Blisko ludziZaginięcie Madeleine McCann. W sprawie pojawił się nowy wątek, rodzice wydali oświadczenie

Zaginięcie Madeleine McCann. W sprawie pojawił się nowy wątek, rodzice wydali oświadczenie

Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Sokołowska
04.06.2020 07:27, aktualizacja: 04.06.2020 09:00

Do zaginięcia Madeleine McCann doszło 13 lat temu. Do tej pory nie wiadomo, co stało się z dziewczynką. Jednak wygląda na to, że w śledztwie pojawił się przełom. Policja wytypowała 43-letniego obywatela Niemiec jako podejrzanego o jej uprowadzenie. W związku z tymi informacjami rodzice Madeleine wydali oświadczenie.

W środę wieczorem brytyjski dziennik "Independent" podał informację, że podejrzany 43-letni mężczyzna, obywatel Niemiec, przebywa obecnie w areszcie. Odsiaduje karę za przestępstwa, które nie mają związku ze sprawą Madeleine McCann. Dochodzenie w sprawie morderstwa prowadzi niemiecka policja, jednak póki co nie ma „ostatecznych dowodów”, które potwierdzą, że dziewczynka nie żyje. 43-letni mężczyzna ma na swoim koncie wiele wyroków, został skazany także za molestowanie seksualne dzieci.

Wczoraj wieczorem rodzice zaginionej dziewczynki wydali oświadczenie. - Dziękujemy zaangażowanym siłom policji za dalsze starania w poszukiwania Madeleine. Jedyne czego chcemy, to odnaleźć ją, odkryć prawdę i postawić odpowiedzialnych przed sądem. Nigdy nie tracimy nadziei na odnalezienie Madeleine żywej, ale niezależnie od tego, jaki będzie wynik, musimy zachować spokój – napisali państwo McCann. Podziękowali też społeczeństwu za nieustające wsparcie i zachęcili każdego, kto posiada informacje bezpośrednio związane ze sprawą, do kontaktu z policją.

Zaginięcie Madeleine McCann. Kim jest nowy podejrzany?

Na razie policjanci próbują ustalić, czy 43-latek jest zamieszany w sprawę. Okazuje się, że w latach 1995-2007 mieszkał w portugalskim kurorcie Praia da Luz w Algarve, gdzie zaginęła Madeleine. Policjanci wpadli na jego trop dzięki samochodom, którymi mógł poruszać się podejrzany. Teraz śledczy proszę o pomoc, być może zgłosi się ktoś, kto będzie coś wiedział na temat aut.

Pierwszy to Volkswagen T3 Westfalia z portugalską tablicę rejestracyjną. Drugi to brytyjski Jaguar z 1993 r. zarejestrowany w Niemczech. Według śledczych to auto w 2007 roku znajdowało się w Praia da Luz. Jak się okazało, dzień po zaginięciu dziewczynki, samochód został przerejestrowany w Niemczech na inną osobę.