Stek wołowy - przepis na pyszny obiad lub kolację
Idealnym pomysłem na romantyczną kolację dla mężczyzny przy wyjątkowej okazji albo regeneracyjny obiad dla mięsożercy po intensywnym treningu będzie stek wołowy. Przepis na steki wołowe jest prostszy niż to się wydaje.
25.08.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:54
Stek wołowy – co warto o nim wiedzieć?
Oprócz wołowiny steki można przyrządzić chociażby z mięsa sarny, jelenia czy zająca. Najlepszy stek to jednak klasyczna wersja, czyli stek wołowy z polędwicy, antrykotu albo rostbefu, smażony stosunkowo krótko, w dosyć wysokiej temperaturze, dobrze zrobiony z zewnątrz i lekko krwisty w środku, serwowany z minimum dodatków.
Zbyt długo trzymane na patelni steki wołowe mogą być gumowe, ciężkie do ugryzienia i przypominające nieco podeszwę. Mięsa nie nakłuwamy, a patelni nigdy nie przykrywamy.
Czym zatem jest T-bone?
T-bone to dość charakterystyczna postać steku wołowego, gdzie kość łączy kawałek mięsa, po którego jednej stronie znajduje się polędwica, a po drugiej rostbef. Porcje mięsa wołowego pochodzą ze specjalnych ras mięsnej wołowiny i nie mogą być całkowicie pozbawione tłuszczu, który jest świetnym nośnikiem smaku.
T-bone musi być sezonowany celem ujednolicenia późniejszego czasu grillowania obu części steku (rostbef kruszeje i przygotowuje się na ogniu trochę dłużej). Wystarczy sól i pieprz i ok. 3 minuty na grillu na ostrym ogniu z każdej strony, 7 minut na dojście mięsa i stek T-bone gotowy.
Dobry stek – składniki
Steki wołowe przyrządzimy z ok. ćwierć kilo mięsa na porcję. Najdelikatniejsze będą po skruszeniu polędwicy do 3 dni w lodówce. Wołowiny na steki nie porcjuje się za wcześnie ze względu na utratę cennych dla smaku dania soków, pół godziny przed smażeniem spokojnie wystarczy.
Co należy przygotować do zrobienia obiadu bazującego na stekach wołowych?
Stek wołowy – przepis
Jak zrobić stek? Przepis krok po kroku poniżej:
- Skruszałe przez kilka dni w lodówce kawałki wykrojonego tuż przed przyrządzeniem mięsa wołowego natrzyj solą gruboziarnistą, świeżo zmielonym pieprzem oraz wybranym tłuszczem, lekko masując steki.
- Solenie jest bardzo ważne na tym etapie ze względu na rozmiar steka – porcja jest na tyle duża, że mięso posolone po usmażeniu będzie słone jedynie na zewnątrz.
- Na rozgrzanym na patelni tłuszczu obsmażamy steki wołowe z jednej strony przez 5 minut.
- Gdy mięso już zbrązowieje, przy pomocy łopatki albo szczypców przekręcamy je ostrożnie na drugą stronę.
- Na patelnię dodajemy wybrane świeże, rozdrobnione zioło i smażymy je razem z mięsem ok. 4 minuty.
- Steki wołowe można już na talerzu nieco dosolić i oprószyć odrobiną pieprzu do smaku oraz polać cennymi sokami z patelni, które stanowią aromatyczną mieszaninę tłuszczu oraz płynu z mięsa.
Stek wołowy podajemy z opiekanymi cząstkami ziemniaków w skórce albo z lekką sałatką z sałaty, szpinaku baby i pomidorów. Świetnie pasuje czerwone, wytrawne wino.