Szczypiorek - wartości odżywcze i właściwości. Jak uprawiać szczypiorek?
Szczypiorek to bardzo popularna roślina, stosowana najczęściej jako przyprawa lub element dekoracyjny do różnych dań. Szczypiorek mimo swoich niewielkich rozmiarów jest bogatym źródłem licznych składników odżywczych, a także znane są jego właściwości prozdrowotne. Co warto wiedzieć o szczypiorku i jak go uprawiać w przydomowym ogródku?
Kilka słów o szczypiorku
Nazwa szczypiorek pochodzi od łacińskiego słowa "cepa", co oznacza cebulę. W krajach europejskich nazywany jest małą cebulą, gdyż wiąże się z cebulą, czosnkiem oraz porem.
Szczypiorek pochodzi z Azji Środkowej, ale obecnie uprawiany jest w wielu krajach azjatyckich i europejskich. Istnieje wiele jego wschodnich i zachodnich odmian. Szczypiorek jest pusty w środku, charakteryzują go długie, wąskie łodyżki wyrastające z rośliny przypominającej cebulkę lub czosnek.
Kwiaty szczypiorku przybierają jasno fioletową barwę i podobnie jak sam szczypiorek mają lekko ostry smak. Chiński szczypiorek ma szersze i płaskie łodygi o jasnozielonym odcieniu. Smak szczypiorku, łagodny i lekko cebulowy, to zasługa zawartości siarki.
Szczypior a szczypiorek
Łodyga szczypiorku jest bardzo delikatna i drobna. Tym właśnie różni się od szczypioru, który wyrasta z dowolnej cebuli w postaci grubych i twardych łodyg czy liści. Szczypiorek jest byliną i ma niewiele wspólnego ze znaną nam cebulą. A szczypior właśnie to "włosy" cebuli lub jej nadziemna część w postaci zielonych, grubych i twardych łodyg.
Szczypiorek - wartość odżywcza i kaloryczność
Szczypiorek to roślina bardzo niskokaloryczna. W 100 g szczypiorku znajduje się bowiem ok. 29 kcal. W 100 g pęku szczypiorku zawiera się ok. 4 g węglowodanów, 4 g białek i 1 g tłuszczów. W szczypiorku znajduje się ok. 2,5 g błonnika.
Szczypiorek warto włączyć do swojej diety, ponieważ zawiera witaminy A, B1, B2, C oraz kwas foliowy. Jest także bogatym źródłem wapnia, żelaza magnezu, fosforu, cynku, potasu, sodu, kwasu krzemowego i chloru. W szczypiorku znajdziemy również siarkę o właściwościach antybakteryjnych.
Szczypiorek i jego właściwości
Szczypiorek jest rośliną zdrową dla organizmu, którą wyróżnia kilka istotnych właściwości. Spożywanie szczypiorku poprawia procesy trawienne i powoduje delikatne działanie przeczyszczające. Szczypiorek dodany do dań poprawia apetyt oraz delikatnie obniża ciśnienie krwi. Szczypiorek ma właściwości bakteriobójcze.
Jego niewątpliwą zaletą jest niskokaloryczność, jako przyprawa doskonale może zastąpić sól, dzięki czemu można ograniczyć zatrzymywanie się wody w organizmie. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie działa na skórę i jej przydatki. Jest skuteczna w leczeniu trądziku oraz poprawie elastyczności naskórka. Szczypiorek powinien znaleźć się w diecie każdej osoby, która próbuje zrzucić nadmierne kilogramy. Jego aromat i intensywny smak wzbogacą każde, nawet najbardziej dietetyczne danie.
Jak uprawiać szczypiorek w domu?
Świeży szczypiorek można kupić w prawie każdym sklepie czy na warzywnym bazarku. Jednak uprawa szczypiorku jest tak łatwa, że warto samodzielnie wyhodować sobie tę zdrową roślinę. Szczypiorek nie wymaga ani szczególnych warunków,ani intensywnej pielęgnacji.
Nasiona szczypiorku wysiewa się w lutym do doniczki wypełnionej uniwersalną ziemią. Po około trzech tygodniach zaczną się pojawiać pierwsze listki, które trzeba regularnie podcinać. Ziemia musi być odpowiednio wilgotna, a doniczkę najlepiej postawić w półcieniu.