1z6
5 powodów, dla których warto jeść awokado
Zielony przysmak obniży cholesterol i nie tylko
Popularność awokado nie maleje. I słusznie, bo ten tłusty produkt jest bardzo zdrowy. Aby smakował i pozytywnie wpływał na zdrowie, należy wybrać odpowiedni okaz i prawidłowo go podać. Z 5 podpowiedziami zachęci każdego.
Fani awokado nazywają je "masłem bogów". Dostarcza bowiem wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w witaminy: A, C, E H i K oraz z grupy B a także kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń. Choć awokado jest tłuste i bardzo kaloryczne, to zawiera jednakdobroczynne jednonienasycone kwasy tłuszczowe. To substancje niezbędne do przyswajania potrzebnych minerałów i witamin. Tłuszcze te posiadają cenny fitoskładnik beta-sitosterol, który obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów przy jednoczesnym wzroście "dobrego" cholesterolu HDL.