GotowaniePrzepisyPrzepis na jajka naszych babć. Goście nie będą mogli przestać jeść

Przepis na jajka naszych babć. Goście nie będą mogli przestać jeść

Miłośnicy jajek z pewnością znają wiele form ich podania. Jedna z nich królowała w czasach PRL-u, a teraz ponownie wraca do łask. Mowa o jajkach w sosie musztardowym. Jak je przygotować?

Jak przygotować jajka w sosie musztardowym?
Jak przygotować jajka w sosie musztardowym?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_viaew@yahoo.com

Świąteczna gorączka sprawia, że zazwyczaj decydujemy się na sprawdzone przepisy, które wcześniej nigdy nas nie zawiodły. Jednak jeśli postanowisz przygotować dla swoich gości coś wyjątkowego, postaw na jajka w sosie musztardowym. Ta nieco zapomniana potrawa zachwyci wszystkich.

Jajka prosto z PRL-u zachwycą wszystkich

Ten prosty przepis, był doskonale znany w czasach PRL-u. Warto zaznaczyć, że danie jest szybkie w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz 4 jajek, 1 szklanki bulionu warzywnego, 1 cebuli, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 płaskiej łyżki mąki pszennej, soli i pieprzu. Jako dodatek możesz przygotować purée ziemniaczane, a także posiekać natkę pietruszki lub koperek.

Jak przygotować jajka w sosie musztardowym?

Zacznij od ugotowania jajek na twardo, czyli ok. 6-8 minut od momentu, kiedy woda zaczyna wrzeć. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą, pozwalając im ostygnąć. Następnie obierz je i pokrój na połówki. Obierz cebulę z łupiny i drobno posiekaj. Na patelni lub w rondelku roztop 2 łyżki masła i podsmaż cebulę aż do zeszklenia.

Kiedy cebula stanie się szklista, dodaj mąkę i szybko mieszaj, aby pozbyć się wszystkich pojawiających się grudek. Teraz należy powoli i ostrożnie dodać do składników znajdujących się na patelni bulion warzywny, a następnie sok z cytryny. Ponownie zamieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj też musztardę, pieprz i sól. Ponownie zamieszaj i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut.

Kiedy sos musztardowy jest gotowy, podawaj go na talerzach z porcją purée ziemniaczanego. Dodaj połówki ugotowanych jajek i całość udekoruj posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Podawane jajka w sosie musztardowym mogą służyć jako przystawka, przekąska, śniadanie lub kolacja.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)