GotowaniePrzepisyWystrzałowe drinki sylwestrowe

Wystrzałowe drinki sylwestrowe

Wystrzałowe drinki sylwestrowe

Przygotowujesz imprezę sylwestrową i nie chcesz, aby była podobna do zwykłych imprez? Zaserwuj drinki popularne na całym świecie - egzotyczne i kolorowe. Skorzystaj z naszych przepisów, to naprawdę nic trudnego!

SKŁADNIKI:

50 ml wódki
1/8 limony
20 ml likieru creme de cassia
3-4 kostki lodu, pokruszone

Do szklanki typu old-fashioned wycisnąć sok z limony. Włożyć pokruszony lód i dodać pozostałe składniki. Mieszać łyżką barową przez 8-10 sekund. Zaraz podawać.

1 / 5

Bronx - short drink

Obraz

SKŁADNIKI:

30 ml ginu
20 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml czerwonego wermutu
1 wisienka koktajlowa
5-6 kostek lodu

Do shakera włożyć kostki lodu, wlać gin, sok z pomarańczy i obydwa wermuty. Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund. Przecedzić przez sitko barowe do koktajlowego kieliszka. Do koktajlu włożyć wisienkę koktajlową. Zaraz podawać. Larousse "Koktajle", Larousse Polska, Wrocław 2005.

2 / 5

Pink Banana

Obraz

SKŁADNIKI:

80 ml nektaru bananowego
30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
10 ml grenadyny
3-4 kostki lodu

Do shakera włożyć kostki lodu, wlać pozostałe składniki. Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund. Przelać do szklanki typu old-fashioned. Zaraz podawać.

3 / 5

Killer Punch

Obraz

SKŁADNIKI

40 ml wódki
5 ml likieru Midori
5 ml likieru amaretto
130 ml soku żurawinowego(żurawinowego koncentratu)
4-5 kostek lodu

Do szklanki typu highball włożyć kostki lodu i wlać pozostałe składniki. Mieszać łyżką barową przez 8-10 sekund. Zaraz podawać.

4 / 5

Ice tea z doładowaniem

Obraz

SKŁADNIKI:

155 ml cejlońskiej herbaty
15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
10 ml syropu z cukru trzcinowego
10 ml rumu
1 plasterek cytryny
4-5 kostek lodu

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Zaparzyć herbatę, przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Do shakera włożyć kostki lodu, wlać herbatę, sok z cytryny i syrop cukrowy. Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund. Całość przelać do szklanki typu highball. Do koktajlu włożyć plasterek cytryny. Zaraz podawać. Larousse "Koktajle", Larousse Polska, Wrocław 2005.

5 / 5

Vesper drik - drink Jamesa Bonda

Obraz

SKŁADNIKI:

3 miarki Gordon Ginu
1 miarka wódki
pół miarki Kina Lillet
skórka cytrynowa
lód

Intensywnie wstrząsać razem z lodem, a następnie dodać spiralkę ze skórki cytryny. Dla mniej wtajemniczonych dodajemy, że Kina Lillet jest rodzajem likieru owocowego, produkowanego we Francji od 1895 roku i nazywanego "the apéritif of Bordeaux". W Polsce jest to trunek trudno dostępny, możemy go jednak swobodnie zastąpić wytrawnym wermutem {(moc 12-20%) w tej samej proporcji.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)