Arbuz - kalorie i właściwości
Arbuz to niezwykle popularny owoc, który chętnie dodajemy do sałatek, koktajli oraz popularnych deserów. Zawdzięcza to słodkiemu smakowi, który gasi pragnienie oraz strukturze, która pozwala na późniejsze wykorzystanie zarówno pestek arbuza, jak i grubej skórki owocu.
10.10.2018 | aktual.: 19.01.2019 21:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Arbuz – pochodzenie
Arbuz jest rośliną zaliczaną do rodziny dyniowatych, których naturalnym środowiskiem są dalekie kraje Afryki Południowej. Hodowane zarówno w uprawach, jak i rosnące dziko arbuzy znane były w tamtejszych rejonach już niemal 1500 lat p.n.e., a w Europie znalazły się za sprawą zakonu krzyżackiego.
Obecnie roślina ta jest na tyle popularna, że w krajach takich jak: Rumunia, Węgry, Włochy, Hiszpania czy Portugalia zakładane są kolejne plantacje skupiające swoją działalność wyłącznie na uprawie arbuza. Również w Polsce spotkać można tego typu przedsięwzięcia, jednak ze względu na umiarkowany klimat, owoce są mniej słodkie w porównaniu z tymi wyhodowanymi w Afryce czy na Południu Europy.
Arbuz – charakterystyka
Arbuz jest owocem, który spośród innych wyróżnia długa łodyga osiągająca w niektórych przypadkach nawet 6 metrów. Oprócz tego roślina posiada szerokie liście, a jej kwiaty przypominają te znane z dyni – rosną pojedynczo, a ich kolor to odcienie jasnozielonego i żółtego. Warto mieć również świadomość, że jedna taka roślina jest w stanie wyprodukować do nawet 30 kwiatów żeńskich oraz ok. 300 męskich odpowiedników.
Ponadto dojrzałe owoce arbuza kształtem przypominają dojrzałe jagody wypełnione miąższem koloru białego, żółtego i pomarańczowego, które, kiedy dojrzeją, produkują kolejne nasiona.
Arbuz – właściwości
Arbuz ze względu na zawarty w strukturze miąższ charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Wszystko ze względu na zawarte w nim składniki mineralne i związki antyoksydacyjne. Oprócz tego obecne w składzie arbuza antyoksydanty, karotenoidy, przekładają się na charakterystyczną czerwono-pomarańczową barwę miąższu.
Oprócz tego należy mieć świadomość, że najbardziej aktywną substancją w arbuzie jest likopen, który wpływa na ochronę przed negatywnym działaniem przemian tlenowych prowadzących do powstawania wolnych rodników, wpływających na wzmożoną produkcję cholesterolu.
Na koniec warto dodać, że regularne spożywanie arbuza wpływa na ochronę ścian krwionośnych przed uszkodzeniem, zmniejszając ryzyko chorób układu naczyniowo-sercowego. Obniża prawdopodobieństwo występowania takich przypadłości jak: udar mózgu, zawał serca czy miażdżyca.
Zobacz także
Ile kalorii ma arbuz?
Arbuz, jak łatwo zauważyć, składa się w znacznej ilości z wody, która stanowi ok. 90 proc. jego struktury. Ta cecha sprawia, że owoc nie jest dobrym źródłem aktywnych składników odżywczych, dlatego zalicza się do produktów o niskiej wartości energetycznej. Jeśli chodzi o kaloryczność arbuza, w 100 gramach owocu znajduje się ok. 40 kcal. Dla porównania 100 g ananasa to ok. 55 kcal, a jabłka - 45 kcal.
Zobacz przepisy z arbuzem: