Wyborny królik w sosie śmietanowym

Dzięki swoim licznym walorom produkt jest często umieszczany na pierwszym miejscu listy przysmaków zalecanych w żywieniu dzieci.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie pół kilograma króliczego mięsa. To zdecydowanie za mało, jeśli weźmiemy pod uwagę jego walory: delikatność, soczystość, niepowtarzalny smak o nutkach słodko-orzechowych, ale przede wszystkim imponujące właściwości odżywcze. W porównaniu do popularnej wieprzowiny czy wołowiny, mięso królika jest znacznie bardziej lekkostrawne, bogate w łatwo przyswajalne białka oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mięso królika jest również bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy. Dostarcza solidnej dawki żelaza, wapnia, jodu, cynku, kobaltu, miedzi i fosforu, a także witamin z grupy B. Warto też zwrócić uwagę, że królicze mięso stanowi doskonałe środowisko dla rozpuszczających się w tłuszczu witamin A, D i E. Dzięki swoim licznym walorom produkt jest często umieszczany na pierwszym miejscu listy przysmaków zalecanych w żywieniu dzieci. Nie bez powodu więc znalazł się w jadłospisie Patrycji Wnorowskiej, autorki bloga "Smakołyki alergika". W wersji dla osób, które nie cierpią na alergie pokarmowe zestawia królika ze śmietaną, alergikom poleca zastąpienie je śmietanką roślinną lub pominięcie tego produktu.

Składniki: 2 tuszki królicze, ok. 200 ml śmietany, ok. 100 g dobrej, wędzonej kiełbasy (lub boczku), cebula, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz i tymianek do smaku, mąka do oprószenia mięsa, 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju, bulion lub bulion + nieco białego wina (zrobiłam na samym bulionie).

Przygotowanie: tuszkę umyć i podzielić na części. Posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem i posmarować musztardą. Odstawić. Cebulę oraz kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem. Odsunąć. Królika oprószyć mąką i podsmażyć ze wszystkich stron na patelni, na której smażyła się kiełbasa z cebulą. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, czyli przez ok. godzinę. Wtedy dodać śmietanę i zagotować.

Zobacz również: Medaliony z polędwicy wołowej z sosem czekoladowym* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie

Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Ustaw pokrętło w tej pozycji. Rachunki za ogrzewanie spadną w mig
Ustaw pokrętło w tej pozycji. Rachunki za ogrzewanie spadną w mig
Wydaje ten dźwięk. Jeśli słyszysz, musisz zadziałać natychmiast
Wydaje ten dźwięk. Jeśli słyszysz, musisz zadziałać natychmiast
Nie dają jej przejść na ulicy. Wiesława z "Sanatorium" zdradziła powód
Nie dają jej przejść na ulicy. Wiesława z "Sanatorium" zdradziła powód
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Liście z drzewa sąsiada spadają na twoją działkę? Przepisy są jasne
Liście z drzewa sąsiada spadają na twoją działkę? Przepisy są jasne
Konferencja dla młodych kobiet za nami! Wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło tłumy
Konferencja dla młodych kobiet za nami! Wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło tłumy
"Jesteśmy wybrańcami losu". Bez ogródek mówi o zarobkach aktorów
"Jesteśmy wybrańcami losu". Bez ogródek mówi o zarobkach aktorów
Ma wznowę raka. Żona zabrała głos
Ma wznowę raka. Żona zabrała głos
Usuń z doniczki. Wielu właścicieli popełnia duży błąd
Usuń z doniczki. Wielu właścicieli popełnia duży błąd