FitnessŚwietne przepisy na przekąski sylwestrowe
Świetne przepisy na przekąski sylwestrowe
Przekąski na sylwestra uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór z rodziną lub przyjaciółmi. W każdej sytuacji sprawdzą się przystawki na sylwestra na zimno, które możesz także zrobić dużo wcześniej. Co przygotować na sylwestra w domu?
08.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 14:57
Przystawka na sylwestra – sałatka z kurczakiem
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka.
- 3 jajka.
- Słoik suszonych pomidorów, odsączonych i rozdrobnionych.
- 2 łyżeczki odsączonych kaparów ze słoika.
- 150 g niebieskiego sera pleśniowego.
- 100 g pełnoziarnistego makaronu penne.
- 2 łyżki sezamu.
- 1 łyżka zielonej pasty curry.
- Szczypta soli.
- Odrobina świeżo mielonego pieprzu.
- Pół pęczka natki pietruszki.
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Umyj kurczaka, osusz i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 200 st. C.
- Ugotuj jajka na twardo ok. 9 minut w lekko osolonym wrzątku.
- Ugotuj makaron penne według instrukcji na opakowaniu.
- Umyj natkę pietruszki, osusz i posiekaj.
- Pokrój na kawałki kurczaka, obrane jajka, rozkrusz ser pleśniowy.
- Wrzuć wszystkie składniki sałatki do dużej miski, dopraw i wymieszaj.
- Skrop danie oliwą.
Zobacz też inne przepisy na sałatkę z kurczakiem:
Przekąski sylwestrowe – śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 400 g matiasów.
- 1 szklanka mleka.
- 200 g twardego sera żółtego w kostce.
- 2 duże cebule.
- 3 ząbki czosnku.
- Kilka łyżek oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- Umyj śledzie pod bieżącą wodą.
- Nalej do miski mleko.
- Włóż do niego śledzie i porządnie ja zanurz.
- Schowaj ryby do lodówki na cały dzień.
- Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.
- Wypłucz śledzie z mleka.
- Pokrój na drobniejsze kawałki i ułóż na półmisku.
- Przykryj warstwą usmażonej cebuli z czosnkiem.
- Na wierzch zetrzyj żółty ser, który utworzy dekoracyjną chmurkę.
Zobacz także: Śledzie pod cebulowo-pomidorową pierzynką
Przekąski na sylwestra: domowe lody
Składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego.
- 1 szklanka naturalnego masła orzechowego.
- 1 dojrzały banan.
- 2 łyżki płynnego miodu.
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej.
- Szczypta soli morskiej.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na domowe lody umieść w garnku.
- Od momentu zagotowania się na niewielkim gazie podgrzewaj je przez 5 minut, mieszając.
- Do przelania masy wykorzystaj stare i czyste pudełka po lodach.
- Przelej gorącą masę i chłódź ją na blacie do wystygnięcia.
- Po ok. 2 godzinach schowaj ją do zamrażalnika.
- Wyjmuj pudełko co godzinę i porządnie mieszaj zawartość (pominięcie tego kroku grozi bryłą twardych, zamarzniętych na kość lodów, których nie uda Ci się nałożyć ani łyżką ani specjalną gałkownicą).
- Po 6 godzinach deser jest gotowy.
- Lody wyjmuj z zamrażalnika na kwadrans przed planowaną godziną ich podania – ich konsystencja będzie wówczas najlepsza do nakładania.
- Serwuj ze świeżym ananasem, wiórkami kokosowymi, prażonymi płatkami migdałów, orzecham, rodzynkami.
Zobacz też przepisy na domowe lody z awokado, waniliowe, truskawkowe, miętowe, sernikowe i czekoladowe
Przystawka na sylwestra – owocowe szaszłyki na zimno
Składniki:
Przygotowanie:
- Umyj owoce i pokrój w kostki mniej więcej równej wielkości.
- Nabijaj na patyczki do szaszłyków na zmianę kawałeczki różnych owoców.