GotowaniePrzepisyZe spiżarni naszych sąsiadów

Ze spiżarni naszych sąsiadów

Przygotowując przetwory na zimę, warto sięgnąć po przepisy na specjały innych narodów. Pesto, leczo, grillowaną paprykę...

Ze spiżarni naszych sąsiadów

My możemy się poszczycić kiszonymi ogórkami, kapustą i marynowanymi grzybkami. Ale inne narody też mają jedyne w swoim rodzaju przetwory. Każdy robi zapasy z tego, co lubi i co jest w jego kraju najbardziej dostępne. *
*
Węgrzy lubią *Przede wszystkim paprykę (pod każdą postacią), a także pomidory i cebulę. Z tych warzyw przygotowują pikantne leczo.
*
Leczo *Składniki:
*- Po 1 kg papryki i pomidorów
- 30 dag cebuli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- sól
- papryka w proszku
Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić,
paprykę umyć, oddzielić nasionka, pokroić na paski,
cebulę obrać, pokroić, poddusić na oleju, dodać pomidory, paprykę i przyprawy, dusić 15 min,
przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 30 min.

*Francuski przebój *Delikatna cukinia to nie tylko składnik ratatouille (ratatui). Z marynowanej zrobisz smakowitą przystawkę.
*Cukinia *Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 3 ząbki czosnku
- ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- oregano
- po 3 dag soli i cukru
- 100 ml octu winnego
- oliwa
Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na grube plastry,
ułożyć w słoikach, przekładając czosnkiem,
1,5 l wody zagotować z octem i przyprawami,
gorącą marynatą zalać cukinie, przykryć 2 cm warstwą oliwy, zamknąć, pasteryzować 30 min.

*Greckie smakołyki *Grillowana papryka w oliwie, podobnie jak bakłażany, świeże pomidory i ser, to ważny składnik miejscowych przystawek.
*Grillowana papryka *Składniki:
- 5 papryk
- 15 dag fety
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
Papryki pokroić na ćwiartki, ułożyć na blasze skórką do góry, piec 30 min w 200°C,
obrać ze skórki, układać w słoiku na przemian z plastrami sera,
dodać czosnek i tymianek, zalać oliwą, zamknąć, pasteryzować 20 min.

*Włosi polecają *Najbardziej znane włoskie przysmaki ze słoiczka to suszone pomidory w oliwie oraz pesto: z bazylii, rukoli, z serem ricotta.
*Pesto *Składniki:
- 3 pęczki bazylii
- 4 ząbki czosnku
- sól
- 10 dag ricotty
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 200 ml oliwy
- sok z połowy cytryny
Bazylię, czosnek i orzeszki posiekać, utrzeć z solą,
ucierając, dodawać stopniowo ser ricotta, oliwę i cytrynę,
przełożyć do słoiczków, ugnieść, by na wierzchu była warstwa oliwy, zamknąć, zapasteryzować.

*Specjalność Rosjan *Kuchnia naszych sąsiadów słynie z wszelkiego rodzaju kiszonek. W ten sposób przetwarza się np. czerwone buraki, pomidory, czosnek, a nawet jabłka.
*Kwaszone pomidory *Składniki:
- 2 kg małych, twardych pomidorów
- 10 dag soli
- 2 ząbki czosnku
- koper
- kawałek korzenia chrzanu
- liście czarnej porzeczki
- majeranek
Pomidory dokładnie umyć, osączyć, ułożyć na liściach porzeczki w wyparzonych wekach,
dodać czosnek, kawałek korzenia chrzanu, koper i majeranek,
1,5 l wody zagotować z solą, gorącą zalać pomidory,
słoje zamknąć, trzymać 2 dni w temperaturze pokojowej, a potem przenieść w chłodne miejsce,
gdy odpowiednio się zakiszą, można je pasteryzować 15 min w 85°C,
są doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, sosów, zup.

*Czy wiesz, że... *- Suszenie było kiedyś najpopularniejszą metodą przechowywania mięsa. Indianie np. przygotowywali pemmikan. Mięso najpierw przyprawiali, potem suszyli lub wędzili, a na końcu rozdrabniali i mieszali z tłuszczem i jagodami. Tak spreparowane zachowywało świeżość przez całą zimę. Suszenie mięsa było też powszechnie stosowane na polskich wsiach.
- W wielu krajach, np. w Islandii, suszy się ryby. Umytą i wypatroszoną rybę zanurza się w solance, osącza, nadziewa na sznurek i suszy na powietrzu.

*Bułgarskie hity *Bakłażany i papryka to ulubione warzywa południowej Europy. Są doskonałe w połączeniu z aromatycznymi ziołami.
*Bakłażan marynowany *Składniki:
- 2 bakłażany
- bazylia
- czosnek
- sól
- 750 ml octu winnego
- oliwa
Ocet zagotować z 1 l wody i łyżką soli,
obgotować w nim obrane i pokrojone bakłażany, osączyć, ostudzić,
układać w słoiku, przekładając czosnkiem i bazylią,
zalać oliwą, zamknąć, zapasteryzować.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)