Zielona kawa – zdrowsza od czarnej, a przy tym odchudza
Kawa zielona powstaje z dojrzałych lub dojrzewających ziaren zwykłej kawy, które nie zostają poddane procesowi palenia.
07.09.2015 | aktual.: 28.11.2015 00:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wiele mówi się o tym, że picie zbyt dużej ilości kawy bywa szkodliwe. Warto więc pomyśleć o zdrowszym zamienniku – kawie zielonej. Są to dojrzałe lub dojrzewające ziarna zwykłej kawy, które nie zostają poddane procesowi palenia.
Podobnie jak czarna kawa zielona również zawiera kofeinę, dzięki czemu pobudza organizm, nie podrażniając przy tym żołądka i nie powodując uciążliwych dolegliwości. Dodatkowo zawiera cenny kwas chlorogenowy, który ma działanie antyoksydacyjne, czyli eliminuje wolne rodniki, które powstają na skutek wdychania toksyny ze spalin czy dymu nikotynowego.
Zielonej kawie dietetycy przypisują również właściwości odchudzające. Przyspiesza ona przemianę materii i wspomaga redukcję cellulitu.
– Jeśli do biegania czy jakiejś innej formy aktywności fizycznej oraz dobrej diety dołożymy nawet kilka filiżanek zielonej kawy w ciągu dnia, to efekt wyszczuplający murowany – mówi dietetyk Justyna Mizera.