W Stanach Zjednoczonych, szczególnie w świecie rozrywki, niezwykle popularne są diety oczyszczające, na przykład te, które zalecają, aby przez kilka dni pić tylko soki warzywne i owocowe.
W Stanach Zjednoczonych, szczególnie w świecie rozrywki, niezwykle popularne są diety oczyszczające, na przykład te, które zalecają, aby przez kilka dni pić tylko soki warzywne i owocowe. Dietetyce przestrzegają przed takimi eksperymentami. Nasz organizm sam świetnie sobie radzi z oczyszczaniem. Wszystko, co możemy, a nawet powinniśmy zrobić, jeśli chcemy uzdrowić swój styl życia i nasze ciało, to spożywanie takich produktów, które poprawią detoksykacyjne właściwości naszego organizmu. Co nam w tym pomoże?
Na przykład karczoch. Jest to warzywo o bardzo niskiej zawartości kalorii i wysokiej błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawiera także witaminę C, witaminy z grupy B i witaminę K oraz minerały: miedź, wapń, potas, żelazo, mangan i fosfor. Najważniejszy w tym zestawie jest, oczywiście, błonnik. Bardzo ważnym składnikiem karczochów jest naturalny prebiotyk, inulina, uważany za błonnik rozpuszczalny. Dzięki inulinie mamy niższy poziom glukozy i cholesterolu, dostarczając ją organizmowi regulujemy również rytm wypróżnień.
Brokuły
Brukselka to nasz numer 2. Zresztą nie tylko ona, ale i inne warzywa z rodziny krzyżowych: kalafior, brokuły, kapusta. Wszystkie one są bogate w błonnik, składniki mineralne (potas, magnez) i witaminy B, C i K, a także polifenole i karotenoidy. Zawierają także glukozynolany. Powstają z nich sulforafan i erucyna, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych.
Pomarańcze
Bardzo cennym i do tego smacznym owocem, który pomaga w procesie oczyszczania organizmu są* pomarańcze*. Zawierają one witaminy C, A, P, B1 i B2, potas, wapń i fosfor. Sok z pomarańczy pomaga pozbyć się zaparć, jest dobrym środkiem na regulację trawienia (mowa tu, oczywiście, o soku z wyciskanych owoców, a nie dosładzanych napojach dostępnych w sklepie). Łupiny pomarańczy, a właściwie ta biała część wewnętrzna, to znakomite źródło pektyn, które regulują florę bakteryjną jelit.
Jajka
W ich żółtkach pojawia się niezwykle ważny składnik, cysteina, która wspomaga regenerację komórek. Ten aminokwas ma także właściwości oczyszczające - pomaga usunąć niektóre szkodliwe substancje. Jajka uważane są za świetny środek na kaca właśnie dzięki cysteinie - pomaga ona zwalczyć toksyny po alkoholu (aldehyd octowy).
Słodkie ziemniaki
Bataty zawierają spore ilości witamin z grupy B, które są potrzebne do trawienia białek i tłuszczów. Są bardzo ważne dla naszego układu pokarmowego. Dzięki słodkim ziemniakom możemy je sobie dostarczać w niezwykle smacznej formie.
Soczewica
Zawiera dużo białka (dlatego zalecana jest osobom przechodzącym na dietę wegetariańską), ma niski indeks glikemiczny, a do tego jest świetnym źródłem błonnika, poprawia więc trawienie. Zawiera także dodatkowo cynk, który między innymi wzmacnia układ odpornościowy, uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów.
Owies
Bogaty w błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny - owies usprawnia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Otoczka nasion owsa przechodzi przez nasz układ pokarmowy w formie niezmienionej i czyści go - pozbawia złogów, usuwa żółć. Owies ma w sobie również dużo witaminy E, witaminy z grupy B, sole mineralne. A także więcej tłuszczu niż inne zboża.
Jogurt naturalny
Nie zapominajmy o jogurcie - ale nie owocowym, kremowym czy innym wynalazku. Nie dajmy się także zwieść specom od reklamy i odpuśćmy sobie jogurty light czy 0 proc. tłuszczu. Postawmy na jogurt naturalny, który można stosować w profilaktyce zaparć, poprawia on również trawienie, a dzięki zawartym w nim bakteriom poprawić może odporność.