Mauritiusie, rozpoczyna się właśnie lato, a Kreole grilują na plażach popijając rum... My nie musimy jeść ziemniaków z popiołu, popijając kwasem z ogórków kiszonych.

Obraz

Po drugiej stronie globu, na Mauritiusie, rozpoczyna się właśnie lato, a Kreole grilują na plażach popijając rum... My nie musimy jeść ziemniaków z popiołu, popijając kwasem z ogórków kiszonych. Spróbujmy rozświetlić i rozgrzać mrok naszego listopada poprzez dania kuchni kreolskiej, przygotowane na... elektrycznym grillu.\r\n\r\nMauritius to odległa od Europy o 11 tys. km wyspa, która jest przedziwną mieszanką nacji, kultur i religii, tworzących wspólny, niespotykany nigdzie klimat. Swoista mieszanka kulturowa widoczna jest w mauritiańskiej kuchni. Hindusi, Kreole, Chińczycy, potomkowie afrykańskich niewolników oraz potomkowie kolonistów z Europy przywieźli własne kulinarne zwyczaje. Musieli jednak także przystosować swoje podniebienia do miejscowych, tropikalnych warunków. Pomimo mroków za oknem, zróbmy sobie ciepły, kreolski wieczór. Proponuję odkurzyć elektryczny grill, wyjąć z pawlacza letnie ciuchy, zrobić zakupy i zaprosić przyjaciół. Przydadzą się także kolorowe parasolki do drinków, bamusowe podkladki, jaskrawe i kolorowe serwetki papierowe, egzotyczne owoce i palma lub yuka na stół. Fajnie będzie jeśli goście wdzieją jaskrawe koszule w palmy i wzory etniczne. Miłym dodatkiem będzie także kreolska muzyka lub rege.\r\n\r\nBliskość oceanu\r\n\r\nnadaje szczególnego, wyspiarskiego charakteru maurytyjskiej kuchni. Dlatego podstawę wielu dań stanowią ryby i owoce morza. Polecam na przystawkę szaszłyki z krewetek (królewskich) z grila: Potrzebne składniki: 12 krewetek królewskich (najlepiej obrane), 3-4 pomidory, 8 plastrów ananasa (lub mały, świeży ananas pokrojony na kawałki), 3 cytryny, 3 ząbki czosnku, 4 cebulki, musztarda, sól, pieprz, oliwa i drewniane szpadki.\r\n\r\nSposób przyrządzenia:\r\n\r\nPrzygotować marynatę: sok z 3 cytryn, zmiażdżone 3 ząbki czosnku oraz oliwa, odrobina musztardy, sól i pieprz. Posmarować marynatą krewetki i pozostawić w lodówce na 3 godziny. Na szpadki nadziewać krewetki na przemian z ćwiartkami cebuli, pomidorów i ananasów. Piec na grilu około 10 minut.\r\n\r\nSos kreolski\r\n\r\ndodawany do mięs i ryb to lokalna specjalność z Mauritiusa. Warto go przygotować wcześniej i podać do steków z mięsa czy filetów rybnych z grila, które przyrządzimy na elektrycznym grilu.\r\n\r\nSposób przyrządzenia sosu:\r\nNa 4 łyżkach oliwy podsmażyć: pokrojone drobno 2 cebule, 4 ząbki zmiażdżonego czosnku oraz 15 g drobno pokrojonego imbiru. Następnie dodać: posiekany świeży tymianek (lub suszony), posiekaną natkę pietruszki oraz rozdrobnione dwie zielone papryczki chilli. Wszystko mieszając smażyć na „wolnym” ogniu około 2 minut. Następnie dodać 6 pokrojonych pomidorów, doprawić solą z pieprzem i gotować jeszcze 5 minut stale mieszając. Podawać gorący do steków.\r\n\r\n\r\nPolecamy przepisy:\r\n\r\nInne przepisy... Posmak Indii i Pakistanu\r\n\r\nDo dziś na wyspie widoczne są wpływy kuchni francuskiej oraz aromaty i przyprawy z Indii, Pakistanu czy Chin. W kreolskiej kuchni nie brakuje więc pomidorów, czosnku, imbiru i chilli oraz tymianku, pietruszki i szafranu. Do popularnych dań należy curry na bazie surowych pomidorów. A przyrządza się je zarówno z drobiu, wołowiny, dziczyzny jak i z ryb czy ośmiornic. Co prawda trudno zrobić curry na grillu, ale można przyrządzić je nieco wcześniej i podać jako gorące danie wieczoru z ryżem.\r\n\r\nCurry z kurczaka i krewetek:\r\n\r\nSposób przyrządzenia:\r\nMięso z drobiu (3\/4 kg piersi lub mięsa z podudzi bez kości) podzielić na mniejsze kawałki oraz wypłukać. Oczyścić 40 dag krewetek. Zrobić pastę: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 10 g startego imbiru, 40 g sproszkowanego curry i 1 łyżeczka szafranu (kurkumy) oraz odrobina wody. Na 4 łyżkach oliwy zeszklić pokrojone 2 cebule. Następnie dodać przygotowaną pastę oraz posiekane ziele tymianku(świeży lub suszony) i posiekaną natkę pietruszki. Stale mieszając dusić razem jeszcze przez około 2 minuty. Dodać kawałki kurczaka, zamieszać i dusić przez kolejne 5 minut, a następnie „podlać” szklanką gorącej wody. Po 10 minutach gotowania, dodać 5 pokrojonych pomidorów i krewetki oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.\r\n\r\nEgzotyczny deser z procentami\r\n\r\nMiejscowe i znane produkty z plantacji trzciny cukrowej to zdrowy brązowy cukier i rum. Oba można wykorzystać jako przyprawę do sałatki z owoców egzotycznych.\r\n\r\nSposób przyrządzenia:\r\nRóżnorodne owoce pokroić na kawałki, posypać brązowym cukrem trzcinowym i skropić białym rumem. Wymieszać i schłodzić w lodówce w dużym, szklanym naczyniu.\r\n\r\nCukier i rum można także wykorzystać do przygotowania ciepłego deseru – bananów z grila.\r\n\r\nSposób przyrządzania:\r\nPotrzebne będą nieduże banany w skórkach, przepołowione wzdłuż. Każdy należy posypać cukrem i skropić rumem i ułożyć na grilu (skórką od spodu). Piec i uważać, aby nie spaliły się zbytnio. Owoc ma być, ciepły i „mazisty”, żeby można go było zjeść łyżeczką. Trudno uwierzyć jak smakuje tak proste, słodkie danie...\r\n\r\nWyjątkowym deserem dla dorosłych, który smakuje najlepiej podczas wieczornych marzeń o plaży jest koktajl sporządzany z białego rumu z dodatkiem mleczka kokosowego, soku ananasowego i śmietanki. Pina colada może także zawierać odrobinę cukru trzcinowego i wanilii.\r\n\r\n\r\nPolecamy przepisy:\r\n\r\nInne przepisy...

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Zabronione w lesie. Za złamanie przepisów grożą mandaty
Zabronione w lesie. Za złamanie przepisów grożą mandaty
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Pozowała dla "Playboy'a". Tak wyglądała na okładce
Pozowała dla "Playboy'a". Tak wyglądała na okładce
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Prysznic rano czy wieczorem? Lekarka mówi, co jest lepsze
Prysznic rano czy wieczorem? Lekarka mówi, co jest lepsze
Nie łącz z ziemniakami. Szkodzi zdrowiu
Nie łącz z ziemniakami. Szkodzi zdrowiu