ycipk-2pv3wj

Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą

Aromatyczne nadzienie przykryte puszystym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera i ostrych przypraw. Kilka kęsów tej pysznej potrawy i jesteśmy rozgrzani. Diana, autorka "Mientablog", proponuje zapiekankę pasterską w wersji wegetariańskiej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zapiekanka pasterska Mientablog
Zapiekanka pasterska Mientablog (www.mientablog.com)
ycipk-2pv3wj

Puree ziemniaczane:

    *
  1 kg [ziemniaków](http://kuchnia.wp.pl/tag/dania%20z%20ziemniak%C3%B3w){:external}
    *
ycipk-2pv3wj
  2 łyżki śmietany
    *
  łyżeczka masła
    *
ycipk-2pv3wj
  łyżka posiekanej [natki pietruszki](http://kuchnia.wp.pl/natka-pietruszki-wykorzystanie-w-kuchni-wlasciwosci-6054905305277057a)
    *
  spora szczypta pieprzu
    *
ycipk-2pv3wj
  1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Nadzienie:

    *
  duża cukinia
    *
ycipk-2pv3wj
  mała puszka czerwonej fasoli
    *
  mała puszka kukurydzy
    *
ycipk-2pv3wj
  mała szalotka
    *
  łyżka oleju rzepakowego
    *
  szklanka przecieru pomidorowego
    *
  1/4 łyżeczki cayenne
    *
  spora szczypta pieprzu i soli
    *
  łyżka posiekanej bazylii
    *
  łyżka posiekanego [rozmarynu](http://kuchnia.wp.pl/rozmaryn-wlasciwosci-i-zastosowanie-ziola-6054905374459009a)

Dodatkowo:

    *
  2 łyżki twardego startego sera
    *
  cayenne do posypania
    *
  opcjonalnie ogórki kiszone do podania

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut, po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną oraz przyprawami i pietruszką. Puree przekładamy do rękawa cukierniczego i równomiernie wyciskamy na nadzienie w formie. Posypujemy startym serem oraz niewielką ilością cayenne. Zapiekamy około 20-30 minut w 200 stopniach. Podajemy z ogórkami kiszonymi.
Zobacz także: Kotleciki ziemniaczane z pieczonym łososiem

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2pv3wj

ycipk-2pv3wj
ycipk-2pv3wj