Zapomnij o bułce tartej. Ten dodatek do fasolki to hit

Szparagi, bób, cukinia czy fasolka szparagowa królują w letnich jadłospisach. Ta ostatnia cieszy się szczególną popularnością zarówno wśród małych, jak i dużych smakoszy. Zwykle przyrządza się ją z dodatkiem bułki tartej i masła, ale jest też inny sposób. Wypróbuj, a nie pożałujesz.

Jak przyrządzić fasolkę szparagową?
Jak przyrządzić fasolkę szparagową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Sezon na fasolkę szparagową nie trwa zbyt długo, dlatego latem warto ją włączyć do swojego jadłospisu. W upalne dni chętniej sięgamy po lekkie i nieskomplikowane dania, nad którymi nie trzeba się głowić i spędzać długich godzin w kuchni. Fasolka rządzi na naszych stołach zazwyczaj w formie dodatku, np. do mięsa. Ale może też być daniem głównym. Zobaczcie, jak ją przygotować.

Fasolka szparagowa, czyli "królowa" letnich stołów

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa z bułką tartą i odrobiną masła to niemała bomba kaloryczna. Takie danie to smak dzieciństwa, który kojarzy się z latem i kuchnią babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa nie do końca bezpieczna dla zdrowia. Źle przyrządzona może zaszkodzić

Jeśli zależy ci na zdrowszej alternatywie, bułkę tartą możesz zastąpić prażonymi orzechami albo ziarnami, np. sezamu czy słonecznika. Zrezygnuj wówczas z masła i wykorzystaj oliwę. Ugotowaną fasolkę możesz też podać z jogurtem naturalnym i dodatkiem ulubionych ziół.

Alternatywa dla fasolki z zasmażką

Jeśli znudziła ci się tradycyjna zasmażka, spróbuj czegoś mniej oczywistego. Najpierw dokładnie umyj fasolkę i odetnij jej końcówki. Następnie wrzuć ją do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem soli i gotuj kilkanaście minut. Po 8 minutach możesz spróbować, czy jest dobra. Rozgotowana niestety traci swój smak. Warto wspomnieć, że żółta fasolka szparagowa gotuje się nieco szybciej niż zielona.

Odcedź fasolkę i rozgrzej patelnię. Najlepiej na dobrej jakości oliwie. Później podsmaż czosnek i starty imbir. Możesz też wykorzystać ulubioną mieszankę przypraw. Dodaj ugotowaną fasolkę szparagową, a następnie wlej sos sojowy i kilka łyżek wody. Po kilku minutach zdejmij z palnika. Możesz ją podać z dodatkiem prażonego sezamu. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do mięsa czy ryby.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (10)