Śniadaniowe babeczki ptysiowe z parmezanem
Dla urozmaicenia można zamieniać parmezan na inne sery, na przykład świeżo utarty romano lub asiago.
Składniki:
- 1/2 szklanki płynnego substytutu jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki z pełnego ziarna
- 1 szklanka + 2 łyżki odtłuszczonego mleka
- 1 łyżka stopionej margaryny (bez tłuszczów trans)
- 3 łyżki utartego parmezanu
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić 8 głębokich foremek do babeczek (lub formę na 8 mufin).
W średniej misce ubić substytut jajka. Dodać mąkę, mleko i margaryn«, a następnie ubijać, aż składniki się połączą. Domieszać ser.
Rozłożyć ciasto w równych porcjach do przygotowanych foremek. Jeśli pieczemy w pojedynczych foremkach, ułożyć je na blaszce do pieczenia.
Piec przez 30 minut lub aż babeczki wyrosną i nabiorą złotego koloru. Wyjąć je z foremek i podawać na gorąco.
Liczba porcji: 8
Wartość odżywcza:
1 babeczka: 110 kalorii, 2,5 g tłuszczu, 0,5 g tłuszczów nasyconych, 6 g białka,
15 g węglowodanów, 2,5 g błonnika, 0 mg cholesterolu, 95 mg sodu
Przepis pochodzi z książki Artura Agatstona "Dieta South Beach. Książka kucharska", która ukazała się nakładem Domu Wydawniczego Rebis.