Co jeść, żeby nie zachorować na raka?

Codziennie na raka umiera ponad 270 Polaków. Czy odpowiednie odżywianie może uchronić przed "plagą XXI wieku"?

Obraz

/ 11Jak zminimalizować ryzyko?

/ 11Dieta może pomóc

Obraz

Codziennie na raka umiera średnio 274 Polaków. Nieprawidłowa dieta nawet o 50 proc. może zwiększyć ryzyko niektórych nowotworów złośliwych. Dowiedz się, co włączyć do swojego menu, a czego unikać.

Nie można jednoznacznie postawić tezy, że człowiek, który zdrowo się odżywia, uniknie raka. - Wpływ mają nie tylko czynniki żywieniowe i aktywny tryb życia, ale także aspekt socjoekonomiczny, środowiskowy czy genetyczny. W wielu przypadkach jednak prawidłowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania, a także pomóc w walce z już zdiagnozowaną chorobą - tłumaczy onkolog dr Łukasz Grzęda, ekspert kampanii Rakoobrona, mającej na celu edukację z zakresu profilaktyki onkologicznej.

(gabi)/WP Kobieta

/ 11Superjedzenie

Obraz

Jedzenie, które zawiera w swoim składzie wyjątkowo cenne dla organizmu składniki, zyskało miano superfoods. - To stosunkowo nowe określenie znanych od wielu lat nieprzetworzonych produktów naturalnych, mających pozytywny wpływ na nasz organizm - wyjaśnia dr Łukasz Grzęda.
Ich regularne spożycie, w połączeniu z aktywnym wysiłkiem fizycznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia nie tylko chorób nowotworowych, ale także cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i ich powikłań.

/ 11Flawonoidy w oregano, kapsaicyna w czosnku

Obraz
© 123RF

Aktualnie na całym świecie przeprowadzane są badania nad produktami ogólnodostępnymi, które zawierają w swoim składzie substancje mające działanie niszczące lub hamujące namnażanie komórek nowotworowych. Superjedzenie to nie tylko produkty egzotyczne, takie jak jagody Goji i grzyby shitake, ale także cytryna, pietruszka, oregano czy czosnek. - W każdej kuchni można znaleźć całą armię produktów aktywujących nasz układ odpornościowy w walce z chorobą, choćby oregano bogate we flawonoidy, pietruszkę z apigeniną, kapsaicynę w czosnku i papryce chili oraz bardzo popularną ostatnio kurkumę i szafran - wylicza dr Łukasz Grzęda.

/ 11Kapustą w raka

Obraz
© 123RF

Naukowcy odkryli, że kapusta zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Wszystko dzięki zawartej w jej soku substancji zwanej metylo-S-metionina. Badacze z USA udowodnili, że dzięki niej komórki rakowe nie rozwijają się. Podobne działanie ma także brukselka.

Sulforafan, który występuje w kapuście, hamuje działanie enzymów HDAC, wpływających na nasze DNA i odpowiadających za uaktywnianie w naszym organizmie genów odpowiedzialnych za nieprawidłowy wzrost komórek.

Dodatkowo, dzięki indolom, pomaga w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: prostaty i jąder. Przyspiesza przemianę estrogenu w organizmie kobiet, co może chronić przed rakiem piersi lub jajnika. Najwięcej odżywczych składników znajduje się w ciemnych, zewnętrznych liściach. Najlepiej spożywać kapustę na surowo.

/ 11Selen

Obraz

Zespół naukowców pod kierownictwem prof. Jana Lubińskiego w Klinice Genetyki szpitala na szczecińskich Pomorzanach przez 12 lat prowadził badania i testy kliniczne. Ich efektem jest suplement z selenem.

- Wiedza, do której doszliśmy jest kompletnie nowa na świecie - tłumaczy prof. Lubiński. - Nikt wcześniej nie doszedł do takich wniosków. Zanim powstanie standard w zaleceniach diety antyrakowej, minie na pewno wiele lat.

Poziom selenu u każdej osoby jest inny. By wiedzieć, jak go uregulować trzeba byłoby przeprowadzić badanie poziomu tego pierwiastka w organizmie. Okazuje się jednak, że i tak jego poziom u Polaków jest zbyt niski. O połowę mniejszy niż np. u mieszkańców USA. - Aż 95 proc. Polaków ma zbyt niski poziom selenu w organizmie - podkreśla prof. Lubiński.

Zdaniem szczecińskich naukowców poziom selenu można regulować także za pomocą produktów spożywczych. Najwięcej selenu jest w soczewicy, sproszkowanych borowikach (w świeżych jest go mniej) oraz w orzechach, głównie orzechach brazylijskich, włoskich i tzw. nerkowcach.

/ 11Kurkumina

Obraz
© 123RF

Składnik kurkumy, to najprawdopodobniej najsilniejszy naturalny przeciwnowotworowy składnik odżywczy, jaki istnieje. Wyszukuje i unieszkodliwia złośliwe komórki, a równocześnie nie wywołuje efektów ubocznych, nie uszkadza DNA i nie zabija zdrowych komórek.

/ 11Awokado

Obraz
© 123RF

Glutationul, który można znaleźć w awokado, jest cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy, odgrywających ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej oraz spowalniających proces starzenia.

Awokado, dzięki polifenolom i flawonoidom, posiada właściwości przeciwzapalne, za pomocą kwasu oleinowego obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, a dzięki kwasowi foliowemu zmniejsza ryzyko udaru.

/ 11Spirulina

Obraz
© 123RF

Niebieskozielona alga, oczyszcza z toksyn wątrobę i nerki, hamuje rozrost grzybów, drożdży i bakterii, a także obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Dzięki niebieskiemu pigmentowi hamuje rozwój kolonii raka, zmniejsza skutki radioterapii i chemioterapii.

10 / 11Zielona herbata

Obraz
© 123RF

Galusan epikatechiny, znajdujący się w zielonej herbacie, hamuje rozwój komórek nowotworowych i powstawanie nowych naczyń krwionośnych, dzięki którym nowotwory się odżywiają i rosną. Dodatkowo zmniejsza negatywny wpływ kancerogenów - substancji odpowiedzialnych za powstawanie zmian rakowych. Najlepiej pić 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie.

11 / 11Tego jedzenia unikaj

Obraz
© 123RF

- Najwięcej mówi się o glutaminianie i benzoesanie sodu, będących integralną składową większości dostępnego gotowego pożywienia - zauważa dr Łukasz Grzęda. - Wszystkie produkty, których składnikami są jedynie sztuczne barwniki, zagęszczacze, nie dostarczają organizmowi niezbędnych ilości składników odżywczych, nie wspominając o cennych minerałach i witaminach potrzebnych do prawidłowego codziennego funkcjonowania - dodaje.

Aby skuteczniej walczyć z zagrożeniem, zdrową dietę warto wzmocnić dodatkowymi czynnościami. - Wiedza na temat profilaktyki onkologicznej jest bardzo ważna. W szkole praktycznie się o tym nie mówi, a w mediach zdecydowanie za mało - zauważa Martyna Niewójt z Fundacji Rosa, szefowa projektu Rakoobrona. - Regularna aktywność fizyczna, ograniczenie stresu, środowisko naturalne, stan emocjonalny - te wszystkie czynniki wpływają na stopień ryzyka zachorowania na raka - podsumowuje.

(gabi)/WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Uciekła z Krymu, dziś zmienia Warszawę. "To miasto mnie ukształtowało"
Uciekła z Krymu, dziś zmienia Warszawę. "To miasto mnie ukształtowało"
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał