Arbuz to tylko woda? Jest o wiele zdrowszy niż myślisz
Z wody składa się w 92 procentach. Nie oznacza to jednak, że owoc posiada niewielkie wartości odżywcze, bo jest wręcz odwrotnie. Arbuz to beztłuszczowa, niezawierająca cholesterolu, niskokaloryczna, a przy tym pełna witamin i bardzo smaczna przekąska.
Z wody składa się w 92 procentach. Nie oznacza to jednak, że owoc posiada niewielkie wartości odżywcze, bo jest wręcz odwrotnie. Arbuz to beztłuszczowa, niezawierająca cholesterolu, niskokaloryczna, a przy tym pełna witamin i bardzo smaczna przekąska.
Chociaż, jak już powiedzieliśmy, woda stanowi ponad 90 procent budulca arbuza, to pozostałe 8 procent jest na tyle wartościowe, że owoc możemy uznać za element zdrowej letniej diety.
W skład miąższu arbuza wchodzą witaminy A, B1, B6 i C, a także pierwiastki: wapń, żelazo, potas, magnez oraz sód. Witaminy oraz inne przeciwutleniacze (beta-karoten, likopen) zawarte w owocu odmładzają wygląd naszej skóry, a ponadto mają właściwości przeciwnowotworowe, zaś aminokwas o nazwie cytrulina wspomaga pracę serca i sprzyja regeneracji mięśni.
Na podst. Poradnik Zdrowie/Anna Loska/(gabi)/WP Kobieta
Jako naturalna viagra
Wiele mówi się o tym, że arbuz działa na mężczyzn podobnie jak viagra. I nie są to wcale plotki, lecz fakt potwierdzony naukowo.
Zawarta w owocu cytrulina ma podobne działanie do "niebieskiej tabletki" - ułatwia krążenie krwi rozszerzając naczynia krwionośne, dzięki czemu facet może osiągnąć erekcję.
Specjaliści twierdzą, że aby arbuz podziałał na ciało mężczyzny równie mocno, jak tabletka viagry, powinien on spożyć przynajmniej sześć plasterków tego owocu.
Napój arbuzowy robi furorę na całym świecie
Jako składnik diety odchudzającej
Ponieważ 100 g arbuza to zaledwie 30 kalorii, wiele osób uważa ten owoc za dobry składnik diety odchudzającej.
Rzeczywiście, jeśli jesteśmy latem na diecie, możemy wprowadzić go do naszego menu. Pamiętać jednak musimy, że zawiera on spore ilości cukrów, nie należy więc przesadzać z jego spożyciem (zwłaszcza jeśli planujemy szybko zrzucić zbędne kilogramy).
Argumentem przemawiającym "za" arbuzem jako owocem dietetycznym są natomiast zawarte w nim witaminy i minerały - utrata wagi jest ważna, ale ważniejsze jest dostarczanie organizmowi wszelkich niezbędnych do funkcjonowania składników.
Jako składnik diety osób chorych na nerki
Osobom cierpiącym na choroby nerek wskazane jest spożywanie arbuzów.
Po pierwsze, duża zawartość wody w owocu zmusza nerki do wzmożonej pracy, oczyszczając je jednocześnie (dzięki obecnym w arbuzie przeciwutleniaczom) z toksycznych substancji.
Po drugie, występujący w arbuzie w sporych ilościach potas redukuje nadmiar kwasu moczowego i tym samym chroni nas przed powstawaniem kamieni nerkowych.
Pierwiastek ten, podobnie jak antyoksydanty, pomaga także oczyszczać nerki z nagromadzonych w nich toksyn.
Dla zdrowej skóry
Witaminy zawarte w miąższu arbuza zapewniają zdrowy wygląd skóry, a ponieważ są silnymi przeciwutleniaczami, neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się.
Obecny w owocu beta-karoten pobudza z kolei komórki do produkcji ochronnego barwnika - melaniny, która chroni nas przed spaleniem naskórka oraz zapobiega nadmiernemu przenikaniu szkodliwych promieni UV w głąb skóry.
Właściwości ochronne beta-karotenu są kolejnym powodem (obok nawadniania organizmu i uzupełniania elektrolitów), dla którego warto spożywać ten owoc latem, kiedy musimy przetrwać palące słońce i upały.
Arbuz polepsza krążenie i redukuje cholesterol
Właściwości obniżania ciśnienia krwi arbuz zawdzięcza dużej zawartości magnezu (10 mg na 100 g) oraz potasu (112 mg na 100 g).
Warto dodać, że te pierwiastki mają jeszcze inne pozytywne działanie na układ krążenia - otóż uelastyczniają naczynia krwionośne. Kolejna sprawa: zawarta w owocu cytrulina, która jak już pisaliśmy pomaga facetom osiągnąć erekcję, umacnia tętnice, a także pomaga usprawnić działanie układu krwionośnego.
Należący do silnych przeciwutleniaczy likopen zapobiega z kolei niebezpiecznemu zjawisku utleniania się cholesterolu.
Działa regenerująco
W diecie sportowców i kulturystów arbuz powinien zajmować szczególne miejsce, ponieważ zawarta w nim cytrulina pomaga lepiej znosić wysiłek i regenerować siły po ciężkim treningu.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie na Florydzie obecność tego aminokwasu we krwi sportowca zwiększa jego wytrzymałość na zmęczenie, a także, dzięki poszerzeniu naczyń krwionośnych, powoduje lepsze ukrwienie mięśni, co oczywiście korzystnie wpływa na wyniki sportowe.
Cytrulina, wraz z innymi zawartymi z owocu składnikami, ułatwia neutralizowanie przez organizm amoniaku - substancji, która powoduje zwiększenie odczuwanego zmęczenia fizycznego oraz powstawanie zakwasów. Ponadto spożywanie tego obfitującego w minerały owocu uzupełnia poziom elektrolitów utraconych w trakcie wysiłku fizycznego.
Jako składnik diety osób chorych na serce oraz diety antyrakowej
Zawarte w arbuzie przeciwutleniacze usprawniają funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.
Owoc jest ponadto bardzo bogatym źródłem likopenu, przeciwutleniacza należącego do karotenoidów, który zapobiega powstawaniu uszkodzeń w naczyniach krwionośnych, a ponadto, jak już powiedzieliśmy, przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu.
Ponadto likopen ma jeszcze inną właściwość - neutralizuje on krążące we krwi wolne rodniki, których obecność zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu. Spożywanie arbuzów zalecane jest chorym na raka prostaty, ale także wszystkim innym cierpiącym na nowotwory lub chcącym uchronić się przed tą śmiertelną chorobą.
Na podst. Poradnik Zdrowie/Anna Loska/(gabi)/WP Kobieta