6 ziaren, które zapewnią ci zdrowie
Poznaj ich moc!
Rzadko goszczą w naszej kuchni, a szkoda, bo pełne są wartościowych substancji odżywczych. Pora poznać ich dobroczynne właściwości i wprowadzić do codziennej diety. Oto sześć ziaren dla smakoszy
Rzadko goszczą w naszej kuchni, a szkoda, bo pełne są wartościowych substancji odżywczych. Pora poznać ich dobroczynne właściwości i wprowadzić do codziennej diety. Oto sześć ziaren dla smakoszy.
Chia – szałwia hiszpańska
Nasiona chia jedli już Majowie i Aztekowie. Te mało popularne w Europie ziarna, w Stanach Zjednoczonych i w Meksyku stanowią jeden z podstawowych składników codziennej diety. Są bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, znacznie bogatszym niż ryby. Zawierają również dużo wapnia, żelaza, a także szereg innych minerałów oraz witaminy z grupy B. Naukowcy donoszą, że spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste, dlatego korzystne są dla diabetyków. Nasiona chia świetnie posłużą także sportowcom ze względu na swoje właściwości hydrofilowe tzn. mogą one wchłaniać i zatrzymywać wodę.
Dodajemy je do chleba, zupy, duszonego mięsa czy warzyw lub sałatki. Można je również wrzucić do jogurtu (nie więcej niż 1 łyżkę – nasiona bardzo pęcznieją).
MD/mmch