FitnessChrzan - wartości odżywcze i właściwości. Jak zrobić domowy chrzan?

Chrzan - wartości odżywcze i właściwości. Jak zrobić domowy chrzan?

Chrzan - wartości odżywcze i właściwości. Jak zrobić domowy chrzan?
Źródło zdjęć: © 123RF

08.09.2018 23:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrzan znany jest przede wszystkim jako przyprawa, ale także roślina lecznicza. Smak chrzanu jest bardzo ostry i wyrazisty i chyba każdy kiedyś miał z nim do czynienia. Warto jednak poznać inne właściwości chrzanu, które spowodowały jego popularność w kuchni.

Kilka słów o chrzanie

Chrzan pospolity znany również jako warzęcha czy warzucha to roślina uprawna, często występująca też dziko na obszarze całej Polski. Chrzan jest rośliną, która znalazła zastosowanie w kulinariach, lecznictwie, zielarstwie oraz kosmetyce. Charakteryzuje się ostrym, pikantnym smakiem oraz jasną barwą. W kuchni zazwyczaj wykorzystuje się korzeń tego warzywa, jednak w surówkach lub pastach niejednokrotnie używa się również liści chrzanu, które mają łagodniejszy smak.

Wartości odżywcze chrzanu. Kalorie w chrzanie

Korzeń chrzanu jest niskokaloryczny, w 100 gramach warzywa znajduje się około 48 kalorii. Wyróżnia go bogactwo witamin, w tym witaminy A, B, B1, B2, C i E. W chrzanie znajduje się więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcza czy cytryna. Wśród składników mineralnych zawartych w chrzanie należy wymienić wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód i siarkę.

Właściwości prozdrowotne chrzanu

Chrzan ze względu na bogactwo składników odżywczych znany jest z właściwości służących zdrowiu. Charakteryzuje go antywirusowe i bakteriobójcze działanie, dlatego nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Pomaga w zwalczaniu przeziębienia, kataru czy stanów zapalnych układu oddechowego. Regularne spożywanie chrzanu pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu, ponieważ normuje proces trawienia, metabolizm, funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego, łagodzi bóle reumatyczne i obniża poziom złego cholesterolu. Chrzan może być również używany jako kosmetyk, szczególnie przy usuwaniu lub minimalizowaniu intensywności barwy piegów. Odpowiednio przygotowana nalewka z chrzanu i octu winnego lub mleka, wcierana w piegi rano i wieczorem skutecznie je wybieli.

Chrzan a odchudzanie

Chrzan jest źródłem błonnika pokarmowego, dlatego wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw. Dodatkowo jest niskokaloryczny i zawiera znikomą zawartość tłuszczu. Stymuluje wydzielanie żółci przez pęcherzyk żółciowy, więc idealnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych i tłustych. Ponadto chrzan pobudza wydzielanie soków trawiennych, co przyspiesza metabolizm oraz ma niewielkie właściwości wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej. Chrzan nie wpływa bezpośrednio na odchudzanie, ale jest warzywem, które w diecie odchudzającej może okazać się pomocne.

Przepis na domowy chrzan

W sklepach mamy imponującą ilość tartego chrzanu do wyboru. Jednak nic nie smakuje lepiej niż dobry, domowy chrzan. Aby uzyskać możliwie najlepszy chrzan dokładnie wyszoruj jego korzeń pod wodą, a następnie bardzo cieniutko obierz. Kolejny krok, to ten najtrudniejszy - tarcie chrzanu. Chrzan jest bardzo ostry i ma intensywny zapach, dlatego warto najpierw wymoczyć go przez godzinę w zimnej wodzie lub włożyć do zamrażalnika. Chrzan podobnie jak jabłka, pod wpływem tlenu szybko ciemnieje, aby tego uniknąć warto skropić dno miski sokiem z cytryny. Chrzan najlepiej ścierać na najdrobniejszych oczkach, bo wtedy zachowa najwięcej aromatu. Domowy chrzan na koniec powinno się doprawić odrobiną soli, cukru i octu jabłkowego lub winnego. Szczelnie zamknięty słoik chrzanu może być przechowywany w lodówce nawet przez 4 tygodnie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (9)
Zobacz także