Chlorella - działanie, właściwości, wartości odżywcze. Czy warto ją jeść?
Chlorella to jedna z tych roślin, które przyciągają uwagę swoim szerokim zastosowaniem w naszym codziennym życiu. Wszystko dzięki jej działaniu odtruwającemu i właściwościom prozdrowotnym, przez które coraz częściej ma ona zapewnione miejsce w składzie wielu suplementów diety. Jak działa chlorella i czy warto ją stosować?
02.12.2018 | aktual.: 06.01.2019 16:29
Czym jest chlorella?
Chlorella jest zieloną algą z gatunku należącego do glonów słodkowodnych występujących na Dalekim Wschodzie. Swój kolor zawdzięcza dużej ilości chlorofilu, który umożliwia jej fotosyntezę i nadaje charakterystyczną zieloną barwę. Chlorella zawiera tej substancji najwięcej spośród wszystkich alg i roślin, bowiem jest w niej aż 3-5% czystego chlorofilu. Właściwości chlorelli oraz jej prozdrowotne działanie sprawiły, że jest bardzo popularna zarówno jako środek leczniczy, jak i składnik preparatów odchudzających.
Chlorella – właściwości, wartości odżywcze
Chlorella ma bardzo korzystne właściwości dla naszego organizmu, a jej regularne spożywanie działa pozytywnie na wielu płaszczyznach. Jedną z jej podstawowych zalet jest funkcja regeneracyjna, która pomaga w gojeniu się ran poprzez naprawę uszkodzonych tkanek i przywracaniu ich poprawnego funkcjonowania. Największym atutem chlorelli jest jednak jej udowodnione działanie antykancerogenne, które przede wszystkim zapobiega powstawaniu nowotworu piersi czy raka jelita grubego. Oprócz wymienionych zalet jest ona również bogata w glikoprotein, który obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi.
Chlorella polecana jest również osobom z problemami układu pokarmowego, ponieważ jest prebiotykiem, a spożywanie jej pomaga w leczeniu zaparć i zatruć dzięki przyspieszeniu rozwoju bakterii korzystnych dla organizmu. Oczyszcza go z toksyn i odtruwa, co sprawia, że glon ten jest bardzo popularny przy detoksie wątroby z alkoholu, pestycydów i innych substacji niekorzystnych dla organizmu. Bogate wartości odżywcze chlorelli to kolejny jej atut wśród roślin stosowanych zdrowotnie i leczniczo. Pomimo swojej kaloryczności (410 kcal w 100 g), glon ten posiada duże pokłady białka i węglowodanów (odpowiednio około 58 i 23 g na 100 g), a ilość wartości odżywczych jakie posiada czyni go skarbnicą witamin. Chlorella bogata jest w wapń, fosfor, magnez, czy żelazo, a dodatkowo w szereg witamin z grupy B, jak i witaminę A oraz C.
Zastosowanie chlorelli
Chlorella stosowana jest jako suplement diety, lecz sama w sobie nie jest lekiem, a jedynie pomocą w utrzymaniu zdrowia. Można jej używać zarówno samodzielnie, jak również jako dodatek do produktów mlecznych, soków, koktajli czy sosów. Należy jednak pamiętać, że zalecana dawka chlorelli to od 3 do 5 g na dobę i nie powinno się jej przekraczać. Spożywanie chlorelli pomaga przy odtruwaniu organizmu, ale jest również zalecane przy kuracjach odchudzających. Warto także wspomnieć, że glon ten jest bardzo często używany jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej.
Bogate działanie detoksykacyjne chlorelli stosowane jest przy leczeniu trądziku czy wysypki, jak również w profilaktyce nowotworowej. Spożywanie jej może również pomóc osobom borykającym się z nieświeżym oddechem, a przyjęcie odpowiedniej dawki przed spożyciem alkoholu zapobiegnie powstaniu kaca lub zneutralizuje jego efekty następnego dnia. Szerokie działanie chlorelli pozwala na wzmocnienie układu odpornościowego oraz walkę z bakteriami i wolnymi rodnikami, dlatego stosowana jest bardzo często w okresach jesiennych jako suplement diety.
Chlorella - opinie
Chlorella jest dobrym sposobem na utrzymanie zdrowia i cieszy się bardzo dobrą opinią. Jest ona w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia oraz rozwoju nowotworów w naszym organizmie, wzmacnia naszą odporność, zapobiega anemii i wspomaga trawienie i zaparcia, dlatego jej stosowanie jest bezpieczne. W przypadku wątpliwości bądź wystąpienia niepożądanych objawów warto zwrócić się o pomoc do lekarza. Może być ona stosowana również przez osoby walczące o spadek wagi.