Wyborny królik w sosie śmietanowym

Dzięki swoim licznym walorom produkt jest często umieszczany na pierwszym miejscu listy przysmaków zalecanych w żywieniu dzieci.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie pół kilograma króliczego mięsa. To zdecydowanie za mało, jeśli weźmiemy pod uwagę jego walory: delikatność, soczystość, niepowtarzalny smak o nutkach słodko-orzechowych, ale przede wszystkim imponujące właściwości odżywcze. W porównaniu do popularnej wieprzowiny czy wołowiny, mięso królika jest znacznie bardziej lekkostrawne, bogate w łatwo przyswajalne białka oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mięso królika jest również bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy. Dostarcza solidnej dawki żelaza, wapnia, jodu, cynku, kobaltu, miedzi i fosforu, a także witamin z grupy B. Warto też zwrócić uwagę, że królicze mięso stanowi doskonałe środowisko dla rozpuszczających się w tłuszczu witamin A, D i E. Dzięki swoim licznym walorom produkt jest często umieszczany na pierwszym miejscu listy przysmaków zalecanych w żywieniu dzieci. Nie bez powodu więc znalazł się w jadłospisie Patrycji Wnorowskiej, autorki bloga "Smakołyki alergika". W wersji dla osób, które nie cierpią na alergie pokarmowe zestawia królika ze śmietaną, alergikom poleca zastąpienie je śmietanką roślinną lub pominięcie tego produktu.

Składniki: 2 tuszki królicze, ok. 200 ml śmietany, ok. 100 g dobrej, wędzonej kiełbasy (lub boczku), cebula, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz i tymianek do smaku, mąka do oprószenia mięsa, 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju, bulion lub bulion + nieco białego wina (zrobiłam na samym bulionie).

Przygotowanie: tuszkę umyć i podzielić na części. Posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem i posmarować musztardą. Odstawić. Cebulę oraz kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem. Odsunąć. Królika oprószyć mąką i podsmażyć ze wszystkich stron na patelni, na której smażyła się kiełbasa z cebulą. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, czyli przez ok. godzinę. Wtedy dodać śmietanę i zagotować.

Zobacz również: Medaliony z polędwicy wołowej z sosem czekoladowym* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę