Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą
Aromatyczne nadzienie przykryte puszystym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera i ostrych przypraw. Kilka kęsów tej pysznej potrawy i jesteśmy rozgrzani. Diana, autorka "Mientablog", proponuje zapiekankę pasterską w wersji wegetariańskiej.
26.09.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
1 kg ziemniaków
*
2 łyżki śmietany
*
łyżeczka masła
*
łyżka posiekanej natki pietruszki
*
spora szczypta pieprzu
*
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
Nadzienie:
*
duża cukinia
*
mała puszka czerwonej fasoli
*
mała puszka kukurydzy
*
mała szalotka
*
łyżka oleju rzepakowego
*
szklanka przecieru pomidorowego
*
1/4 łyżeczki cayenne
*
spora szczypta pieprzu i soli
*
łyżka posiekanej bazylii
*
łyżka posiekanego rozmarynu
Dodatkowo:
*
2 łyżki twardego startego sera
*
cayenne do posypania
*
opcjonalnie ogórki kiszone do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut, po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną oraz przyprawami i pietruszką. Puree przekładamy do rękawa cukierniczego i równomiernie wyciskamy na nadzienie w formie. Posypujemy startym serem oraz niewielką ilością cayenne. Zapiekamy około 20-30 minut w 200 stopniach. Podajemy z ogórkami kiszonymi.
Zobacz także: Kotleciki ziemniaczane z pieczonym łososiem