Surówki z marchewki - 4 szybkie przepisy
Surówki z marchewki znane są nam już od wczesnych lat dzieciństwa. Wtedy być może niekoniecznie zajadaliśmy je z apetytem, ale wartości odżywcze i właściwości zdrowotne marchewki powinny nas przekonać do tego, by surówki z marchewki spożywać jak najczęściej. Poznaj 4 przepisy na pyszne i łatwe do przyrządzenia surówki z marchewki.
07.12.2018 15:46
Marchewka - wartości odżywcze i właściwości
Marchewka, a zwłaszcza jej korzeń, to skarbnica składników mineralnych i witamin. Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C, witaminy D, witaminy E, kwasu nikotynowego oraz flawonoidów. W marchewce występuje także bogaty zestaw karotenoidów, czyli alfa-karoten, beta-karoten i gamma-karoten.
Marchewka to również warzywo, które dostarcza organizmowi licznych składników mineralnych, a w tym: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod, a także potas. Marchewka składa się w 90 proc. z wody, a 100 g marchewki to tylko 35 kcal.
Jedzenie marchewki korzystnie wpływa na kondycję skóry, wygładzając ją oraz naturalnie odmładzając. Marchewka zawiera błonnik pokarmowy, przez co usprawnia pracę przewodu pokarmowego.
Flawonoidy z kolei zwalczają wolne rodniki, hamując przedwczesne starzenie się organizmu. Marchewkę najlepiej zjadać na surowo, np. w surówce, ponieważ w procesie gotowania traci połowę swoich wartości odżywczych.
Surówka z marchewki, jabłek i chrzanu
Pierwszą propozycją surówki z marchewki jest surówka z dodatkiem jabłek i chrzanu.
Składniki:
Przygotowanie:
Chrzan zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Do śmietany dodaj soli i cukru i dokładnie wymieszaj. Jabłka i marchewką zetrzyj na wiórki, dodaj chrzan i śmietanę, wymieszaj i gotowe.
Surówka z marchewki i pomarańczy
Drugą propozycją na smaczną surówkę z marchewki jest kompozycja z pomarańczą.
Składniki:
- 4 marchewki,
- pomarańcza,
- szczypta soli
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, następnie lekko posól. Pomarańczę wyfiletuj i podziel na drobniejsze kawałeczki. Połącz oba składniki, wymieszaj i gotowe.
Surówka z marchewki i selera
Trzecią propozycją zdrowej surówki jest połączenie marchewki i selera.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 1 seler,
- cytryna,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pęczek pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Marchewkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z oliwą z oliwek. Powstały sos wymieszaj ze startymi warzywami i posyp drobno pokrojoną pietruszką.
Surówka z marchewki i pora
Czwartą propozycją na surówkę jest połączenie marchewki z porem i kwaśnymi jabłkami.
Składniki:
- 250 g marchewki,
- 100 g porów,
- 150 g kwaśnych jabłek,
- 150 g śmietany,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Marchewkę i jabłka zetrzyj na wiórki, a pory pokrój na cienkie kółeczka. Do śmietany dodaj cukru i soli i dokładnie wymieszaj. Połącz ze sobą wszystkie składniki i skrop sokiem z cytryny.