Wystrzałowe drinki sylwestrowe
Przygotowujesz imprezę sylwestrową i nie chcesz, aby była podobna do zwykłych imprez? Zaserwuj drinki popularne na całym świecie - egzotyczne i kolorowe. Skorzystaj z naszych przepisów, to naprawdę nic trudnego!
Cassisina - short drink
50 ml wódki
1/8 limony
20 ml likieru creme de cassia
3-4 kostki lodu, pokruszone
Do szklanki typu old-fashioned wycisnąć sok z limony. Włożyć pokruszony lód i dodać pozostałe składniki. Mieszać łyżką barową przez 8-10 sekund. Zaraz podawać.
Bronx - short drink
30 ml ginu
20 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml czerwonego wermutu
1 wisienka koktajlowa
5-6 kostek lodu
Do shakera włożyć kostki lodu, wlać gin, sok z pomarańczy i obydwa wermuty. Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund. Przecedzić przez sitko barowe do koktajlowego kieliszka. Do koktajlu włożyć wisienkę koktajlową. Zaraz podawać. Larousse "Koktajle", Larousse Polska, Wrocław 2005.
Pink Banana
80 ml nektaru bananowego
30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
10 ml grenadyny
3-4 kostki lodu
Do shakera włożyć kostki lodu, wlać pozostałe składniki. Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund. Przelać do szklanki typu old-fashioned. Zaraz podawać.
Killer Punch
40 ml wódki
5 ml likieru Midori
5 ml likieru amaretto
130 ml soku żurawinowego(żurawinowego koncentratu)
4-5 kostek lodu
Do szklanki typu highball włożyć kostki lodu i wlać pozostałe składniki. Mieszać łyżką barową przez 8-10 sekund. Zaraz podawać.
Ice tea z doładowaniem
155 ml cejlońskiej herbaty
15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
10 ml syropu z cukru trzcinowego
10 ml rumu
1 plasterek cytryny
4-5 kostek lodu
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Zaparzyć herbatę, przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Do shakera włożyć kostki lodu, wlać herbatę, sok z cytryny i syrop cukrowy. Shaker zamknąć. Koktajl energicznie mieszać przez 8-10 sekund. Całość przelać do szklanki typu highball. Do koktajlu włożyć plasterek cytryny. Zaraz podawać. Larousse "Koktajle", Larousse Polska, Wrocław 2005.
Vesper drik - drink Jamesa Bonda
3 miarki Gordon Ginu
1 miarka wódki
pół miarki Kina Lillet
skórka cytrynowa
lód
Intensywnie wstrząsać razem z lodem, a następnie dodać spiralkę ze skórki cytryny. Dla mniej wtajemniczonych dodajemy, że Kina Lillet jest rodzajem likieru owocowego, produkowanego we Francji od 1895 roku i nazywanego "the apéritif of Bordeaux". W Polsce jest to trunek trudno dostępny, możemy go jednak swobodnie zastąpić wytrawnym wermutem {(moc 12-20%) w tej samej proporcji.