Dlaczego powinniśmy jeść fasolę?

Fasola dość wysoko plasuje się na liście wartościowych produktów. Różni się wielkością i barwą, ale każda odmiana zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na jej korzyści zdrowotne poleca się spożywanie trzech szklanek dziennie.

Obraz

/ 10Cenne źródło błonnika

Obraz
© 123RF

Fasola plasuje się dość wysoko na liście wartościowych produktów. Różni się wielkością i barwą, ale każda odmiana zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na jej korzyści zdrowotne poleca się spożywanie trzech szklanek dziennie.

Wystarczy wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Według dietetycznych zaleceń kobiety powinny spożywać 25 gramów błonnika dziennie. Jednak średnio panie dostarczają organizmowi zaledwie 12-13 gramów każdego dnia. Tymczasem pół szklanki gotowanej fasoli zawiera 10 gramów błonnika.

Tekst na podst. health.com (ms)/(kg), WP Kobieta

/ 10Dobra na trawienie

Obraz
© 123RF

Zawiera zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Oba usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Pierwszy spowalnia trawienie, a drugi zapobiega zaparciom.
Badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrition Journal" wykazały pozytywny wpływ czarnej fasoli na układ pokarmowy.

Zdaniem ekspertów nie powinniśmy obawiać się wzdęć, które mogą się pojawić. Problemom zapobiegnie spożywanie dużych ilości wody.

/ 10Reguluje poziom cukru we krwi

Obraz
© 123RF

Większość jej odmian obniża indeks glikemiczny. Węglowodany zawarte w fasoli to głównie lekkostrawna skrobia oraz rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego. Wolniej wchłaniają się z przewodu pokarmowego, co pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi.

Badania opublikowane w "Archives of Internal Medicine" wykazały, że osoby z cukrzycą typu 2 spożywające szklankę fasoli dziennie przez trzy tygodnie, miały obniżony poziom cukru we krwi i niższe ciśnienie krwi.

/ 10Obniża poziom cholesterolu

Obraz
© 123RF

Wysoki poziom złego cholesterolu LDL prowadzi do zwężenia tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do występowania chorób serca.
Niskotłuszczowa fasola może poprawić funkcjonowanie układu krążenia. Zawarty w niej rozpuszczalny błonnik wiąże się z cholesterolem w przewodzie pokarmowym i uniemożliwia mu przedostanie się do krwi.

Badania opublikowane w czasopiśmie "Canadian Medical Journal" wykazały, że już jedna porcja fasoli, grochu, ciecierzycy i soczewicy dziennie obniża poziom cholesterolu LDL we krwi o 5 proc. i redukuje o 5-6 proc. ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

/ 10Dobra dla serca

Obraz
© 123RF

Dieta bogata w fasolę sprzyja naszemu sercu.
Z każdym zredukowanym procentem cholesterolu całkowitego we krwi o 2 proc. zmniejsza się ryzyko wystąpienia ataku serca.

Fasola jest doskonałym źródłem potasu i magnezu, najważniejszych minerałów dla serca. Pierwiastki pomagają obniżyć ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na układ nerwowy.

/ 10Pomaga utrzymać niską wagę

Obraz
© 123RF

Fasola jest źródłem odżywczego białka, które poskramia apetyt. Błonnik i białko wypełniają żołądek i redukują napady głodu.

Pół szklanki czarnej fasoli zawiera prawie 8 gramów białka. Warto włączyć ją do diety odchudzającej.

/ 10Bogactwo żelaza

Obraz
© 123RF

Niedobór żelaza jest główną przyczyną anemii. Kobiety powinny dostarczać organizmowi ok. 18 miligramów żelaza dziennie.

Pół szklanki gotowanej fasoli zawiera 3,3 mg żelaza. W celu lepszego wchłaniania zaleca się też spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C (brokuły, pomidory, papryka i cytrusy).

/ 10Źródło witamin z grupy B

Obraz
© 123RF

W wielu odmianach fasoli znajdziemy tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witaminy z grupy B, które pomagają przekształcić żywność w energię i zwiększają poziom dobrego cholesterolu.

Japońskie badania wykazały, że wyższe spożycie kwasu foliowego i witaminy B6 związane jest z niższym ryzykiem zgonu z powodu niewydolności serca u mężczyzn i mniejszą liczbą zgonów z powodu udaru i chorób układu sercowo-naczyniowego wśród kobiet.

/ 10Zmniejsza ryzyko raka

Obraz
© 123RF

Fasola jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed odpowiedzialnymi za uszkodzenie komórek i podnoszącymi ryzyko raka wolnymi rodnikami.

Wystarczy spożywać fasolę lub soczewicę co najmniej dwa razy w tygodniu. Naukowcy twierdzą, że zawarte w ziarnach fasoli saponiny hamują rozwój komórek rakowych.

10 / 10Jak przygotować pastę z fasoli?

Wybrane dla Ciebie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Uciekła z Krymu, dziś zmienia Warszawę. "To miasto mnie ukształtowało"
Uciekła z Krymu, dziś zmienia Warszawę. "To miasto mnie ukształtowało"
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał