Produkty przywracające siły: co jeść, aby mniej odczuwać zmęczenie?
Dodaj sobie energii!
Jesienią dni stają się coraz krótsze i ciemniejsze, a nam coraz trudniej jest rano wstać z łóżka. Złe samopoczucie możemy poprawić nie tylko poprzez picie większej ilości kawy, ale przede wszystkim poprzez zmianę diety. Odpowiednio dobrane menu przywróci nam energię życiową i pomoże pokonać jesienne skoki nastrojów. Poniżej przedstawiamy listę tych produktów, dzięki którym organizm lepiej radzi sobie ze zmęczeniem.
Jesienią dni stają się coraz krótsze i ciemniejsze, a nam coraz trudniej jest rano wstać z łóżka. Złe samopoczucie możemy poprawić nie tylko poprzez picie większej ilości kawy, ale przede wszystkim poprzez zmianę diety. Odpowiednio dobrane menu przywróci nam energię życiową i pomoże pokonać jesienne skoki nastrojów. Poniżej przedstawiamy listę tych produktów, dzięki którym organizm lepiej radzi sobie ze zmęczeniem.
Wątróbka i czerwone mięso
Chociaż dietetycy przestrzegają przed spożywaniem zbyt dużych ilości czerwonego mięsa, nie powinny go jednak unikać osoby odczuwające ciągłe zmęczenie. Stan taki może być bowiem związany z niedoborem żelaza. Jeśli organizm przyjmuje zbyt małe ilości tego pierwiastka, zaburzony zostaje proces wytwarzania hemoglobiny, co z kolei wpływa na gorsze utlenienie organizmu, ponieważ hemoglobina bierze udział w transporcie tlenu pomiędzy poszczególnymi narządami wewnętrznymi. Sposobem na uzupełnienie tych braków jest właśnie spożywanie większych porcji czerwonego mięsa.
Innym powodem odczuwania zmęczenia może być niedobór cynku - ten pierwiastek uzupełnimy jedząc dania z wątróbki. Wątróbka, podobnie jak inne podroby, zawiera ponadto kwas foliowy - składnik, który obok żelaza bierze udział w procesie wytwarzania krwi, dlatego u osób cierpiących na anemię oraz wszystkich tych, którzy z nieznanych przyczyn odczuwają zmęczenie, powinna się ona znaleźć w jadłospisie.
Na podst. Marie Claire Anna Loska/(mtr), kobieta.wp.pl