Dlaczego powinniśmy jeść fasolę?
Cenne źródło błonnika
Fasola dość wysoko plasuje się na liście wartościowych produktów. Różni się wielkością i barwą, ale każda odmiana zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na jej korzyści zdrowotne poleca się spożywanie trzech szklanek dziennie.
Fasola plasuje się dość wysoko na liście wartościowych produktów. Różni się wielkością i barwą, ale każda odmiana zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na jej korzyści zdrowotne poleca się spożywanie trzech szklanek dziennie.
Wystarczy wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Według dietetycznych zaleceń kobiety powinny spożywać 25 gramów błonnika dziennie. Jednak średnio panie dostarczają organizmowi zaledwie 12-13 gramów każdego dnia. Tymczasem pół szklanki gotowanej fasoli zawiera 10 gramów błonnika.
Tekst na podst. health.com (ms)/(kg), WP Kobieta