Nigdy nie kupuj tych lodów. Poważnie szkodzą zdrowiu

Unikaj takich lodów
Unikaj takich lodów

24.05.2024 11:10, aktual.: 24.05.2024 14:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rzemieślnicze, naturalne, gelatto, wodne, na patyku — lody opanowały świat. To najpopularniejsza letnia przekąska. Można kupić je w każdym sklepie, a wybór może przyprawić o ból głowy. Mało kto wie, ale jeden rodzaj lodów jest naprawdę niebezpieczny dla zdrowia. Alergicy powinni mieć się na baczności.

Lody wymyślono w Chinach ponad 3 tys. lat temu. W Europie pojawiły się dopiero w X wieku dzięki Arabom, którzy podzielili się z Sycylijczykami przepisem na owocowy sorbet. Niespełna 400 lat później włoski kucharz, Bernardo Buontalenti wymyślił gelatto, czyli pierwowzór prawdziwych, mlecznych lodów.

Receptura jest naprawdę prosta — wystarczy połączyć ze sobą jajka, cukier i mleko lub śmietankę. Tak przygotowaną masę mrozi się w zamrażarce, a po kilku godzinach zamienia się w zimny, kremowy przysmak. Producenci dodają do nich konserwantów, które przedłużają ich przydatność do spożycia, a także barwników. Jeden z nich jest naprawdę niebezpieczny dla zdrowia. O jaki barwnik chodzi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tych lodów unikaj jak ognia. Mogą wywołać alergię

Na rynku znajduje się kilkanaście różnych rodzajów lodów. Każdy z nich różni się od siebie formą, kształtem, smakiem czy kolorem. Kolorowe lody najczęściej są wybierane przez dzieci, ale równie często sięgają po nie osoby dorosłe. Za ich wyjątkową barwę odpowiadają barwniki spożywcze, takie jak E101, E120, E104 czy E133. Ten ostatni to błękit brylantowy, czyli barwnik nadający niezwykłego, niebieskiego koloru.

Jeśli jesteś alergikiem, przed zakupem koniecznie sprawdź skład lodów. Spożycie niewielkiej ilości błękitu brylantowego może wywołać ból brzucha, nudności, rozwolnienie, a nawet katar sienny. W skrajnych przypadkach może nasilić objawy astmy. Pozostałe barwniki syntetyczne, takie jak tartrazyna (E102), żółcień pomarańczowa (E110) czy czerwień koszenilowa (E124) również mogą wywołać reakcję alergiczną. Dzieci, alergicy i osoby starsze powinny ich unikać.

Jak wybrać dobre lody?

Lody składają się z czterech składników — mleka, śmietanki, cukru i jajek. Jest to przepis bazowy, który można wzbogacić o dowolne dodatki, takie jak czekolada, karmel, owoce czy orzechy. Jak wybrać dobre lody? Zwróć uwagę na skład. Znajdziesz go na opakowaniu. Im jest krótszy, tym lody są zdrowsze, a także… smaczniejsze.

Pamiętaj jednak, że w każdych, nawet rzemieślniczych lodach znajdują się zagęszczacze, które odpowiadają za kremową konsystencję. Należy do nich naturalny stabilizator roślinny z nasion strączkowych, karob czy guma guar. Nie musisz się ich obawiać — nie są niebezpieczne dla zdrowia.

Źródło: Odżywianie Wprost

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)