WAŻNE
TERAZ

Wyjątkowe liceum. 100 proc. frekwencji na edukacji zdrowotnej

Brytyjczycy ostrzegają przed brązowymi tostami i ziemniakami. Mogą przyczyniać się do raka

Przypieczone na żółtozłoty kolor – tak, na brązowy – zdecydowanie nie. O czym mowa? O tostach, frytkach czy ziemniakach, które grillując, piekąc czy smażąc doprowadzamy do stanu, z którego ze smacznej przekąski przekształcają się rakotwórczą bombę. Wszystko przez akrylamid, który posiada kancerogenne właściwości. Eksperci z Brytyjskiej Agencji Standardów Żywności (Foods Standards Agency) przestrzegają przed nim w swojej najnowszej kampanii.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Maja Miloch

Akrylamid – co to jest?

Jeszcze kilkanaście lat temu tego związku chemicznego nie kojarzono z żywnością. Trudno się dziwić, skoro wykorzystuje się go przede wszystkim w przemyśle do produkcji plastiku, farb, lakierów, zapraw murarskich, a nawet papieru i kosmetyków. Jednak fakt, że akrylamid nie jest dla zdrowia obojętny, nie jest nowością. Już w 1994 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaliczyła go do grupy związków „prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi”. Jednak dopiero w 2002 r. Szwedzka Narodowa Agencja ds. Żywności i naukowcy z Uniwersytetu w Sztokholmie po raz pierwszy opublikowali dane o wysokiej zawartości akrylamidu w jedzeniu. Wskazywali przede wszystkim na produkty ziemniaczane i zbożowe, które zostały poddane termicznej obróbce oraz na kawę.

Akrylamid w żywności powstaje podczas smażenia, pieczenia, grillowania czy prażenia w temperaturze min. 120 st. C (optymalnie – 140 -180 st. C). Fachowo nazywa się to reakcją Maillarda, a jej efektem jest brązowienie produktów i nadanie im charakterystycznego smaku i zapachu. Typowym przykładem jest brązowienie skórki chleba. Najbardziej podatne na tego typu zmiany są produkty bogate w skrobię, np. ziemniaki.

Wiadomo, gdzie znajdziemy najwięcej akrylamidu. Według danych Komitetu ekspertów ds. dodatków do żywności (Joint Expert Committee on Food Additives), który podlega Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w większości krajów największy udział w ogólnym spożyciu tego związku mają: chipsy ziemniaczane (16-30 proc.), kawa (13-39 proc.), chrupki ziemniaczane (6-46 proc.), chleb i inne gatunki pieczywa (10-30 proc.), a także ciastka i herbatniki (10-20 proc.).

Jak bardzo szkodliwy?

Światowa Organizacja Zdrowia uznała, że szkodliwe działanie akrylamidu wiąże się z niskim, ale nie zerowym ryzykiem dla zdrowia. Jego niebezpieczeństwa dowodzą przede wszystkim badania przeprowadzone na szczurach i myszach, które wykazały bardzo silne rakotwórcze właściwości związku. Nie potwierdzono jednak, czy w takim samym stopniu oddziałuje on na ludzi.

- Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że akrylamid istnieje, albo że mogą sami zmniejszyć jego spożycie – tłumaczy Steve Wearne z Brytyjskiej Agencji Standardów Żywności - Chcemy, by konsumenci wiedzieli, jakie wprowadzić zmiany, by nadal móc jeść dużo skrobiowych produktów i warzyw, a jednocześnie zmniejszyć ryzyko nowotworu.

Niektórzy specjaliści jednak chłodniej podchodzą do tematu.

- Nawet dorośli, którzy jedzą najwięcej akrylamidu, musieliby spożywać 160 razy tyle, ile dotychczas, aby osiągnąć poziom, który przyczynia się do zwiększenie liczby guzów u myszy – wyjaśnia prof. David Spiegelhalter z Uniwersytetu Cambridge.

Jak zmniejszyć poziom akrylamidu?

Czyli niepotrzebne straszenie ludzi? Niekoniecznie, bo naukowcy są przekonani, że należy dążyć do zmniejszenia zawartości akrylamidu w produktach spożywczych. Nie da się go całkowicie wyeliminować, ale można ograniczyć jego zawartość w prosty sposób. Według Brytyjskiej Agencji Standardów Żywności wystarczą cztery zmiany w gotowaniu i przygotowywaniu potraw.

- Ziemniaki, chleb czy warzywa korzeniowe rumień na złoty kolor, kiedy grillujesz, pieczesz lub smażysz.

- Nie trzymaj ziemniaków w lodówce, tylko w ciemnym, chłodnym miejscu powyżej 6 st. C. (niższa temperatura sprzyja wzrostowi poziomu skrobi).

- Nie rozdrabniaj ziemniaków przed smażeniem czy pieczeniem – w ten sposób zwiększasz przypieczoną powierzchnię.

- Postaw na zbilansowaną dietę bogatą w warzywa i owoce (pięć porcji dziennie) i złożone węglowodany.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Postawiła na skórzany komplet. To prawdziwy hit na jesień 2025
Postawiła na skórzany komplet. To prawdziwy hit na jesień 2025
Peretti żegna Wójcika. "To nie jest czas na kamery i przepychanki"
Peretti żegna Wójcika. "To nie jest czas na kamery i przepychanki"
Zmagała się z depresją. "Wszystko się po prostu zawaliło"
Zmagała się z depresją. "Wszystko się po prostu zawaliło"
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni
Pokazała mu, co synowi robili rówieśnicy. "Byłem wbity w fotel"
Pokazała mu, co synowi robili rówieśnicy. "Byłem wbity w fotel"
Wskoczyła w klasyczną chanelkę. Ale spójrzcie, co miała na nogach
Wskoczyła w klasyczną chanelkę. Ale spójrzcie, co miała na nogach
Masz te 6 nawyków? To znak wysokiej inteligencji emocjonalnej
Masz te 6 nawyków? To znak wysokiej inteligencji emocjonalnej
Obowiązkowy zabieg w październiku. Turkuć zniknie w mgnieniu oka
Obowiązkowy zabieg w październiku. Turkuć zniknie w mgnieniu oka
Koronka i prześwity. Kamila Boś zaskoczyła stylizacją
Koronka i prześwity. Kamila Boś zaskoczyła stylizacją
Kupili dom na licytacji komorniczej. Oto co zastali w środku
Kupili dom na licytacji komorniczej. Oto co zastali w środku