Trwa ładowanie...
d24ozps

Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą

Aromatyczne nadzienie przykryte puszystym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera i ostrych przypraw. Kilka kęsów tej pysznej potrawy i jesteśmy rozgrzani. Diana, autorka "Mientablog", proponuje zapiekankę pasterską w wersji wegetariańskiej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zapiekanka pasterska Mientablog
Zapiekanka pasterska Mientablog (www.mientablog.com)
d24ozps

Puree ziemniaczane:

    *

1 kg ziemniaków

    *

2 łyżki śmietany

    *

łyżeczka masła

    *

łyżka posiekanej natki pietruszki

    *

spora szczypta pieprzu

    *

1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

d24ozps

Nadzienie:

    *

duża cukinia

    *

mała puszka czerwonej fasoli

    *

mała puszka kukurydzy

    *

mała szalotka

    *

łyżka oleju rzepakowego

    *

szklanka przecieru pomidorowego

    *

1/4 łyżeczki cayenne

    *

spora szczypta pieprzu i soli

    *

łyżka posiekanej bazylii

    *

łyżka posiekanego rozmarynu

d24ozps

Dodatkowo:

    *

2 łyżki twardego startego sera

    *

cayenne do posypania

    *

opcjonalnie ogórki kiszone do podania

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut, po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną oraz przyprawami i pietruszką. Puree przekładamy do rękawa cukierniczego i równomiernie wyciskamy na nadzienie w formie. Posypujemy startym serem oraz niewielką ilością cayenne. Zapiekamy około 20-30 minut w 200 stopniach. Podajemy z ogórkami kiszonymi.
Zobacz także: Kotleciki ziemniaczane z pieczonym łososiem

d24ozps

Podziel się opinią

Share

d24ozps

d24ozps