WAŻNE
TERAZ

Cud w Holandii. Polscy koszykarze przegrywali 21 pkt i wygrali!

Wyborny królik w sosie śmietanowym

Dzięki swoim licznym walorom produkt jest często umieszczany na pierwszym miejscu listy przysmaków zalecanych w żywieniu dzieci.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie pół kilograma króliczego mięsa. To zdecydowanie za mało, jeśli weźmiemy pod uwagę jego walory: delikatność, soczystość, niepowtarzalny smak o nutkach słodko-orzechowych, ale przede wszystkim imponujące właściwości odżywcze. W porównaniu do popularnej wieprzowiny czy wołowiny, mięso królika jest znacznie bardziej lekkostrawne, bogate w łatwo przyswajalne białka oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mięso królika jest również bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy. Dostarcza solidnej dawki żelaza, wapnia, jodu, cynku, kobaltu, miedzi i fosforu, a także witamin z grupy B. Warto też zwrócić uwagę, że królicze mięso stanowi doskonałe środowisko dla rozpuszczających się w tłuszczu witamin A, D i E. Dzięki swoim licznym walorom produkt jest często umieszczany na pierwszym miejscu listy przysmaków zalecanych w żywieniu dzieci. Nie bez powodu więc znalazł się w jadłospisie Patrycji Wnorowskiej, autorki bloga "Smakołyki alergika". W wersji dla osób, które nie cierpią na alergie pokarmowe zestawia królika ze śmietaną, alergikom poleca zastąpienie je śmietanką roślinną lub pominięcie tego produktu.

Składniki: 2 tuszki królicze, ok. 200 ml śmietany, ok. 100 g dobrej, wędzonej kiełbasy (lub boczku), cebula, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz i tymianek do smaku, mąka do oprószenia mięsa, 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju, bulion lub bulion + nieco białego wina (zrobiłam na samym bulionie).

Przygotowanie: tuszkę umyć i podzielić na części. Posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem i posmarować musztardą. Odstawić. Cebulę oraz kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem. Odsunąć. Królika oprószyć mąką i podsmażyć ze wszystkich stron na patelni, na której smażyła się kiełbasa z cebulą. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, czyli przez ok. godzinę. Wtedy dodać śmietanę i zagotować.

Zobacz również: Medaliony z polędwicy wołowej z sosem czekoladowym* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Jest już po operacji. Zabrała głos
Jest już po operacji. Zabrała głos
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇