Szpitale niewłaściwie karmią kobiety w ciąży. Czym to grozi?
Posiłki w polskich szpitalach przygotowywane są tak, by zgadzała się liczba kalorii niezbędnych każdemu pacjentowi, jednak ich jakość pozostawia sporo do życzenia.
Kobieta w ciąży muszą mieć zbilansowaną dietę. Najlepiej, żeby spożywały pięć wartościowych posiłków dziennie. Podobnie matki, które karmią piersią. Wraz z mlekiem przekazują dziecku niezbędne składniki odżywcze oraz budują jego system odpornościowy. Dodatkowo produkcja mleka pochłania mnóstwo kalorii, dlatego jadłospis mam musi dostarczać zdrowej energii. To teoria, a jak wygląda praktyka?
Posiłki w polskich szpitalach przygotowywane są tak, by zgadzała się liczba kalorii, jednak ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Na stołówkach pojawiają się schabowe, parówki czy białe pieczywo. Tak skomponowane menu często wynika z konieczności cięcia kosztów i braku dietetyka. Problemem jest też to, że posiłki podawane są za wcześnie, przez co pacjenci sięgają po bezwartościowe przekąski. Specjaliści apelują, że w diecie kobiet w ciąży nie może zabraknąć owoców i warzyw, pełnoziarnistego pieczywa, nabiału i chudego mięsa.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, opowiedziała, czy nieodpowiednia dieta może zagrażać zdrowiu dziecka i matki. Jakie zaburzenia w rozwoju powodują niedobory pokarmowe, zwłaszcza we wczesnym etapie ciąży, kiedy narządy wewnętrzne dopiero się kształtują?