Dorzuć do garnka z jajkami. Skorupka odejdzie sama
Niby nie ma nic prostszego niż gotowanie jajek, a jednak nawet tak codzienną czynność możemy sobie ułatwić sprytnym patentem. Ten trik dobrze znają nasze babcie, a teraz mogą go wypróbować wszyscy zainteresowani.
Trudno wyobrazić sobie polskie śniadanie bez jajek. Są pożywne i można z nich w krótkim czasie wyczarować wiele prostych dań. Wystarczy wrzucić jako do zimnej wody i gotować pod przykryciem przez określoną ilość czasu: jajka na miękko będą gotowe w 3 minuty, jajka na twardo wymagają ok. 10 minut. W połączeniu z grzanką i parówką stworzą znakomity posiłek, który zapewni dobry początek dnia. Czy jednak istnieją patenty, które mogą dodatkowo ułatwić lub przyspieszyć to i tak błyskawiczne śniadanie? Otóż okazuje się, że jak najbardziej tak!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo
Jak łatwo obrać jajko ze skorupki? Wypróbuj ten trik
Pewnym problemem jest łatwe i proste obranie jajka ze skorupki. Zdarza się, że przywiera zbyt mocno, a później odchodzi wraz z białkiem, co jest zarówno irytujące, jak i nieestetyczne. Na szczęście istnieją specjalne sposoby, dzięki którym możemy sobie ułatwić sprawne obieranie jajek.
Wystarczy wrzucić 2 plasterki cytryny do gotującej się wody z jajkami. Dzięki temu po wyjęciu ugotowanych jajek o wiele łatwiej będzie usunąć skorupkę. Odejdzie praktycznie sama, nie uszkadzając białek. Skorupka jest również o wiele łatwiejsza do usunięcia, gdy obiera się wciąż ciepłe jajka.
Pękające skorupki to utrapienie. Jak tego uniknąć?
Aby jajka nie pękały w trakcie gotowania, trzeba z nimi postępować w określony sposób. Nie należy wrzucać do gotującej się wody jajek bezpośrednio z lodówki – bardzo zimne skorupki popękają w kontakcie z wrzątkiem. Trzeba albo je wcześniej ocieplić do temperatury pokojowej, albo wrzucić do zimnej wody i dopiero wówczas zagotować.
Do gorącej wody można też wsypać łyżeczkę soli kuchennej – osolona woda powstrzyma skorupki przed pękaniem w czasie gotowania. Dzięki temu jajko ugotuje się w całości, a nie rozleje podczas gotowania z powodu uszkodzonej skorupki.
Szybkie i zdrowe śniadanie w domu lub w pracy
Po ugotowaniu należy odcedzić gorącą wodę i na chwilę zanurzyć jajko w zimnej. Dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Jeśli rano mamy mało czasu na zjedzenie śniadania, jajko możemy też przygotować szybciej w kuchence mikrofalowej – jest to też znakomity patent na szybkie i zdrowe śniadanie w biurze. Wystarczy wbić jajko do naczynia przeznaczonego do gotowania w mikrofali, posypać solą i pieprzem i przykryć talerzem. Następnie gotować 2-3 min na średniej mocy. Smacznego!
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!