Antocyjany - źródła, działanie, właściwości
Antocyjany to naturalne związki chemiczne pochodzenia roślinnego, które zaliczamy do grupy flawonoidów. Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym i przeciwutleniającym potrafią mieć bardzo dobry wpływ na zdrowie. W jakich warzywach i owocach znajdziemy antocyjany i jakie wykazują działanie?
12.12.2018 | aktual.: 31.12.2018 14:14
Występowanie antocyjanów
Antocyjany to charakterystyczne związki chemiczne, które należą do grupy flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy. Substancje te mają właściwości antyoksydacyjne i ich zadaniem jest minimalizowanie lub całkowite wyeliminowanie reakcji utleniania zachodzących w organizmie, które mogą być dla niego potencjalnie szkodliwe. Antocyjany dzielą się na trzy główne kategorie: cyjanidyny, delfinidyna oraz pelargonidyna.
Antocyjany możemy znaleźć w roślinach oraz owocach, które spotkamy praktycznie we wszystkich sklepach. Przede wszystkim znajdziemy je w roślinach charakteryzujących się ciemnym ubarwieniem owoców, czyli na przyład w aronii, porzeczce, jeżynach, bakłażanie, czerwonej kapuście, malinach czy czerwonych winogronach. Warto jest więc po nie sięgąć i w miarę możliwości jeść je na surowo, aby skorzystać z pełni ich dobroczynnych właściwości.
Antocyjany - działanie
Działanie antocyjanów niejednokrotnie zostało potwierdzone poprzez liczne badania naukowe, ktore skupiały się na ich medycznym zastosowaniu. Skuteczność antocyjanów objawia się przede wszystkim w ich silnym przeciwutlenianiu oraz właściwościach zmniejszających ryzyko rozwoju nowotworów. Dodatkowo mają pozytywny wpływ na układ krążenia, a regularne spożywanie owoców i warzyw bogatych w te związki działa na kondycję naszych naczyń włosowatych.
Antocyjany, w zależności od swojego występowania, mają różne właściwości i przeznaczenie medyczne. Antocyjany występujące w kwiatach hibiskusa zmniejszą ryzyko chorób wątroby oraz poprawią naszą odporność, co w efekcie chroni nas przed wirusami i bakteriami. Natomiast substacje zawarte w owocach jagód czy żurawiny zapobiegają cukrzycy.
Właściwości antocyjanów
Antocyjany oraz ich właściwości to przede wszystkim wspomniana już wcześniej detoksykacja, czyli pozbywanie się związków utleniających z organizmu, a ich działanie odpornościowe jest znacznie większe niż witaminy C czy E. Oprócz tego antocyjany wyróżniają się jeszcze jedną ważną cechą, a mianowicie tym, że odpowiadają za kolor dużej ilości owoców i warzyw.
Dlatego też antocyjany bardzo często wykorzystuje się w przemyśle spożywczym jako substancje barwiące, między innymi w przypadku jogurtów, lodów, dżemów czy nawet tabletek musujących.
Właściwości antocyjanów dopiero od niedawna są szerzej badane w medycynie. Szczegółowe badania wykazały, że dieta wzbogacona w cyjanidyny zapobiega otyłości oraz cukrzycy, a w niektórych badaniach dowiedziono również wpływ antocyjanów na ostrość wzroku, szczególnie w przypadku zawartości tej substancji w borówkach oraz czarnej porzeczce.