Kto zerwie, ten pożałuje. Jest już w całej Polsce

Czosnek niedźwiedzi nazywany jest też "cebulą czarownic"
Czosnek niedźwiedzi nazywany jest też "cebulą czarownic"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.03.2024 20:08, aktual.: 27.03.2024 20:59

Z początkiem wiosny nadchodzi sezon na czosnek niedźwiedzi. Jej zdrowotne właściwości powodują, że mnóstwo osób dodaje ją do swojej diety. Czy jednak można zrywać "cebulę czarownic" w lesie? Okazuje się, że w niektórych przypadkach może nas czekać nawet 5 tys. zł kary.

Pod tajemniczą nazwą "cebula czarownic" skrywa się czosnek niedźwiedzi, nazywany także czosnkiem cygańskim. Roślina z rodziny amarylkowatych występuje dziko w lasach całej Europy. Ta odmiana czosnku jest chętnie spożywana przez budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, stąd też nazwa.

Właściwości lecznicze czosnku niedźwiedziego znane były już w starożytności, jednak w ostatnich latach przyciąga on coraz większe zainteresowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wygląda czosnek niedźwiedzi?

Przede wszystkim wygląd czosnku niedźwiedziego różni się od tego znanego szerzej w kuchni. Nie tworzy charakterystycznych główek z ząbkami, lecz przypomina bardziej konwalię majową lub czosnek ozdobny. Jego liście są podłużne i wąskie, potrafią osiągnąć nawet 30 cm długości.

W przeciwieństwie do zwykłego czosnku liście czosnku niedźwiedziego mają delikatniejszy smak, przypominający mieszankę natki pietruszki, szczypiorku i rzeżuchy. Z jego liści wyrastają długie łodygi, osiągające około 50 cm długości i są zakończone kulistymi, białymi kwiatostanami, które wydzielają charakterystyczny czosnkowy zapach. Niestety, kwiatostany te nie są jadalne, ponieważ zawierają substancje szkodliwe dla człowieka.

Czosnek niedźwiedzi można wykorzystać jako dodatek do zup, sosów, serów, sałatek oraz kanapek. Wystarczy tylko dobrze umyć i posiekać kilka młodych listków. Po dodaniu do nich odrobiny soli oraz oliwy z oliwek liście nadają się do stworzenia pesto.

Czosnek niedźwiedzi i jego właściwości

Ze względu na swój bogaty skład i większą liczbę właściwości leczniczych czosnek niedźwiedzi jest uważany za zdrowszy niż pospolita jego odmiana. Posiada m.in. kwasy fenolowe, które wspierają leczenie chorób układu oddechowego, oraz związki siarki, które korzystnie oddziałują na pracę układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego. Ma także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu nowotworom, a obecność adenozyny przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Wykazuje także działanie antywirusowe i bakteriobójcze oraz wzmacniające układ odpornościowy.

Warto jednak zauważyć, że czosnek niedźwiedzi nie jest zalecany przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nie jest również wskazany dla dzieci poniżej 12. roku życia. W przypadku kobiet w ciąży i matek karmiących piersią zaleca się wcześniejszą konsultację lekarską przed jego spożyciem.

Czy można zrywać czosnek niedźwiedzi?

9 października 2014 roku weszło w życie rozporządzenie Ministra Środowiska, w którym zaznaczono, że czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną. W związku z tym, gdy rośnie dziko, nie może być on zrywany bez zezwolenia. Naruszenie tego przepisu, zgodnie z ustawą o ochronie przyrody, grozi karą aresztu lub grzywny, która może sięgnąć od 20 zł do nawet 5 tys. zł.

Aby uzyskać zezwolenie na zbieranie czosnku niedźwiedziego, należy zwrócić się do Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska właściwego ze względu na miejsce zamieszkania. Zbiór ten jest dozwolony jedynie w województwach śląskim, małopolskim i podkarpackim, gdzie dopuszcza się "zbiór ręczny z licznych populacji", zachowując jednak co najmniej 75 proc. roślin w skupisku i nie uszkadzając części podziemnych. Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa zazwyczaj od połowy marca do końca kwietnia.

Okazuje się, że zgodnie z prawem w Polsce można uprawiać czosnek niedźwiedzi w ogrodach oraz na działkach. Z roku na rok roślina ta staje się coraz bardziej popularna, dlatego też w wielu sklepach ogrodniczych można znaleźć nasiona lub sadzonki. Uprawa czosnku niedźwiedziego nie jest zbyt skomplikowana. Roślina ta preferuje żyzną i przepuszczalną glebę oraz zacienione miejsce. Najlepiej sadzić ją w grupach liczących po kilka sztuk, zachowując odstępy wynoszące około 30 cm między poszczególnymi okazami.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (18)
Zobacz także