Zaskakujące korzyści z picia mleka
Choć nie istnieje produkt, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze, mleko należy niewątpliwie do najbardziej wszechstronnych pod tym względem. Choć w ostatnich latach budzi sporo kontrowersji w świecie naukowców, nie ulega wątpliwości, że posiada wiele zalet, czasami mało znanych.
07.11.2014 | aktual.: 07.11.2014 15:51
Choć nie istnieje produkt, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze, mleko należy niewątpliwie do najbardziej wszechstronnych pod tym względem. Choć w ostatnich latach budzi sporo kontrowersji w świecie naukowców, nie ulega wątpliwości, że posiada wiele zalet, czasami mało znanych.
Pomoc w odchudzaniu
Dla wielu kobiet na pewno będzie to sporym zaskoczeniem, ale mleko jest uznawane za produkt sprzyjający zrzucaniu zbędnych kilogramów i utrzymywaniu szczupłej sylwetki. To przede wszystkim zasługa jego dwóch istotnych składników – dobrze przyswajalnego wapnia oraz witaminy D. Mleko ma jeszcze jedną zaletę, którą powinny docenić odchudzające się kobiety. Wypite na śniadanie, na kilka godzin skutecznie tłumi apetyt, dzięki czemu nie mamy ochoty na podjadanie.
Rzeźbienie mięśni
Badania brytyjskich naukowców z uniwersytetu w Loughborough, przeprowadzone na grupie kobiet trenujących fitness, wykazały, że mleko pomaga rzeźbić mięśnie szybciej i efektowniej niż popularne wśród osób ćwiczących preparaty proteinowe. Poza tym jest bogatym źródłem witaminy D, dzięki której komórki mięśniowe zdecydowanie zwiększają swoją masę, a także siłę.
W trosce o fryzurę
Jeśli chcemy mieć lśniące i miękkie włosy, zdecydowanie warto wprowadzić do jadłospisu mleko, a także przygotowywać z niego regeneracyjne maseczki. Bogactwo składników odżywczych, m.in. witamin A i B6 oraz biotyny zapewnia utrzymanie zdrowej skóry głowy. Białka i lipidy wzmacniają włosy, a wapń stymuluje ich wzrost, a także zapobiega wypadaniu i rozdwajaniu końcówek.
Lekarstwo na kaca
Ból i zawroty głowy, nudności, nadwrażliwość na bodźce, apatia, osłabienie – trudno znaleźć kobietę, która choć raz w życiu nie doświadczyła objawów „syndromu dnia poprzedniego”. Sposobów na kaca jest wiele, a jednym ze skuteczniejszych okazuje się… mleko. Jednak należy pamiętać, żeby wypić go przed, a nie po imprezie. Warstwa białek osadzi się wówczas na śluzówce żołądka i ograniczy ilość wchłanianego alkoholu. Podobne działanie wykazuje też wapń.
Na dobry sen
Już nasze babcie uznawały szklankę ciepłego mleka za najskuteczniejszy środek nasenny. To m.in. zasługa obecnego w produktach nabiałowych tryptofanu – aminokwasu wykorzystywanego przez organizm do produkcji serotoniny – hormonu, który pozwala na „wyciszenie” układu nerwowego. Na zdrowy sen pozytywnie wpływa też wapń, który obniża poziom stresu i reguluje pracę włókien nerwowych w mózgu.
Lepsza sprawność umysłowa
Naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu w Orono przetestowali blisko tysiąc mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Badano m.in. inteligencję uczestników, pamięć, zdolności poznawcze czy orientację w przestrzeni.
Co się okazało? Osoby regularnie spożywające spore ilości mleka (powyżej szklanki dziennie) i jego przetworów osiągają większą sprawność umysłową i mogą pochwalić się lepszą pamięcią. To zasługa m.in. węglowodanów i witamin z grupy B.
Dla pięknych rzęs
Rzęsy są nie tylko elementem upiększającym twarz, ale także pełnią ważną funkcję ochronną, zabezpieczając oko przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Jak poprawić ich kondycję i powstrzymać wypadanie? Warto wprowadzić do jadłospisu mleko – jedno z najbogatszych źródeł witaminy A, nieprzypadkowo zwanej „przyjaciółką urody”. Jej obecność jest kluczowa w zachowaniu zdrowia wszelkich miękkich tkanek organizmu: skóry, paznokci czy włosów.
Odświeżenie oddechu
W sezonie jesienno-zimowym chętnie korzystamy z właściwości czosnku, naturalnego antybiotyku, skuteczniejszego niż penicylina czy tetracyklina. Jednak warzywo ma jedną wadę – na długo pozostawia w ustach specyficzny i mało przyjemny zapach. W takiej sytuacji przydaje się mleko, którym – według naukowców – warto popijać czosnek i wzbogacane nim potrawy. Składniki mleka (zwłaszcza pełnotłustego) neutralizują związki siarkowe odpowiedzialne za niemiły zapach.
RAF/(mtr), kobieta.wp.pl