FitnessCiasteczka owsiane fit - dietetyczne przepisy

Ciasteczka owsiane fit - dietetyczne przepisy

Ciasteczka owsiane fit pozwolą na dietetyczne eksperymenty w kuchni, od których nie przytyjesz nawet na diecie. A żeby obniżyć indeks glikemiczny zdrowych ciastek, warto zastąpić biały cukier czymś znacznie lepszym dla nas, np. stewią. Zdrowe zamienniki górą! Dodatkowo dietetyczne ciastka owsiane są wegańskie.

Ciasteczka owsiane fit - dietetyczne przepisy
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa

03.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zdrowe ciastka owsiane dietetyczne

Szybkie i zdrowe ciasteczka można długo przechowywać w specjalnej zamykanej puszce na słodkości i zawsze mieć pod ręką. Ale raczej to się nie uda, bo są za dobre, żeby poleżały.

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich.
  • 1 łyżka drobno zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody na kleik.
  • 5 łyżek mąki pszennej.
  • 5 łyżek brązowego cukru.
  • 4 łyżki naturalnego miodu.
  • Pół szklanki drobno posiekanych ulubionych orzechów.
  • 2 łyżki pokrojonych migdałów.
  • Pół szklanki posiekanych suszonych śliwek i moreli.
  • Kilka łyżek ziaren łuskanego słonecznika, uprażonego na suchej patelni i ostudzonego.
  • 2 łyżki naturalnego kakao.
  • 1 łyżka przyprawy korzennej bądź do piernika.
  • Szczypta soli morskiej.

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane upraż na suchej patelni na złoto.
  • Siemię lniane zalej wodą i odczekaj ok. 10 minut.
  • W dużej misce umieść wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż papierem do pieczenia blachę.
  • Dziel masę na ciasteczka na niewielkie porcje w kształcie kulki i umieszczaj równomiernie na blasze.
  • Piecz ciasteczka owsiane w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C bez termoobiegu przez ok. 15-20 minut dopóki nie będą rumiane.

Dyniowe ciasteczka owsiane fit

Ciasteczka owsiane dietetyczne da się z powodzeniem zrobić nawet z wykorzystaniem warzyw. Do tego przepisu przyda ci się uniwersalne puree z dyni, które możesz długo trzymać w lodówce, zamrozić albo zamknąć w słoiku. A potem wykorzystać jako sos do makaronu, tortellini czy kaszy, bazę do zapiekanki, do zup kremów albo właśnie jako składnik zdrowych ciastek owsianych i innych deserów. Wystarczy upiec pokrojoną na kawałki dynię w piekarniku do miękkości, następnie po wystygnięciu usunąć pestki oraz skórę i lekko zblendować.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane możesz uprażyć na suchej patelni, jeśli wolisz ich intensywniejszy smak.
  • Wymieszaj w dużej misce mąkę, cynamon, imbir, sodę oczyszczoną, sól.
  • Dodaj wystudzone płatki owsiane i ponownie porządnie wymieszaj.
  • W drugiej misce połącz mokre składniki – puree z dyni, olej kokosowy, cukier trzcinowy i wymieszaj.
  • Wlej mokre składniki do suchych i połącz łyżką, a następnie dodaj imbir, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy i owoce.
  • Piecz ciasteczka owsiane z dyni na wyłożonej papierem blasze przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarze (0)