Lekarka ostrzega. Nagminny błąd w czasie gotowania rosołu

Aby rosół miał jak najwięcej właściwości prozdrowotnych, należy go ugotować w prawidłowy sposób. Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska wymieniła pięć najczęstszych błędów. Wśród nich znalazł się dobór przypraw i ilość makaronu.

RosółTe błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół jest z pewnością najbardziej lubianą zupą przez Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez ciepłego bulionu z makaronem, który dodany w zbyt dużej ilości, może go zepsuć. Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska na Instagramie przedstawiła jakiś czas temu pięć najczęstszych błędów w trakcie gotowania.

Błędy przy gotowaniu rosołu

Rosół może mieć wiele prozdrowotnych właściwości, jeżeli tylko ugotujemy go w prawidłowy sposób. Jak wskazała lekarka, pierwszym i najczęściej popełnianym błędem jest zbyt krótki czas, jaki poświęcamy na gotowanie rosołu. Bulion powinien warzyć się na wolnym ogniu, pod przykryciem, nie mniej niż cztery godziny - tylko wtedy wydobędziemy z niego (czyli z gotowanych warzyw i mięsa) pełnię smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Nie mniejszym błędem jest obieranie warzyw, których używamy do ugotowania rosołu. Jak zaznaczyła dr Cubała-Kucharska, warzywa powinny być w skórce, lecz najpierw dobrze wyszorowane. Dobrym sposobem jest podpieczenie ich wcześniej w piekarniku - z odrobiną soli, pieprzu oraz niewielką ilością oliwy.

Dodatki, które są niezwykle ważne

Co jeszcze znalazło się na czarnej liście? Przyprawy, a konkretnie ich dobór. Lekarka odradziła dodawanie do bulionu wszelkiego rodzaju przypraw zawierających glutaminian sodu, np. popularnych kostek rosołowych. Zamiast tego zaleciła dodanie aromatycznego lubczyku, który najlepiej podkręci smak zupy.

W rosole znajduje się więcej makaronu niż bulionu? To również spory błąd. Rosół ma być klarowną zupą. Nie mącznym daniem.

Ostatnim błędem według dr Cubały-Kucharskiej jest kupno złego mięsa.

- To nie ma być chuda pierś czy chuda wołowina, a mięso z kością, czyli nogi z kurczaka, szponder wołowy. Z takich produktów robi się wywary, w których jest bardzo dużo kolagenu, aminokwasów i nukleotydów.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Wlej do pnia. Pozbędziesz się go bez koparki
Wlej do pnia. Pozbędziesz się go bez koparki
Najgorszy gest w stronę psa. To dla niego za dużo
Najgorszy gest w stronę psa. To dla niego za dużo
Chodzi za tobą krok w krok? "To nie jest przejaw miłości"
Chodzi za tobą krok w krok? "To nie jest przejaw miłości"
Pracuje nad innowacyjnymi testami. "To przełom w diagnostyce domowej"
Pracuje nad innowacyjnymi testami. "To przełom w diagnostyce domowej"
Ani centymetra więcej. Przepisy mówią jasno
Ani centymetra więcej. Przepisy mówią jasno
Natalia Niemen opowiedziała o alkoholizmie. "Miałam wrażenie, że umieram"
Natalia Niemen opowiedziała o alkoholizmie. "Miałam wrażenie, że umieram"
Wylej na fugi. Momentalnie "wyżre" brud i pleśń
Wylej na fugi. Momentalnie "wyżre" brud i pleśń
Budzisz się o 2-3 w nocy? Lekarz mówi, co się tak objawia
Budzisz się o 2-3 w nocy? Lekarz mówi, co się tak objawia
Postaw wiadro pod prysznicem. Później sobie podziękujesz
Postaw wiadro pod prysznicem. Później sobie podziękujesz
Anna Maria Sieklucka nie pije alkoholu od dwóch lat. Z takimi reakcjami się spotyka
Anna Maria Sieklucka nie pije alkoholu od dwóch lat. Z takimi reakcjami się spotyka
Jesienią też nosi "slip skirt". Wiemy, gdzie znajdziesz podobną
Jesienią też nosi "slip skirt". Wiemy, gdzie znajdziesz podobną
Żyje w Hiszpanii od 5 lat. Nie ukrywa, co stoi za wyprowadzką z Polski
Żyje w Hiszpanii od 5 lat. Nie ukrywa, co stoi za wyprowadzką z Polski