Ciasteczka owsiane fit - dietetyczne przepisy
Ciasteczka owsiane fit pozwolą na dietetyczne eksperymenty w kuchni, od których nie przytyjesz nawet na diecie. A żeby obniżyć indeks glikemiczny zdrowych ciastek, warto zastąpić biały cukier czymś znacznie lepszym dla nas, np. stewią. Zdrowe zamienniki górą! Dodatkowo dietetyczne ciastka owsiane są wegańskie.
Zdrowe ciastka owsiane dietetyczne
Szybkie i zdrowe ciasteczka można długo przechowywać w specjalnej zamykanej puszce na słodkości i zawsze mieć pod ręką. Ale raczej to się nie uda, bo są za dobre, żeby poleżały.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych górskich.
- 1 łyżka drobno zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody na kleik.
- 5 łyżek mąki pszennej.
- 5 łyżek brązowego cukru.
- 4 łyżki naturalnego miodu.
- Pół szklanki drobno posiekanych ulubionych orzechów.
- 2 łyżki pokrojonych migdałów.
- Pół szklanki posiekanych suszonych śliwek i moreli.
- Kilka łyżek ziaren łuskanego słonecznika, uprażonego na suchej patelni i ostudzonego.
- 2 łyżki naturalnego kakao.
- 1 łyżka przyprawy korzennej bądź do piernika.
- Szczypta soli morskiej.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane upraż na suchej patelni na złoto.
- Siemię lniane zalej wodą i odczekaj ok. 10 minut.
- W dużej misce umieść wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Wyłóż papierem do pieczenia blachę.
- Dziel masę na ciasteczka na niewielkie porcje w kształcie kulki i umieszczaj równomiernie na blasze.
- Piecz ciasteczka owsiane w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C bez termoobiegu przez ok. 15-20 minut dopóki nie będą rumiane.
Dyniowe ciasteczka owsiane fit
Ciasteczka owsiane dietetyczne da się z powodzeniem zrobić nawet z wykorzystaniem warzyw. Do tego przepisu przyda ci się uniwersalne puree z dyni, które możesz długo trzymać w lodówce, zamrozić albo zamknąć w słoiku. A potem wykorzystać jako sos do makaronu, tortellini czy kaszy, bazę do zapiekanki, do zup kremów albo właśnie jako składnik zdrowych ciastek owsianych i innych deserów. Wystarczy upiec pokrojoną na kawałki dynię w piekarniku do miękkości, następnie po wystygnięciu usunąć pestki oraz skórę i lekko zblendować.
Składniki:
- 1 szklanka puree dyniowego.
- 2 szklanki ulubionych płatków owsianych.
- 2 szklanki mąki ryżowej.
- Pół szklanki suszonej żurawiny.
- Pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i laskowych, prażonych płatków migdałów, nerkowców, suszonych owoców.
- 5 łyżek brązowego cukru.
- Pół szklanki lekko rozpuszczonego oleju kokosowego.
- 1 łyżeczka cynamonu.
- Pół łyżeczki świeżo startego obranego korzenia imbiru.
- Pół łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
- Szczypta soli kuchennej.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane możesz uprażyć na suchej patelni, jeśli wolisz ich intensywniejszy smak.
- Wymieszaj w dużej misce mąkę, cynamon, imbir, sodę oczyszczoną, sól.
- Dodaj wystudzone płatki owsiane i ponownie porządnie wymieszaj.
- W drugiej misce połącz mokre składniki – puree z dyni, olej kokosowy, cukier trzcinowy i wymieszaj.
- Wlej mokre składniki do suchych i połącz łyżką, a następnie dodaj imbir, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy i owoce.
- Piecz ciasteczka owsiane z dyni na wyłożonej papierem blasze przez 20 minut w 180 st. C.