Ciasteczka owsiane fit - dietetyczne przepisy
Ciasteczka owsiane fit pozwolą na dietetyczne eksperymenty w kuchni, od których nie przytyjesz nawet na diecie. A żeby obniżyć indeks glikemiczny zdrowych ciastek, warto zastąpić biały cukier czymś znacznie lepszym dla nas, np. stewią. Zdrowe zamienniki górą! Dodatkowo dietetyczne ciastka owsiane są wegańskie.
03.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zdrowe ciastka owsiane dietetyczne
Szybkie i zdrowe ciasteczka można długo przechowywać w specjalnej zamykanej puszce na słodkości i zawsze mieć pod ręką. Ale raczej to się nie uda, bo są za dobre, żeby poleżały.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych górskich.
- 1 łyżka drobno zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody na kleik.
- 5 łyżek mąki pszennej.
- 5 łyżek brązowego cukru.
- 4 łyżki naturalnego miodu.
- Pół szklanki drobno posiekanych ulubionych orzechów.
- 2 łyżki pokrojonych migdałów.
- Pół szklanki posiekanych suszonych śliwek i moreli.
- Kilka łyżek ziaren łuskanego słonecznika, uprażonego na suchej patelni i ostudzonego.
- 2 łyżki naturalnego kakao.
- 1 łyżka przyprawy korzennej bądź do piernika.
- Szczypta soli morskiej.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane upraż na suchej patelni na złoto.
- Siemię lniane zalej wodą i odczekaj ok. 10 minut.
- W dużej misce umieść wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Wyłóż papierem do pieczenia blachę.
- Dziel masę na ciasteczka na niewielkie porcje w kształcie kulki i umieszczaj równomiernie na blasze.
- Piecz ciasteczka owsiane w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C bez termoobiegu przez ok. 15-20 minut dopóki nie będą rumiane.
Dyniowe ciasteczka owsiane fit
Ciasteczka owsiane dietetyczne da się z powodzeniem zrobić nawet z wykorzystaniem warzyw. Do tego przepisu przyda ci się uniwersalne puree z dyni, które możesz długo trzymać w lodówce, zamrozić albo zamknąć w słoiku. A potem wykorzystać jako sos do makaronu, tortellini czy kaszy, bazę do zapiekanki, do zup kremów albo właśnie jako składnik zdrowych ciastek owsianych i innych deserów. Wystarczy upiec pokrojoną na kawałki dynię w piekarniku do miękkości, następnie po wystygnięciu usunąć pestki oraz skórę i lekko zblendować.
Składniki:
- 1 szklanka puree dyniowego.
- 2 szklanki ulubionych płatków owsianych.
- 2 szklanki mąki ryżowej.
- Pół szklanki suszonej żurawiny.
- Pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i laskowych, prażonych płatków migdałów, nerkowców, suszonych owoców.
- 5 łyżek brązowego cukru.
- Pół szklanki lekko rozpuszczonego oleju kokosowego.
- 1 łyżeczka cynamonu.
- Pół łyżeczki świeżo startego obranego korzenia imbiru.
- Pół łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
- Szczypta soli kuchennej.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane możesz uprażyć na suchej patelni, jeśli wolisz ich intensywniejszy smak.
- Wymieszaj w dużej misce mąkę, cynamon, imbir, sodę oczyszczoną, sól.
- Dodaj wystudzone płatki owsiane i ponownie porządnie wymieszaj.
- W drugiej misce połącz mokre składniki – puree z dyni, olej kokosowy, cukier trzcinowy i wymieszaj.
- Wlej mokre składniki do suchych i połącz łyżką, a następnie dodaj imbir, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy i owoce.
- Piecz ciasteczka owsiane z dyni na wyłożonej papierem blasze przez 20 minut w 180 st. C.