Fasola dość wysoko plasuje się na liście wartościowych produktów. Różni się wielkością i barwą, ale każda odmiana zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na jej korzyści zdrowotne poleca się spożywanie trzech szklanek dziennie.
Fasola plasuje się dość wysoko na liście wartościowych produktów. Różni się wielkością i barwą, ale każda odmiana zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na jej korzyści zdrowotne poleca się spożywanie trzech szklanek dziennie.
Wystarczy wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Według dietetycznych zaleceń kobiety powinny spożywać 25 gramów błonnika dziennie. Jednak średnio panie dostarczają organizmowi zaledwie 12-13 gramów każdego dnia. Tymczasem pół szklanki gotowanej fasoli zawiera 10 gramów błonnika.
Tekst na podst. health.com (ms)/(kg), WP Kobieta
Dobra na trawienie
Zawiera zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Oba usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Pierwszy spowalnia trawienie, a drugi zapobiega zaparciom.
Badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrition Journal" wykazały pozytywny wpływ czarnej fasoli na układ pokarmowy.
Zdaniem ekspertów nie powinniśmy obawiać się wzdęć, które mogą się pojawić. Problemom zapobiegnie spożywanie dużych ilości wody.
Reguluje poziom cukru we krwi
Większość jej odmian obniża indeks glikemiczny. Węglowodany zawarte w fasoli to głównie lekkostrawna skrobia oraz rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego. Wolniej wchłaniają się z przewodu pokarmowego, co pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi.
Badania opublikowane w "Archives of Internal Medicine" wykazały, że osoby z cukrzycą typu 2 spożywające szklankę fasoli dziennie przez trzy tygodnie, miały obniżony poziom cukru we krwi i niższe ciśnienie krwi.
Obniża poziom cholesterolu
Wysoki poziom złego cholesterolu LDL prowadzi do zwężenia tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do występowania chorób serca.
Niskotłuszczowa fasola może poprawić funkcjonowanie układu krążenia. Zawarty w niej rozpuszczalny błonnik wiąże się z cholesterolem w przewodzie pokarmowym i uniemożliwia mu przedostanie się do krwi.
Badania opublikowane w czasopiśmie "Canadian Medical Journal" wykazały, że już jedna porcja fasoli, grochu, ciecierzycy i soczewicy dziennie obniża poziom cholesterolu LDL we krwi o 5 proc. i redukuje o 5-6 proc. ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Dobra dla serca
Dieta bogata w fasolę sprzyja naszemu sercu.
Z każdym zredukowanym procentem cholesterolu całkowitego we krwi o 2 proc. zmniejsza się ryzyko wystąpienia ataku serca.
Fasola jest doskonałym źródłem potasu i magnezu, najważniejszych minerałów dla serca. Pierwiastki pomagają obniżyć ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na układ nerwowy.
Pomaga utrzymać niską wagę
Fasola jest źródłem odżywczego białka, które poskramia apetyt. Błonnik i białko wypełniają żołądek i redukują napady głodu.
Pół szklanki czarnej fasoli zawiera prawie 8 gramów białka. Warto włączyć ją do diety odchudzającej.
Bogactwo żelaza
Niedobór żelaza jest główną przyczyną anemii. Kobiety powinny dostarczać organizmowi ok. 18 miligramów żelaza dziennie.
Pół szklanki gotowanej fasoli zawiera 3,3 mg żelaza. W celu lepszego wchłaniania zaleca się też spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C (brokuły, pomidory, papryka i cytrusy).
Źródło witamin z grupy B
W wielu odmianach fasoli znajdziemy tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witaminy z grupy B, które pomagają przekształcić żywność w energię i zwiększają poziom dobrego cholesterolu.
Japońskie badania wykazały, że wyższe spożycie kwasu foliowego i witaminy B6 związane jest z niższym ryzykiem zgonu z powodu niewydolności serca u mężczyzn i mniejszą liczbą zgonów z powodu udaru i chorób układu sercowo-naczyniowego wśród kobiet.
Zmniejsza ryzyko raka
Fasola jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed odpowiedzialnymi za uszkodzenie komórek i podnoszącymi ryzyko raka wolnymi rodnikami.
Wystarczy spożywać fasolę lub soczewicę co najmniej dwa razy w tygodniu. Naukowcy twierdzą, że zawarte w ziarnach fasoli saponiny hamują rozwój komórek rakowych.