Chrzan - wartości odżywcze i właściwości. Jak zrobić domowy chrzan?
Chrzan znany jest przede wszystkim jako przyprawa, ale także roślina lecznicza. Smak chrzanu jest bardzo ostry i wyrazisty i chyba każdy kiedyś miał z nim do czynienia. Warto jednak poznać inne właściwości chrzanu, które spowodowały jego popularność w kuchni.
08.09.2018 23:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kilka słów o chrzanie
Chrzan pospolity znany również jako warzęcha czy warzucha to roślina uprawna, często występująca też dziko na obszarze całej Polski. Chrzan jest rośliną, która znalazła zastosowanie w kulinariach, lecznictwie, zielarstwie oraz kosmetyce. Charakteryzuje się ostrym, pikantnym smakiem oraz jasną barwą. W kuchni zazwyczaj wykorzystuje się korzeń tego warzywa, jednak w surówkach lub pastach niejednokrotnie używa się również liści chrzanu, które mają łagodniejszy smak.
Wartości odżywcze chrzanu. Kalorie w chrzanie
Korzeń chrzanu jest niskokaloryczny, w 100 gramach warzywa znajduje się około 48 kalorii. Wyróżnia go bogactwo witamin, w tym witaminy A, B, B1, B2, C i E. W chrzanie znajduje się więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcza czy cytryna. Wśród składników mineralnych zawartych w chrzanie należy wymienić wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód i siarkę.
Właściwości prozdrowotne chrzanu
Chrzan ze względu na bogactwo składników odżywczych znany jest z właściwości służących zdrowiu. Charakteryzuje go antywirusowe i bakteriobójcze działanie, dlatego nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Pomaga w zwalczaniu przeziębienia, kataru czy stanów zapalnych układu oddechowego. Regularne spożywanie chrzanu pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu, ponieważ normuje proces trawienia, metabolizm, funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego, łagodzi bóle reumatyczne i obniża poziom złego cholesterolu. Chrzan może być również używany jako kosmetyk, szczególnie przy usuwaniu lub minimalizowaniu intensywności barwy piegów. Odpowiednio przygotowana nalewka z chrzanu i octu winnego lub mleka, wcierana w piegi rano i wieczorem skutecznie je wybieli.
Chrzan a odchudzanie
Chrzan jest źródłem błonnika pokarmowego, dlatego wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw. Dodatkowo jest niskokaloryczny i zawiera znikomą zawartość tłuszczu. Stymuluje wydzielanie żółci przez pęcherzyk żółciowy, więc idealnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych i tłustych. Ponadto chrzan pobudza wydzielanie soków trawiennych, co przyspiesza metabolizm oraz ma niewielkie właściwości wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej. Chrzan nie wpływa bezpośrednio na odchudzanie, ale jest warzywem, które w diecie odchudzającej może okazać się pomocne.
Przepis na domowy chrzan
W sklepach mamy imponującą ilość tartego chrzanu do wyboru. Jednak nic nie smakuje lepiej niż dobry, domowy chrzan. Aby uzyskać możliwie najlepszy chrzan dokładnie wyszoruj jego korzeń pod wodą, a następnie bardzo cieniutko obierz. Kolejny krok, to ten najtrudniejszy - tarcie chrzanu. Chrzan jest bardzo ostry i ma intensywny zapach, dlatego warto najpierw wymoczyć go przez godzinę w zimnej wodzie lub włożyć do zamrażalnika. Chrzan podobnie jak jabłka, pod wpływem tlenu szybko ciemnieje, aby tego uniknąć warto skropić dno miski sokiem z cytryny. Chrzan najlepiej ścierać na najdrobniejszych oczkach, bo wtedy zachowa najwięcej aromatu. Domowy chrzan na koniec powinno się doprawić odrobiną soli, cukru i octu jabłkowego lub winnego. Szczelnie zamknięty słoik chrzanu może być przechowywany w lodówce nawet przez 4 tygodnie.