Sprzęt AGD – jaki wybrać?

Kwestia wyboru sprzętu AGD powinna wypłynąć już na etapie planowania kuchni. W przeciwnym razie zadowalająca aranżacja może stać się niemożliwa. Kiedy lepiej sprawdzi się AGD wolnostojące, a kiedy AGD w zabudowie?

Sprzęt AGD – jaki wybrać?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Marlena Kostyńska

10.08.2018 14:12

AGD wolnostojące czy w zabudowie?

Podstawowa kwestia podczas planowania kuchni to wybór AGD wolnostojącego lub do zabudowy. Na decyzję najczęściej wpływają kwestie praktyczne i estetyczne, a także koszty.

Jeśli chodzi o wygodę i ergonomię kuchni, to właściwe rozwiązanie kwestii doboru artykułów gospodarstwa domowego będzie zależało od wielkości pomieszczenia. W małej kuchni z jednej strony zabudowa sprzętu AGD i umieszczenie części urządzeń w szafkach pozwoli na zaoszczędzenie miejsca. Niestety, w bardzo małych kuchniach możliwości aranżacyjne są mocno ograniczone, a racjonalne zagospodarowanie przestrzeni urządzeniami wolnostojącymi może się okazać prostsze. Dotyczy to szczególnie lodówek, które w wersji do zabudowy mają mniejszą pojemność od tradycyjnych, a już sama zabudowa zajmuje trochę dodatkowego miejsca. Nie da się też ukryć, że w przypadku awarii o wiele łatwiej zdemontować i naprawić wolnostojące urządzenia AGD.

Względy estetyczne przemawiają na korzyść kuchni w zabudowie – to opcja nowoczesna, która zapewnia jednolity i eleganci wystrój, a szczególnie dobrze wygląda, gdy mamy do zagospodarowania sporą przestrzeń. AGD do zabudowy powinno szczególnie odpowiadać miłośnikom minimalizmu, wygody i łatwego utrzymania czystości. Oczywiście w przypadku lodówek, zmywarek czy mikrofalówek wolnostojących mamy dowolność aranżacji kuchni, a poszczególne urządzenia można również samodzielnie dobrać w taki sposób, by dobrze zgrywały się ze stylistyką kuchni.

Pozostaje jeszcze zagadnienie dotyczące finansów. AGD do zabudowy to opcja bardziej kosztowna, co wynika z konieczności montażu sprzętu i zabudowy przez specjalistę, a także zakupu dodatkowych frontów. Również koszty naprawy urządzeń gospodarstwa domowego są wyższe od naprawy AGD wolnostojącego. Jeśli finanse nie stoją nam na przeszkodzie, to pozostaje rozważenie preferencji dotyczących estetyki i ergonomii.

Zalety AGD wolnostojącego

  • Łatwa naprawa.
  • Mobilność, wygodne przenoszenie sprzętu AGD i dowolność w kwestii modyfikacji ustawienia.
  • Koszty zakupu i napraw niższe niż w przypadku AGD do zabudowy.
  • Duży wybór urządzeń wolnostojących na rynku.
  • W przypadku lodówek wolnostojących pojemność jest większa niż w lodówkach do zabudowy.

Wady AGD wolnostojącego

  • Sprzęt wolnostojący trudniej utrzymać w czystości – usuwanie zabrudzeń ze szczelin między szafkami a sprzętem pokroju kuchenki lub lodówki wolnostojącej jest dosyć problematyczne.
  • Trudno utrzymać wszystkie wolnostojące sprzęty AGD w podobnej stylistyce.
  • Tradycyjne rozwiązania wolnostojące mogą nie odpowiadać osobom preferującym nowoczesny styl aranżacji.

Zalety AGD do zabudowy

  • Nowoczesny, minimalistyczny wygląd – jednolita zabudowa pozwala na umieszczenie sprzętu AGD w estetycznych szafkach.
  • Oszczędność miejsca dzięki montażowi kilku urządzeń w jednym słupku, a także uzyskanie wizualnego efektu większej ilości wolnej przestrzeni.
  • Łatwość zachowania czystości sprzętu AGD oraz innych powierzchni kuchennych.

Wady AGD do zabudowy

  • Wysoki koszt montażu i ewentualnej naprawy.
  • Stały układ kuchni, brak możliwości zmiany układu poszczególnych urządzeń AGD.
  • W małych pomieszczeniach zabudowa może zająć dodatkowe miejsce, ograniczając przestrzeń do codziennej pracy.
Zobacz także
Komentarze (1)