GotowaniePrzepisyZapiekanka pasterska z cukinią i fasolą

Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą

Aromatyczne nadzienie przykryte puszystym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera i ostrych przypraw. Kilka kęsów tej pysznej potrawy i jesteśmy rozgrzani. Diana, autorka "Mientablog", proponuje zapiekankę pasterską w wersji wegetariańskiej.

Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

26.09.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:11

*

2 łyżki śmietany

*

łyżeczka masła

*

łyżka posiekanej natki pietruszki

*

spora szczypta pieprzu

*

1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Nadzienie:

*

duża cukinia

*

mała puszka czerwonej fasoli

*

mała puszka kukurydzy

*

mała szalotka

*

łyżka oleju rzepakowego

*

szklanka przecieru pomidorowego

*

1/4 łyżeczki cayenne

*

spora szczypta pieprzu i soli

*

łyżka posiekanej bazylii

*

łyżka posiekanego rozmarynu

Dodatkowo:

*

2 łyżki twardego startego sera

*

cayenne do posypania

*

opcjonalnie ogórki kiszone do podania

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut, po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną oraz przyprawami i pietruszką. Puree przekładamy do rękawa cukierniczego i równomiernie wyciskamy na nadzienie w formie. Posypujemy startym serem oraz niewielką ilością cayenne. Zapiekamy około 20-30 minut w 200 stopniach. Podajemy z ogórkami kiszonymi.
Zobacz także: Kotleciki ziemniaczane z pieczonym łososiem

Źródło artykułu:mientablog.pl
fasolacukiniaobiad
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)