Dodaj łyżkę do wody. Fasolka jak u babci
Fasolka szparagowa z dodatkiem masła i bułki tartej to smak dzieciństwa. To proste danie nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Po ugotowaniu jest zbyt miękka i łykowata. Jak tego uniknąć? Poznaj prosty sposób.
Fasolka szparagowa to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Można przygotować ją na dziesiątki różnych sposobów, jednak najczęściej serwujemy ją z dodatkiem masła i bułki tartej.
Zdarza się, że po ugotowaniu warzywo jest zbyt miękkie i łykowate. Jak temu zapobiec? Trzymaj się trzech prostych zasad, a fasolka już nigdy nie straci chrupkości po ugotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak ugotować chrupką fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa to jeden z najpopularniejszych letnich przysmaków. W Polsce występują dwa gatunki fasolki. Choć różnią się od siebie kolorem, smakują niemal identycznie. W fasolce skrywa się wiele cennych witamin, takich jak witamina A, C, E czy witaminy z grupy B, a także potas, wapń i magnez. Można jeść ją bez wyrzutów sumienia, bowiem w 100 g produktu znajduje się zaledwie 31 kcal.
Jak przygotować fasolkę szparagową? Warzywo doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i jajkami czy nabiałem. Najczęściej podaje się ją z dodatkiem masła i podprażonej bułki tartej bądź pokruszoną fetą i koperkiem. Możliwości jest naprawdę wiele.
Jak prawidłowo ugotować fasolkę szparagową? Zacznij od dokładnego opłukania warzywa w zimnej wodzie. Odetnij obie końcówki i pobądź się włókien. Tak przygotowaną fasolkę wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody. Jeśli chcesz, żeby była chrupka, gotuj ją nie dłużej niż 5-10 minut. To bardzo ważne, bowiem dłuższe gotowanie pozbawia ją większości wartości odżywczych i sprawia, że traci swoją jędrność. Po ugotowaniu zanurz ją w zimnej wodzie. Dzięki temu zachowa intensywny kolor.
Dodaj łyżkę do wody. Fasolka wyjdzie miękka i zachowa swój kolor
Zielona fasolka gotuje się nieco dłużej. Jest jednak sposób, aby skrócić czas gotowania. Wystarczy, że dodasz do wrzątku łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, a następnie wrzucisz do niej fasolkę. Gotuj ją pod przykryciem przez 7-10 minut, a po tym czasie przełóż ją do durszlaka i opłucz pod zimną wodą. Ten patent sprawdzi się także przy starszych odmianach fasolki. Dodatek cukru sprawia, że warzywo szybciej mięknie, a po ugotowaniu nie jest łykowate.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.