Zaskakujące powody, dla których jesz więcej
Uczucie zadowolenia nie sprzyja diecie
Postrzegasz siebie jako osobę dbającą o swój wygląd i zdrowie, a jednak pod koniec dnia często stwierdzasz, że za dużo zjadłaś? Ostatnio przeprowadzone badania odkrywają zaskakujące przyczyny, które sprawiają, że pochłaniamy większą niż konieczna liczbę kalorii. Co gorsza, w większości przypadków nie uświadamiamy sobie, jakie drobnostki mogą mieć wpływ na nasz apetyt.
Osoby, które odniosły w pracy sukces (ukończyły z powodzeniem projekt, zostały pochwalone przez szefa, itp.), są bardziej skłonne sięgnąć po niezdrowe jedzenie. - Kiedy jesteśmy szczęśliwi albo dumni, mamy tendencję, by zatracić się w tym momencie - twierdzi Karen Page Winterich, autorka eksperymentu, którego wyniki opublikowano w Dzienniku Badań Konsumenckich (Journal of Consumer Research).
Dla odmiany, uczucie podekscytowania i nadziei pomaga oprzeć się pokusie zjedzenia czegoś niezdrowego. Kiedy jesteśmy przed albo w trakcie realizacji jakiegoś planu, pełni nadziei na to, że się uda, bardziej koncentrujemy się na przyszłości, a nie na obecnej chwili, co pozwala wyraźnie zobaczyć cele, które chcemy osiągnąć. Jak dowodzą naukowcy, zawodowe nastawienie przekłada się także na podejście do własnej diety. Osobom, które mają przed sobą niedokończone wyzwanie w pracy, łatwiej jest schudnąć czy po prostu zdrowiej się odżywiać.
Izabela O'Sullivan, Na podst. Huffingtonpost.com (io/pho), kobieta.wp.pl