2‑tygodniowa dieta oczyszczająca organizm
Dietetycy zalecają, aby dieta oczyszczająca nie była zbyt restrykcyjna, bo nie chodzi o to, żeby wyniszczyć organizm, lecz o to, by pobudzić go do metabolizmu i usunąć toksyny.
12.03.2015 | aktual.: 12.03.2015 10:14
Dietetycy zalecają, aby dieta oczyszczająca nie była zbyt restrykcyjna, bo nie chodzi o to, żeby wyniszczyć organizm, lecz o to, by pobudzić go do metabolizmu i usunąć toksyny. Detoksykacja zazwyczaj trwa dwa tygodnie. W tym czasie warto postawić na produkty o dużej zawartości błonnika, świeże surówki i soki. Trzeba też pić dużo wody mineralnej, na przykład z dodatkiem cytryny.
Dietetycy tłumaczą, że oczyszczenie organizmu z toksyn nie tylko pozwala uzyskać spektakularny efekt odchudzania, lecz także znacznie poprawia samopoczucie. Dzięki niemu zniknie zimowa depresja, a pojawią się siły witalne i chęć do życia. Wszystko trzeba zacząć od zmiany sposobu odżywiania – tłuste i wysokokaloryczne produkty zastąpić takimi, które zawierają składniki odżywcze i poprawiają trawienie.
– Dobrze zbilansowana dieta oczyszczająca powinna zwierać owoce i warzywa, co najmniej pięć porcji dziennie, odpowiednią ilość płynów. Musi być także bogata w błonnik. Dodatkowo proces detoksykacji wspomoże picie herbatek ziołowych o działaniu pobudzającym wydalanie moczu. Mogłabym tu zalecić miętę, lukrecję i kolendrę – tłumaczy Aleksandra Osłów, dietetyk.
Posiłki najlepiej przygotowywać samemu ze świeżych, nieprzetworzonych produktów. W tym czasie w osiedlowych warzywniakach pojawia się też coraz więcej nowalijek.
– Podstawą diety są surówki i świeżo wyciskane soki. Jest to niezmiernie istotne z tego względu, że warzywa i owoce zawierają enzymy roślinne, które pomagają naszym komórkom pozbywać się zdegenerowanych struktur i metabolitów, oczyszczając płyny międzykomórkowe. Jeśli nie dostarczymy odpowiedniej ilości enzymów, to może się okazać, że nasze trawienie zostanie mocno upośledzone – wyjaśnia Aleksandra Osłów.