Dlaczego powinniśmy jeść fasolę?

Fasola dość wysoko plasuje się na liście wartościowych produktów. Różni się wielkością i barwą, ale każda odmiana zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na jej korzyści zdrowotne poleca się spożywanie trzech szklanek dziennie.

Obraz

/ 10Cenne źródło błonnika

Obraz
© 123RF

Fasola plasuje się dość wysoko na liście wartościowych produktów. Różni się wielkością i barwą, ale każda odmiana zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na jej korzyści zdrowotne poleca się spożywanie trzech szklanek dziennie.

Wystarczy wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Według dietetycznych zaleceń kobiety powinny spożywać 25 gramów błonnika dziennie. Jednak średnio panie dostarczają organizmowi zaledwie 12-13 gramów każdego dnia. Tymczasem pół szklanki gotowanej fasoli zawiera 10 gramów błonnika.

Tekst na podst. health.com (ms)/(kg), WP Kobieta

/ 10Dobra na trawienie

Obraz
© 123RF

Zawiera zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Oba usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Pierwszy spowalnia trawienie, a drugi zapobiega zaparciom.
Badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrition Journal" wykazały pozytywny wpływ czarnej fasoli na układ pokarmowy.

Zdaniem ekspertów nie powinniśmy obawiać się wzdęć, które mogą się pojawić. Problemom zapobiegnie spożywanie dużych ilości wody.

/ 10Reguluje poziom cukru we krwi

Obraz
© 123RF

Większość jej odmian obniża indeks glikemiczny. Węglowodany zawarte w fasoli to głównie lekkostrawna skrobia oraz rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego. Wolniej wchłaniają się z przewodu pokarmowego, co pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi.

Badania opublikowane w "Archives of Internal Medicine" wykazały, że osoby z cukrzycą typu 2 spożywające szklankę fasoli dziennie przez trzy tygodnie, miały obniżony poziom cukru we krwi i niższe ciśnienie krwi.

/ 10Obniża poziom cholesterolu

Obraz
© 123RF

Wysoki poziom złego cholesterolu LDL prowadzi do zwężenia tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do występowania chorób serca.
Niskotłuszczowa fasola może poprawić funkcjonowanie układu krążenia. Zawarty w niej rozpuszczalny błonnik wiąże się z cholesterolem w przewodzie pokarmowym i uniemożliwia mu przedostanie się do krwi.

Badania opublikowane w czasopiśmie "Canadian Medical Journal" wykazały, że już jedna porcja fasoli, grochu, ciecierzycy i soczewicy dziennie obniża poziom cholesterolu LDL we krwi o 5 proc. i redukuje o 5-6 proc. ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

/ 10Dobra dla serca

Obraz
© 123RF

Dieta bogata w fasolę sprzyja naszemu sercu.
Z każdym zredukowanym procentem cholesterolu całkowitego we krwi o 2 proc. zmniejsza się ryzyko wystąpienia ataku serca.

Fasola jest doskonałym źródłem potasu i magnezu, najważniejszych minerałów dla serca. Pierwiastki pomagają obniżyć ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na układ nerwowy.

/ 10Pomaga utrzymać niską wagę

Obraz
© 123RF

Fasola jest źródłem odżywczego białka, które poskramia apetyt. Błonnik i białko wypełniają żołądek i redukują napady głodu.

Pół szklanki czarnej fasoli zawiera prawie 8 gramów białka. Warto włączyć ją do diety odchudzającej.

/ 10Bogactwo żelaza

Obraz
© 123RF

Niedobór żelaza jest główną przyczyną anemii. Kobiety powinny dostarczać organizmowi ok. 18 miligramów żelaza dziennie.

Pół szklanki gotowanej fasoli zawiera 3,3 mg żelaza. W celu lepszego wchłaniania zaleca się też spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C (brokuły, pomidory, papryka i cytrusy).

/ 10Źródło witamin z grupy B

Obraz
© 123RF

W wielu odmianach fasoli znajdziemy tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witaminy z grupy B, które pomagają przekształcić żywność w energię i zwiększają poziom dobrego cholesterolu.

Japońskie badania wykazały, że wyższe spożycie kwasu foliowego i witaminy B6 związane jest z niższym ryzykiem zgonu z powodu niewydolności serca u mężczyzn i mniejszą liczbą zgonów z powodu udaru i chorób układu sercowo-naczyniowego wśród kobiet.

/ 10Zmniejsza ryzyko raka

Obraz
© 123RF

Fasola jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed odpowiedzialnymi za uszkodzenie komórek i podnoszącymi ryzyko raka wolnymi rodnikami.

Wystarczy spożywać fasolę lub soczewicę co najmniej dwa razy w tygodniu. Naukowcy twierdzą, że zawarte w ziarnach fasoli saponiny hamują rozwój komórek rakowych.

10 / 10Jak przygotować pastę z fasoli?

Wybrane dla Ciebie

Ten związek budził ogromne kontrowersje. "Ona miała 15 lat, a ja 33"
Ten związek budził ogromne kontrowersje. "Ona miała 15 lat, a ja 33"
Justyna Steczkowska: "Z siebie też trzeba się śmiać"
Justyna Steczkowska: "Z siebie też trzeba się śmiać"
Demonstracja przed spektaklem Joanny Szczepkowskiej. Żądali przeprosin
Demonstracja przed spektaklem Joanny Szczepkowskiej. Żądali przeprosin
Tyle kosztuje jego koncert. "Kwota, która zawsze była przy mnie"
Tyle kosztuje jego koncert. "Kwota, która zawsze była przy mnie"
"Sorry, muszę, bo się uduszę". Zaapelowała w sprawie Zillmann
"Sorry, muszę, bo się uduszę". Zaapelowała w sprawie Zillmann
Zarabia miliony w Hollywood. Jego matka żyje w biedzie
Zarabia miliony w Hollywood. Jego matka żyje w biedzie
To nie były plotki. "Kiedy doszłam do ściany, spakowałam walizki"
To nie były plotki. "Kiedy doszłam do ściany, spakowałam walizki"
Olśniła w Paryżu. Kreacja z piórami zrobiła wrażenie
Olśniła w Paryżu. Kreacja z piórami zrobiła wrażenie
"Rokowania są bardzo złe". Bliscy ujawnili, jak to przyjęła
"Rokowania są bardzo złe". Bliscy ujawnili, jak to przyjęła
3600 sekund. Tyle wystarczyło, aby jej życie odmieniło się na zawsze
3600 sekund. Tyle wystarczyło, aby jej życie odmieniło się na zawsze
Przyznała, że kocha seks. "Trafiłam na partnera, który też to lubi"
Przyznała, że kocha seks. "Trafiłam na partnera, który też to lubi"
Nieczęsto pojawia się na salonach. Tak wyglądała na premierze "Chopin, Chopin!"
Nieczęsto pojawia się na salonach. Tak wyglądała na premierze "Chopin, Chopin!"