Szwedzkie pulpeciki z cynamonem
Szwedzkie pulpety z cynamonem (köttbullar) charakteryzują się przede wszystkim małym rozmiarem oraz nietuzinkowym smakiem i przyjemnym aromatem - wszystko to za sprawą korzennych przypraw, które z mięsem komponują się znakomicie.
Szwedzkie pulpety z cynamonem (köttbullar) charakteryzują się przede wszystkim małym rozmiarem oraz nietuzinkowym smakiem i przyjemnym aromatem - wszystko to za sprawą korzennych przypraw, które z mięsem komponują się znakomicie. Autorka przepisu Paulina Krajewska poleca, aby potrawę tę podawać z puree ziemniaczanym, zasmażanymi buraczkami, masełkiem i świeżym koperkiem.
Składniki na szwedzkie pulpety z cynamonem (około 40-50 sztuk): 0,5kg wołowego mięsa mielonego, 1 cebula, 1 jajko, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 łyżka miodu, szczypta pieprzu czarnego, sól morska do smaku, 1/2-1 łyżeczka cynamonu, gałka muszkatołowa do smaku, zmielone goździki do smaku
Przygotowanie: mięso połącz z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami, tak aby masa była jednolita. Uformuj z niej pulpeciki. Gotowe kuleczki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony przez kilka minut, tak aby powstała apetyczna i chrupiąca skorupka, a ich wnętrze odpowiadało twoim preferencjom.
Sugestie: nieusmażone pulpeciki możesz też zamrozić i mieć na zapas. Pulpeciki podaj z konfiturą z żurawiny, jeśli nie masz ochoty na buraczki i/lub piklami. Ilość poszczególnych przypraw oraz miodu dostosuj do własnych preferencji. Szwedzkie pulpeciki są niewielkie, niczym włoskie orzechy.
Wersja light: zamiast smażyć, swoje pulpeciki upiecz w piekarniku w 180 stopni C przez około 20-30 minut. Użyj chudego mięsa, np. z indyka.
* * www.justmydelicious.com rel="nofollow">* Paulina Krajewska*