Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Drożdżówka to ciasto, które jest jak plaster na rany. Puchate i koniecznie jeszcze ciepłe jest idealne na wszelkie smutki, obniżony nastrój i chwile, podczas których potrzebujemy się na moment zatrzymać i po prostu kontemplować ciszę. Albo posłuchać ulubionej muzyki, poczytać dobrą książkę, czy spędzić czas z przyjaciółmi. To po prostu takie ciasto, które pozwala naładować baterie naszego samopoczucia. A drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to już w ogóle! :)
27.05.2015 | aktual.: 27.05.2015 16:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Autorka przepis Paulina Krajewska o tym przepisie pisze tak:
- Drożdżówka to ciasto, które jest jak plaster na rany. Puchate i koniecznie jeszcze ciepłe jest idealne na wszelkie smutki, obniżony nastrój i chwile, podczas których potrzebujemy się na moment zatrzymać i po prostu kontemplować ciszę. Albo posłuchać ulubionej muzyki, poczytać dobrą książkę czy spędzić czas z przyjaciółmi. To po prostu takie ciasto, które pozwala naładować baterie naszego samopoczucia. A drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to już w ogóle! :)
Składniki na drożdżówkę z rabarbarem: 200 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 150 g cukru, 500 g mąki pszennej, 90 g miękkiego masła, 1 jajko, 5 lasek rabarbaru.
Przygotowanie: mleko podgrzej aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto wyłóż na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę o wymiarach 30x20 cm). Obrany rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż je na powierzchni ciasta.
Składniki na kruszonkę: 140 g mąki pszennej, 100 g cukru, 100 g miękkiego masła.
Przygotowanie: wszystkie składniki rozgnieć ze sobą, tak aby powstały grudki, rozrzuć je na powierzchni ciasta i piecz najpierw przez 30 minut w 150 stopniach C, a następnie w 180 stopniach C przez 20 minut.
Sugestie: do ciasta i kruszonki polecam dodać też odrobinę cynamonu - będzie pyszne! Przygotowując wersję light zwykły cukier zastąp cukrem trzcinowym, ksylitolem lub stewią. Użyj mleka z obniżoną zawartością tłuszczu.
Ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy rabarbar jedzony w dużych ilościach na surowo może przyczyniać się do powstawania problemów związanych z psuciem się zębów, tworzeniem kamieni nerkowych, czy wypłukiwaniem wapnia z kości. Nie ma jednak obawy przed jedzeniem go, gdy został poddany obróbce termicznej - wtedy zyskuje właściwości antynowotworowe.
* * www.justmydelicious.com rel="nofollow">* Paulina Krajewska*