Winogrona - kalorie, właściwości, wartości odżywcze
09.11.2018 22:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Winogrona zarówno czerwone, jak i zielone mają wiele wartości odżywczych. Winogrona można jeść na surowo i przetwarzać, uzyskując z nich dżemy, soki, rodzynki, ocet winny oraz wino. Winogrona to owoce, którymi można zastąpić niezdrowe przekąski, jak chipsy, słodycze czy fast foody. Sprawdź jakie właściwości oraz kaloryczność mają winogrona.
Winogrona - wartości odżywcze i kalorie
Winogrona zawierają ok. 70 kcal w 100 g. Składają się z 0,72 g białka, 0,16 g tłuszczu, 18 g (w tym 15 g cukry proste) węglowodanów oraz blisko 1 g (0,9 g) błonnika zmniejszającego wchłanianie cholesterolu oraz zapewniającego uczucie sytości na wiele godzin. Co więcej, winogrona liczą:
- 0,070 mg tiaminy - odgrywająca ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni oraz serca,
- 0,070 mg ryboflawiny - niezbędną do tworzenia czerwonych płytek krwi,
- 0,189 mg niacyny - odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
- 2 µg kwasu foliowego - niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego oraz nerwowego,
- 66 IU witaminy A - likwidującą drobne zmarszczki i przebarwienia,
- 0.080 mg witaminy B6 - podnoszącą odporność organizmu,
- 3,2 mg witaminy C - zawierającą kwas askorbinowy zwiększający odporność organizmu,
- 0,20 mg witaminy E - uznawaną za “witaminę płodności”,
- 14.6 µg witaminy K - odpowiedzialną za prawidłową krzepliwość krwi.
Ponadto winogrona zawierają takie składniki mineralne jak wapń (10 mg), żelazo (0,36 mg), magnez (7 mg), fosfor (20 mg), potas (191 mg), sód (2 mg), cynk (0,07 mg), mangan (0,071 mg), selen (0,1 µg) oraz fluor (7,8 µg), który jest odpowiedzialny za tworzenie się nowej tkanki kostnej.
Winogrona - właściwości
Winogrona powinny spożywać przede wszystkim osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym, schorzeniami nerek oraz kobiety przechodzące menopauzę, ponieważ owoce te wpływają na utrzymanie właściwego poziomu estrogenów.
Winogrona poprawiają krążenie krwi w organizmie, obniżają poziom ciśnienia tętniczego oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. W związku z tym, że winogrona zawierają witaminy z grupy B, przyczyniają się do polepszenia sprawności umysłowej - do zwiększenia koncentracji oraz zdolności szybkiego uczenia się.
Co więcej, winogrona mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, tj. poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom, wzdęciom oraz zwiększają produkcję soków trawiennych. Winogrona wykazują działanie moczopędne, dzięki czemu szybko usuwają toksyny z naszego organizmu.
Winogrona zawierają flawonoidy, które posiadają właściwości antynowotworowe. Co więcej, te owoce roślin z rodziny winoroślowatych mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz wzmacniające odporność.
Które winogrona są najzdrowsze?
Najzdrowsze są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ posiadają najwięcej flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy odpowiedzialnych m.in. za ochronę przed nowotworami oraz chorobami układu krążenia. Co więcej, ciemniejsze winogrona zawierają więcej żelaza niż winogrona zielone.