GotowaniePrzepisyDorzuć do garnka z jajkami. Skorupka odejdzie sama

Dorzuć do garnka z jajkami. Skorupka odejdzie sama

Niby nie ma nic prostszego niż gotowanie jajek, a jednak nawet tak codzienną czynność możemy sobie ułatwić sprytnym patentem. Ten trik dobrze znają nasze babcie, a teraz mogą go wypróbować wszyscy zainteresowani.

Jak sprytnie ugotować jajka?
Jak sprytnie ugotować jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Trudno wyobrazić sobie polskie śniadanie bez jajek. Są pożywne i można z nich w krótkim czasie wyczarować wiele prostych dań. Wystarczy wrzucić jako do zimnej wody i gotować pod przykryciem przez określoną ilość czasu: jajka na miękko będą gotowe w 3 minuty, jajka na twardo wymagają ok. 10 minut. W połączeniu z grzanką i parówką stworzą znakomity posiłek, który zapewni dobry początek dnia. Czy jednak istnieją patenty, które mogą dodatkowo ułatwić lub przyspieszyć to i tak błyskawiczne śniadanie? Otóż okazuje się, że jak najbardziej tak!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak łatwo obrać jajko ze skorupki? Wypróbuj ten trik

Pewnym problemem jest łatwe i proste obranie jajka ze skorupki. Zdarza się, że przywiera zbyt mocno, a później odchodzi wraz z białkiem, co jest zarówno irytujące, jak i nieestetyczne. Na szczęście istnieją specjalne sposoby, dzięki którym możemy sobie ułatwić sprawne obieranie jajek.

Wystarczy wrzucić 2 plasterki cytryny do gotującej się wody z jajkami. Dzięki temu po wyjęciu ugotowanych jajek o wiele łatwiej będzie usunąć skorupkę. Odejdzie praktycznie sama, nie uszkadzając białek. Skorupka jest również o wiele łatwiejsza do usunięcia, gdy obiera się wciąż ciepłe jajka.

Pękające skorupki to utrapienie. Jak tego uniknąć?

Aby jajka nie pękały w trakcie gotowania, trzeba z nimi postępować w określony sposób. Nie należy wrzucać do gotującej się wody jajek bezpośrednio z lodówki – bardzo zimne skorupki popękają w kontakcie z wrzątkiem. Trzeba albo je wcześniej ocieplić do temperatury pokojowej, albo wrzucić do zimnej wody i dopiero wówczas zagotować.

Do gorącej wody można też wsypać łyżeczkę soli kuchennej – osolona woda powstrzyma skorupki przed pękaniem w czasie gotowania. Dzięki temu jajko ugotuje się w całości, a nie rozleje podczas gotowania z powodu uszkodzonej skorupki.

Szybkie i zdrowe śniadanie w domu lub w pracy

Po ugotowaniu należy odcedzić gorącą wodę i na chwilę zanurzyć jajko w zimnej. Dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Jeśli rano mamy mało czasu na zjedzenie śniadania, jajko możemy też przygotować szybciej w kuchence mikrofalowej – jest to też znakomity patent na szybkie i zdrowe śniadanie w biurze. Wystarczy wbić jajko do naczynia przeznaczonego do gotowania w mikrofali, posypać solą i pieprzem i przykryć talerzem. Następnie gotować 2-3 min na średniej mocy. Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (21)