Przepis na jajka naszych babć. Goście nie będą mogli przestać jeść

Przepis na jajka naszych babć. Goście nie będą mogli przestać jeść

Jak przygotować jajka w sosie musztardowym?
Jak przygotować jajka w sosie musztardowym?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_viaew@yahoo.com
08.03.2024 21:01, aktualizacja: 08.03.2024 21:46

Miłośnicy jajek z pewnością znają wiele form ich podania. Jedna z nich królowała w czasach PRL-u, a teraz ponownie wraca do łask. Mowa o jajkach w sosie musztardowym. Jak je przygotować?

Świąteczna gorączka sprawia, że zazwyczaj decydujemy się na sprawdzone przepisy, które wcześniej nigdy nas nie zawiodły. Jednak jeśli postanowisz przygotować dla swoich gości coś wyjątkowego, postaw na jajka w sosie musztardowym. Ta nieco zapomniana potrawa zachwyci wszystkich.

Jajka prosto z PRL-u zachwycą wszystkich

Ten prosty przepis, był doskonale znany w czasach PRL-u. Warto zaznaczyć, że danie jest szybkie w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz 4 jajek, 1 szklanki bulionu warzywnego, 1 cebuli, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 płaskiej łyżki mąki pszennej, soli i pieprzu. Jako dodatek możesz przygotować purée ziemniaczane, a także posiekać natkę pietruszki lub koperek.

Jak przygotować jajka w sosie musztardowym?

Zacznij od ugotowania jajek na twardo, czyli ok. 6-8 minut od momentu, kiedy woda zaczyna wrzeć. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą, pozwalając im ostygnąć. Następnie obierz je i pokrój na połówki. Obierz cebulę z łupiny i drobno posiekaj. Na patelni lub w rondelku roztop 2 łyżki masła i podsmaż cebulę aż do zeszklenia.

Kiedy cebula stanie się szklista, dodaj mąkę i szybko mieszaj, aby pozbyć się wszystkich pojawiających się grudek. Teraz należy powoli i ostrożnie dodać do składników znajdujących się na patelni bulion warzywny, a następnie sok z cytryny. Ponownie zamieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj też musztardę, pieprz i sól. Ponownie zamieszaj i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut.

Kiedy sos musztardowy jest gotowy, podawaj go na talerzach z porcją purée ziemniaczanego. Dodaj połówki ugotowanych jajek i całość udekoruj posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Podawane jajka w sosie musztardowym mogą służyć jako przystawka, przekąska, śniadanie lub kolacja.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także