FitnessKoktajl arbuzowy – właściwości i przepis

Koktajl arbuzowy – właściwości i przepis

Koktajl arbuzowy może okazać się doskonałym remedium na ból głowy, a zawarte w nim przeciwutleniacze przekładają się na spowolnienie procesów starzenia i zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych. Poznaj pozostałe właściwości koktajlu arbuzowego i przepis na domowy napój.

Koktajl arbuzowy – właściwości i przepis
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

22.10.2018 | aktual.: 27.11.2018 09:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Właściwości arbuza

Jak łatwo się domyśleć, głównym składnikiem koktajlu arbuzowego jest arbuz. Owoc ten odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia i skóry. Jest to możliwe dzięki zawartości witamin A i C, które są przeciwutleniaczami wpływającymi pozytywnie na ciśnienie krwi. Oprócz tego przeciwutleniacze znacznie opóźniają procesy starzenia się skóry poprzez jej ochronę przed szkodliwym działaniem promieni UV i stanami zapalnymi.

Poza tym, witamina A zawarta w arbuzie wspomaga rozwój naczyń krwionośnych, co pozwala na lepszy transport tlenu do żył. Witamina C natomiast odpowiedzialna jest za usuwanie wolnych rodników z organizmu oraz wspiera działanie pozostałych przeciwutleniaczy.

Kolejnym ważnym składnikiem arbuza jest cytrulina, która wspomaga rozluźnienie naczyń krwionośnych. W ten sposób ułatwia transport krwi, przez co może być stosowana również w przypadkach obniżenia popędu seksualnego.

Koktajl arbuzowy na wysokie ciśnienie krwi i choroby serca

Koktajl arbuzowy, pity regularnie, może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko zawału serca. Zawdzięcza to głównie zawartym w arbuzie trójglicerydom, które regulują poziom ciśnienia tętniczego, chroniąc organizm przed chorobami serca.

Oprócz tego znajdujące się w arbuzie antyoksydanty, dzięki którym miąższ owocu jest czerwony, hamują utlenianie się cholesterolu, przez co obniżeniu ulega ciśnienie w tętnicach i żyłach. Oprócz tego koktajle arbuzowe mogą znacząco obniżyć produkcję wolnych rodników, a likopen wpływa pozytywnie na zatrzymanie rakowacenia komórek.

Koktajl arbuzowy na ból głowy

Według specjalistów z dziedziny medycy główną przyczyną regularnych bólów głowy jest zbyt niski poziom wody w organizmie (odwodnienie), dlatego picie koktajli z arbuza może okazać się w takich przypadkach zbawienne. Cechami charakterystycznymi tego owocu są wysoka zawartość wody (ok. 90 proc.) oraz tylko 30 kcal w 100-gramowej dawce zmiksowanego arbuza.

Arbuz zawiera również znaczne ilości magnezu oraz potasu, które wykorzystywane są w medycynie do zwalczania bólów głowy.

Koktajl arbuzowy – przepis

Domowy koktajl arbuzowy możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest smoothie, do którego potrzebować będziemy:

  • ok. 2 szklanek arbuza pozbawionych pestek,
  • połowy szklanki jogurtu naturalnego,
  • szklanki pokruszonego lodu,
  • połowy łyżeczki imbiru,
  • kilku kropel miodu.

Całość należy dokładnie zblendować i smoothie z arbuza gotowe.

Aby uatrakcyjnić miksturę, możemy na koniec dodać listki mięty i dowolne owoce, np. cytrynę, limonkę lub jabłko.

Komentarze (1)