"Warsztaty Akademii Kulinarnej"
Gotowanie, gotowanie, gotowanie… Dla siebie, dla przyjaciół, wspólnie z rodziną, czy znajomymi – realizowanie kulinarnych pasji może przybierać różne formy. Jedno jest jednak pewne – oddawanie się kulinarnym szaleństwom przeżywa teraz prawdziwy rozkwit.
07.05.2012 | aktual.: 08.05.2012 15:39
Gotowanie, gotowanie, gotowanie… Dla siebie, dla przyjaciół, wspólnie z rodziną, czy znajomymi – realizowanie kulinarnych pasji może przybierać różne formy. Jedno jest jednak pewne – oddawanie się kulinarnym szaleństwom przeżywa teraz prawdziwy rozkwit. Gotują wszyscy – kobiety, mężczyźni, profesjonalni kucharze i pasjonaci amatorzy.
O kulinarnych pasjach opowiadają gwiazdy ekranu, telewizyjne programy o przyrządzaniu potraw przyciągają coraz więcej widzów, a ich prowadzący stają się znanymi osobami. Podobnie jest z profilami ekspertów kulinarnych w Internecie – gromadzą one tysiące fanów, blogi o gotowaniu cieszą się ogromną popularnością, a na forach internetowych poświęconych kulinariom prowadzone są żywe dyskusje.
Coraz więcej Polaków korzysta z oferty polskich i zagranicznych kursów kulinarnych, a trzeba wiedzieć, że na szkolenia w nowojorskich czy francuskich akademiach czeka się nawet po kilka miesięcy….
Wspaniałym sposobem na spędzanie wolnego czasu staje się po prostu… gotowanie Odpowiadając na rosnące zainteresowanie sztuką kulinarną, a także na coraz większą potrzebę doskonalenia umiejętności w tej dziedzinie Polska Akademia Kulinarna przedstawia projekt – „Warsztaty Akademii Kulinarnej”.
Warsztaty Akademii Kulinarnej organizowane są z myślą o wszystkich miłośnikach gotowania zarówno tych, którzy wiedzą już co nieco o tajnikach przyrządzania potraw, jak i dla stawiających w tej dziedzinie pierwsze kroki.
Polska Akademia Kulinarna chce w ten sposób promować edukację kulinarną, wspierać rozwijanie pasji i podnoszenie kompetencji w tym temacie. Celem Warsztatów jest także pokazanie, że wspólne gotowanie to świetny sposób na spędzanie czasu z przyjaciółmi, a umiejętność przyrządzania wykwintnych potraw może być powodem do dumy. Poprzez Warsztaty, Polska Akademia Kulinarna zachęca do kulinarnej edukacji pod okiem polskich, a w przyszłości także zagranicznych mistrzów kuchni.
Udział w Warsztatach Akademii Kulinarnej jest bezpłatny. Do poszczególnych edycji uczestnicy mogą się zgłaszać na zasadach konkursowych za pośrednictwem www.polska-gotuje.pl.
Warsztaty odbywają się raz w miesiącu w Centrum techniki Kulinarnej Dora-Metal przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie (www.dora-metal.pl) i prowadzone są przez szefów kuchni najbardziej znanych warszawskich restauracji, słynących ze znakomitej jakości serwowanych dań.
Szkolenie odbywa się w soboty i niedziele. W pierwszy dzień (sobota) uczestnicy otrzymują zaproszenie na niezwykły lunch/kolację w jednej z restauracji partnerskiej, gdzie gospodarz szef kuchni zapoznaje ich z najważniejszymi smakami, przyprawami i zasadami przygotowywania dań z danego tematu. Następnego dnia uczestnicy uczą się przygotowywania dań pod okiem mistrza kuchni Marcina Budynka oraz szefa kuchni danej restauracji. W każdej edycji warsztatów uczestniczyć może maksymalnie 24 osoby, które pracują w 12 dwuosobowych zespołach. Udział w Warsztatach dla wszystkich uczestników jest bezpłatny
Sponsorzy i partnerzy:
Kamis
Saga
Alma
Witek's
Fit&Easy
Cookie
Platter
Polska-gotuje.pl
TVP2
Pytanie na śniadanie
E-mieszkanie.pl
WP.PL
Kobieta.wp.pl