FitnessKoktajl arbuzowy – właściwości i przepis

Koktajl arbuzowy – właściwości i przepis

Koktajl arbuzowy może okazać się doskonałym remedium na ból głowy, a zawarte w nim przeciwutleniacze przekładają się na spowolnienie procesów starzenia i zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych. Poznaj pozostałe właściwości koktajlu arbuzowego i przepis na domowy napój.

Koktajl arbuzowy – właściwości i przepis
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

22.10.2018 | aktual.: 27.11.2018 09:30

Właściwości arbuza

Jak łatwo się domyśleć, głównym składnikiem koktajlu arbuzowego jest arbuz. Owoc ten odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia i skóry. Jest to możliwe dzięki zawartości witamin A i C, które są przeciwutleniaczami wpływającymi pozytywnie na ciśnienie krwi. Oprócz tego przeciwutleniacze znacznie opóźniają procesy starzenia się skóry poprzez jej ochronę przed szkodliwym działaniem promieni UV i stanami zapalnymi.

Poza tym, witamina A zawarta w arbuzie wspomaga rozwój naczyń krwionośnych, co pozwala na lepszy transport tlenu do żył. Witamina C natomiast odpowiedzialna jest za usuwanie wolnych rodników z organizmu oraz wspiera działanie pozostałych przeciwutleniaczy.

Kolejnym ważnym składnikiem arbuza jest cytrulina, która wspomaga rozluźnienie naczyń krwionośnych. W ten sposób ułatwia transport krwi, przez co może być stosowana również w przypadkach obniżenia popędu seksualnego.

Koktajl arbuzowy na wysokie ciśnienie krwi i choroby serca

Koktajl arbuzowy, pity regularnie, może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko zawału serca. Zawdzięcza to głównie zawartym w arbuzie trójglicerydom, które regulują poziom ciśnienia tętniczego, chroniąc organizm przed chorobami serca.

Oprócz tego znajdujące się w arbuzie antyoksydanty, dzięki którym miąższ owocu jest czerwony, hamują utlenianie się cholesterolu, przez co obniżeniu ulega ciśnienie w tętnicach i żyłach. Oprócz tego koktajle arbuzowe mogą znacząco obniżyć produkcję wolnych rodników, a likopen wpływa pozytywnie na zatrzymanie rakowacenia komórek.

Koktajl arbuzowy na ból głowy

Według specjalistów z dziedziny medycy główną przyczyną regularnych bólów głowy jest zbyt niski poziom wody w organizmie (odwodnienie), dlatego picie koktajli z arbuza może okazać się w takich przypadkach zbawienne. Cechami charakterystycznymi tego owocu są wysoka zawartość wody (ok. 90 proc.) oraz tylko 30 kcal w 100-gramowej dawce zmiksowanego arbuza.

Arbuz zawiera również znaczne ilości magnezu oraz potasu, które wykorzystywane są w medycynie do zwalczania bólów głowy.

Koktajl arbuzowy – przepis

Domowy koktajl arbuzowy możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest smoothie, do którego potrzebować będziemy:

  • ok. 2 szklanek arbuza pozbawionych pestek,
  • połowy szklanki jogurtu naturalnego,
  • szklanki pokruszonego lodu,
  • połowy łyżeczki imbiru,
  • kilku kropel miodu.

Całość należy dokładnie zblendować i smoothie z arbuza gotowe.

Aby uatrakcyjnić miksturę, możemy na koniec dodać listki mięty i dowolne owoce, np. cytrynę, limonkę lub jabłko.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)