GotowaniePrzepisyWielka ryba z małej puszki

Wielka ryba z małej puszki

Wielka ryba z małej puszki
04.12.2006 16:20, aktualizacja: 29.06.2010 13:50

Tuńczyk to ryba, która kojarzy się raczej z małą puszką niż z półtonowym, błękitnym kolosem. W konserwie można znaleźć cztery gatunki tej ryby w oleju lub sosie własnym. Każdy z nas ma w swoim jadłospisie ulubione dania z tuńczykiem.

Tuńczyk to ryba, która kojarzy się raczej z małą puszką niż z półtonowym, błękitnym kolosem. W konserwie można znaleźć cztery gatunki tej ryby w oleju lub sosie własnym. Każdy z nas ma w swoim jadłospisie ulubione dania z tuńczykiem. Wśród nich zarówno na ciepło, na zimno, egzotycznie i tradycyjnie jak i na śniadanie, obiad czy na kolację.

Tuńczykowate to cała rodzina, z których cztery wykorzystywane są do produkcji przemysłowej. Po wyglądzie etykiety puszki z tuńczykiem, a jeszcze bardziej po jej zawartości (czasem rybna breja) nie zawsze można zorientować się, że to duża i piękna ryba. Jest tak popularna, że z morskich przysmaków króluje w kuchni Stanów Zjednoczonych. Także u nas i w naszych spiżarniach znalazła swoje stałe miejsce.

Błękitne, ogromne i „skoczne”

Tuńczyki wystepują we wszytkich ocenach. Najdelikatniejsze i najlepsze mięso posiada albacore, który żyje w wodach u zachodnich wybrzeży południowej Kalifornii i Meksyku, a latem wędruje na północne wody USA. Stalowobłękitna ryba może ważyć do 25 kg. Z kolei tuńczyk zwany błękitnopłetwym to atlantycki olbrzym, którego waga może dochodzić nawet do pół tony! Największe okazy są celem połowów wędkarzy dalekomorskich i wzbudzają, podobnie jak gigantyczne marliny - sportowe emocje. Do celów konsumpcyjnych poławiane są jednak mniejsze osobniki o wadze do 40 kg.

Kolejny gatunek to najmniejszy, ciemnoniebieski skoczek, żyjący także w wodach Pacyfiku od Kalifornii po Chile. Obok niego żyje także gatunek żółtopłetwy, którego osobniki potrafią „podrosnąć” do blisko 70 kg. Tym tuńczykom zawsze towarzyszą delfiny, które wskazując miejsce połowu, mogą zginąć w rybackich sieciach. Ruchy na rzecz ochrony tych ssaków wymusiły sposoby bezpiecznych połowów. Stąd produkty stosujące te zasady połowów opatrzone są znakiem „Dolphin safe”.

SKORZYSTAJ Z PRZEPISÓW INTERNAUTÓW:
Połowy tuńczyków są trudne i niebezpieczne. Złowione i zamrożone ryby trafiają do przetwórni na lądzie, gdzie są oczyszczane, sortowane i gotowane na parze w całości, a potem filetowane. Potem kawałki i kawałeczki trafiają do puszek, także kociej klienteli. Mięso z tuńczyka jest pożywne, bogate w białko, witaminy i sole mineralne. Ma także uznane walory smakowe. Przeciętny Amerykanin zjada rocznie ok. 1,5 kg tej ryby z puszki! Oprócz znanej sałatki nicejskiej, sandwichy i pizzy warto posmakować tuńczyka w nowych wariantach.

Tuńczyk z grilla w ziołach

Sposób przygotowania: umyte i osuszone steki tuńczyka (świeże lub mrożone) posmarować marynatą sporządzoną z soku cytrynowego, posiekanych ziół (rozmaryn i pietruszka lub mięta i tymianek), soli, pieprzu i oliwy. Następnie piec je na ruszcie po obu stronach po około 7 min. Podawać z pieczywem i sałatami.

Sałatka z tuńczykiem po tunezyjsku

Składniki: 3 pomidory, średni ogórek świeży, mała czerwona cebula, kilka czarnych oliwek, dwa jajka ugotowane na twardo, puszka tuńczyka z wody, 1 łyżeczka małych kaparów, 1 ostra papryczka chilli, 3 listki mięty, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: pomidory i jajka pokroić w cząstki, ogórek w plasterki i pokładać je na talerzu okręgami. W środku położyć odciśniętego tuńczyka, a całość posypać cebulą pociętą w piórka, kaparami, oliwkami i skropić sosem przyrządzonym z: 3 łyżek oliwy, 3 łyżek soku z cytryny, posiekanych listków mięty i papryczki chilli oraz soli i pieprzu. Można do sałatki dodać także harrisę (tunezyjska pasta przyrządzona z ostrej suszonej chilli, czosnku, kminku, cynamonu i oliwy). Podawać z białym, ciepłym pszennym pieczywem.

Spaghetti z tuńczykiem po sycylijsku

Składniki: makaron, puszka pomidorów, puszka tuńczyka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml czerwonego, wytrawnego wina, oregano, oliwa, sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać pokrojone pomidory i dusić mieszając przez 10-15 min. Jeśli sos zbytnio odparuje dodać nieco wody. Następnie dodać 100 mln czerwonego wina i przyprawy. Poddusić często mieszając jeszcze kilka minut. Kiedy sos odparuje dodać odsączonego tuńczyka i delikatnie wymieszać. Można dodać oliwki. Sos połączyć z makaronem i posypać startym parmezanem i od razu podawać.

Sushi z tuńczykiem czyli hosomakizushi

Składniki: ryż do sushi ok. 350-400 g, 1 ogórek świeży, tuńczyk – ½ puszki, majonez – 20 g, wodorosty nori - 2 duże płatki. Sposób przygotowania: ogórek pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić, a za chwilę odsączyć z wody. Tuńczyka także odsączyć i połączyć z majonezem. Płatki nori przekroić na pół. Na bambusowej macie umieścić prostokąt nori (gładką stroną do spodu). Na środku płatka umieścić około 80-100 g ryżu do sushi i rozprowadzić go na powierzchni, pozostawiając przy górnej granicy margines ok. 2 cm. (Ryż będzie się łatwiej rozprowadzał, jeżeli zwilżymy dłonie). Na ryżu ułożyć kolejno paski ogórka i tuńczyka z majonezem.Unieść do góry przednią część maty wraz z nori i zawijać całość, tak aby uzyskać równą otoczkę ryżu wokół dodatków. Formować kształtną roladę starając się, aby brzeg nori znalazł się na spodzie. Zwilżonym w wodzie nożem podzielić rulon na 4 równe części.

SKORZYSTAJ Z PRZEPISÓW INTERNAUTÓW:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także