Trwa ładowanie...
d3e4c3w

Baranina - wartości odżywcze i właściwości. Przepisy z mięsem baranim

Baranina to mięso niedoceniane przez Polaków. Najpopularniejsza jest w krajach muzułmańskich, gdzie religia zabrania spożywania wieprzowiny. Baranina to mięso lekkostrawne, z małą ilością cholesterolu i, co najważniejsze, zdrowe. Przedstawimy kilka przepisów na smaczną baraninę.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Baranina to mięso mało popularne w Polsce, najczęściej kojarzone z kebabem
Baranina to mięso mało popularne w Polsce, najczęściej kojarzone z kebabem (iStock.com, Fot: ivandzyuba)
d3e4c3w

Baranina - wartości odżywcze

Najmniej kalorii ma mięso baranie z udźca. Zawiera ono 234 kalorii w 100 gramach. Mięso baranie z udźca to 18 g tłuszczu, 18 g białka oraz 0 g węglowodanów. Baranina zawiera 78 mg sodu, 380 mg potasu, 10 mg wapnia, 213 mg fosforu, 2,7 mg żelaza oraz 23 mg magnezu, wzmacniającego mięśnie i kojącego nerwy.

Ponadto baranina ma w składzie witaminę E wpływającą m.in. na wydolność mięśni oraz wytwarzanie nasienia u mężczyzn. Co więcej, baranina zawiera tiaminę (0,160 mg), ryboflawinę (0,220 mg) oraz niacynę (5,20 mg).

d3e4c3w

Baranina - właściwości

Baranina posiada specyficzny smak. Jednak odpowiedni sposób przyrządzenia tego rodzaju mięsa niweluje brzydki zapach. Baranina to mięso chroniące wątrobę przed marskością, ponieważ rozrzedza żółć i poprawia trawienie.

Co więcej, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów omega-3 oraz wyższym stężeniem kwasu linolowego, dzięki czemu reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Baraninę można przyrządzać na różne sposoby, np. smażyć, dusić, piec lub grillować.

Baranina - przepisy

Oto dwa przepisy na zdrową baraninę.

d3e4c3w

Baranina duszona po chińsku:

Składniki:

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę (ok. 3 cm) i smażymy na oleju wraz z imbirem i czosnkiem. Następnie dodajemy mięso, pozostałe przyprawy i wodę (tyle, aby zakryła mięso). Zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem ok. 1,5 godz. Po tym czasie dodajemy fasolkę, a gdy sos prawie całkowicie wyparuje danie jest gotowe do spożycia.

d3e4c3w

Comber barani w ziołach i warzywach:

Składniki:

  • 1,5 kg combru baraniego,
  • 15 g oleju,
  • 5 listków szałwii,
  • 5 g suszonego rozmarynu,
  • 5 g mielonych jagód jałowca,
  • 90 g marchewki,
  • 5 g soku z cytryny,
  • 90 g łodygi selera naciowego,
  • 50 g ząbków czosnku,
  • 500 g czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 g cebuli,
  • 340 g pomidorów,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Comber oczyszczamy z tłuszczu i błon, myjemy i osuszamy. Następnie drobno siekamy czosnek i mieszamy go ze startą (na drobnych oczkach) cebulą, jałowcem, sokiem cytrynowym, rozmarynem oraz listkami szałwii. Tak przygotowaną pastą nacieramy mięso, układamy na brytfance, zalewamy winem i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odsączamy mięso, solimy i posypujemy pieprzem. Później smażymy na silnie rozgrzanym ogniu i dusimy pod przykryciem ok. 45 min, co chwilę polewając marynatą. Obrane i pokrojone cebule, marchewki, łodygi selera dodajemy do mięsa i dusimy w winie przez kolejne 30 min. Na ostatnie 10 min dokładamy do naczynia obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Danie podajemy z ziemniakami (z wody lub pieczonymi) lub ryżem.

d3e4c3w

Podziel się opinią

Share

d3e4c3w

d3e4c3w