Przygotowujesz imprezę sylwestrową i nie chcesz, aby była podobna do zwykłych imprez? Zaserwuj drinki popularne na całym świecie - egzotyczne i kolorowe. Skorzystaj z naszych przepisów, to naprawdę nic trudnego!
SKŁADNIKI:
50 ml wódki
1/8 limony
20 ml likieru creme de cassia
3-4 kostki lodu, pokruszone
Do szklanki typu old-fashioned wycisnąć sok z limony. Włożyć pokruszony lód i dodać pozostałe składniki. Mieszać łyżką barową przez 8-10 sekund. Zaraz podawać.
Bronx - short drink
SKŁADNIKI:
30 ml ginu
20 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml czerwonego wermutu
1 wisienka koktajlowa
5-6 kostek lodu
Do shakera włożyć kostki lodu, wlać gin, sok z pomarańczy i obydwa wermuty. Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund. Przecedzić przez sitko barowe do koktajlowego kieliszka. Do koktajlu włożyć wisienkę koktajlową. Zaraz podawać. Larousse "Koktajle", Larousse Polska, Wrocław 2005.
Pink Banana
SKŁADNIKI:
80 ml nektaru bananowego
30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
10 ml grenadyny
3-4 kostki lodu
Do shakera włożyć kostki lodu, wlać pozostałe składniki. Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund. Przelać do szklanki typu old-fashioned. Zaraz podawać.
Killer Punch
SKŁADNIKI
40 ml wódki
5 ml likieru Midori
5 ml likieru amaretto
130 ml soku żurawinowego(żurawinowego koncentratu)
4-5 kostek lodu
Do szklanki typu highball włożyć kostki lodu i wlać pozostałe składniki. Mieszać łyżką barową przez 8-10 sekund. Zaraz podawać.
Ice tea z doładowaniem
SKŁADNIKI:
155 ml cejlońskiej herbaty
15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
10 ml syropu z cukru trzcinowego
10 ml rumu
1 plasterek cytryny
4-5 kostek lodu
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Zaparzyć herbatę, przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Do shakera włożyć kostki lodu, wlać herbatę, sok z cytryny i syrop cukrowy. Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund. Całość przelać do szklanki typu highball. Do koktajlu włożyć plasterek cytryny. Zaraz podawać. Larousse "Koktajle", Larousse Polska, Wrocław 2005.
Vesper drik - drink Jamesa Bonda
SKŁADNIKI:
3 miarki Gordon Ginu
1 miarka wódki
pół miarki Kina Lillet
skórka cytrynowa
lód
Intensywnie wstrząsać razem z lodem, a następnie dodać spiralkę ze skórki cytryny. Dla mniej wtajemniczonych dodajemy, że Kina Lillet jest rodzajem likieru owocowego, produkowanego we Francji od 1895 roku i nazywanego "the apéritif of Bordeaux". W Polsce jest to trunek trudno dostępny, możemy go jednak swobodnie zastąpić wytrawnym wermutem {(moc 12-20%) w tej samej proporcji.